Sorkizárt szövegigazítás CSS-ben

Ebben a leckében bemutatjuk, hogy hogyan kell sorkizárt szövegigazítást végezni CSS-ben.

CSS alapok (A CSS alapjainak összefoglalója) című cikk nyitóképe

Sorkizárt szövegigazítás CSS-ben

Ebben a leckében bemutatjuk, hogy hogyan kell sorkizárt szövegigazítást végezni CSS-ben.

Sorkizárás CSS-ben

Mint a szövegszerkesztőkben általában, úgy a CSS-ben is megvan a lehetőségünk arra, hogy a szövegeket valamilyen irányba igazítsuk. Legyen szó balra, jobbra, középre igazításról, vagy akár sorkizárásról.

A CSS-ben a kijelölőre a „text-align” tulajdonságot kell alkalmazni, hogy valamilyen irányba igazíthassuk.

Sorkizárás szintaktika

A „KIJELÖLŐ” érték helyére kerül az a HTML elem, vagy class, vagy ID, amelynek szövegét valamilyen irányba szeretnénk igazítani. Ezt követi a „text-align” attribútum, amelyből a böngésző tudni fogja, hogy most a szövegigazítást szeretnénk meghatározni. Végezetül pedig megadjuk a szövegigazítás módszerét az „ÉRTÉK” helyére.

KIJELÖLŐ { text-align: ÉRTÉK; }
Code language: CSS (css)


A text-align a következő értékeket veheti fel:

  • left
  • right
  • center
  • justify


Minimális angol nyelvismeret segítségével megállapíthatjuk, hogy a „left” balra igazítást, a „right” jobbra igazítást, a „center” középre igazítást, míg a „justify” sorkizárást eredményez.

Sorkizárás példa

Az alábbi példában inline CSS-t fogunk használni, hogy a kód átláthatóbb maradjon.

HTML kód

<p style="text-align:left;">Ez egy viszonylag hosszabb balra igazított szöveg, hogy jól látható legyen, hogy viselkedik egy hosszabb szöveg, ha arra szövegigazítást végzünk. Még egy mondat, hogy szemléletesebb legyen a végeredmény.
</p>
<p style="text-align:right;">Ez egy viszonylag hosszabb jobbra igazított szöveg, hogy jól látható legyen, hogy viselkedik egy hosszabb szöveg, ha arra szövegigazítást végzünk. Még egy mondat, hogy szemléletesebb legyen a végeredmény.
</p>
<p style="text-align:center;">Ez egy viszonylag hosszabb középre igazított szöveg, hogy jól látható legyen, hogy viselkedik egy hosszabb szöveg, ha arra szövegigazítást végzünk. Még egy mondat, hogy szemléletesebb legyen a végeredmény.
</p>
<p style="text-align:justify;">Ez egy viszonylag hosszabb sorkizárt igazított szöveg, hogy jól látható legyen, hogy viselkedik egy hosszabb szöveg, ha arra szövegigazítást végzünk. Még egy mondat, hogy szemléletesebb legyen a végeredmény.
</p>
Code language: HTML, XML (xml)

Eredmény

Ez egy viszonylag hosszabb balra igazított szöveg, hogy jól látható legyen, hogy viselkedik egy hosszabb szöveg, ha arra szövegigazítást végzünk. Még egy mondat, hogy szemléletesebb legyen a végeredmény.

Ez egy viszonylag hosszabb jobbra igazított szöveg, hogy jól látható legyen, hogy viselkedik egy hosszabb szöveg, ha arra szövegigazítást végzünk. Még egy mondat, hogy szemléletesebb legyen a végeredmény.

Ez egy viszonylag hosszabb középre igazított szöveg, hogy jól látható legyen, hogy viselkedik egy hosszabb szöveg, ha arra szövegigazítást végzünk. Még egy mondat, hogy szemléletesebb legyen a végeredmény.

Ez egy viszonylag hosszabb sorkizárt igazított szöveg, hogy jól látható legyen, hogy viselkedik egy hosszabb szöveg, ha arra szövegigazítást végzünk. Még egy mondat, hogy szemléletesebb legyen a végeredmény.

>> Ide kattintva magad is kipróbálhatod ezt a HTML kódot <<

Akinek mégis szüksége lenne a fentebb látható szintaktikára, annak az alábbi kódot kell használnia a példában látható sorkizárás alkalmazására.

CSS kód

p {
  text-align:justify;
}
Code language: CSS (css)

Ha hasznos volt számodra, akkor kérlek oszd meg másokkal is, hogy ezzel támogass minket!