HTML dokumentum készítése (Hogyan hozz létre olyan fájlt, amit a böngésző megtud jeleníteni)

Ebből az anyagból megtanulhatod azt, hogy hogyan zajlik egy HTML dokumentum készítése, sőt te is megtanulsz HTML dokumentumot készíteni.

Milyen HTML, CSS, JavaSciprt, PHP szerkesztő programot, alkalmazást, szerkesztőt használjak? cikk nyitóképe

HTML dokumentum készítése (Hogyan hozz létre olyan fájlt, amit a böngésző megtud jeleníteni)Milyen programot használjak HTML dokumentum készítésére?

Ha nem tudod, hogy milyen programot használj HTML dokumentumok készítésére, akkor ebben a cikkben olvashatsz pár megfelelő alkalmazásról. De röviden összefoglalva: teljesen mindegy, hogy milyen programot használsz, bármilyen szövegszerkesztő tökéletesen alkalmas HTML dokumentumok készítésére.

HTML dokumentum készítése

Jelen esetben én egy Notepad++ alkalmazáson keresztül fogom bemutatni a HTML dokumentum elkészítését.

1. lépés: Nyissuk meg a szövegszerkesztő alkalmazásunkat.

Én jelen esetben a Notepad++-t nyitom meg, de mindenki azt a programot nyissa meg, amelyik számára a legszimpatikusabb.

2. lépés: Nyissunk egy új dokumentumot.

Ha a program nem tette meg alapértelmezetten, akkor nyissunk meg egy új dokumentumot. Ha a program előre kérné, akkor adjuk meg, hogy egy HTML dokumentumot (HTML document) szeretnénk létrehozni. Nálam a Notepad++ nem kéri előre megadni a dokumentum típusát.

3. lépés: Írjunk HTML kódot.

Írjunk a létrehozott dokumentumba valamilyen HTML kódot. Az egyszerűség kedvéért, megadok itt egy kódot, amivel most kitudjátok próbálni.

<!DOCTYPE html>
 <html>

  <head>
   <title>A weboldal címe</title>
  </head>

  <body>
   <h1>Ez az első címsorom</h1>
   <p>Ez az első bekezdésem.</p>
  </body>
 </html>
Code language: HTML, XML (xml)

4. lépés: Mentsük el.

Most jön egy kulcsfontosságú lépés: mentsük el a fájlt HTML dokumentumként. Nyomjuk meg a(z általában a) jobb felső sarokban található „Fájl” („File”) gombot, majd a „Mentés” („Save”) vagy „Mentés másként” („Save as” ) gombot. A fájl típusánál válasszuk ki, hogy: „Hyper Text Markup Language file (*.html, *.html, stb)” típust, majd nyomjuk meg a Mentés gombot.

Hogy kell HTML dokumentumot megnyitni?

HTML dokumentum megnyitása rendkívül egyszerű. Miután elmentettük a fájlt, nincs más teendőnk, mint megkeresni a helyét, majd megnyitnunk azt. A legtöbb esetben alapértelmezetten társítva van a böngészőnkkel, így csak rá kell kattintanunk és már egyből meg is nyílik az általunk készített weboldal. Viszont, ha nincs társítva, akkor csak annyi a dolgunk, hogy jobb klikkel rákattintunk az általunk létrehozott fájlra, majd megnyomjuk a „Társítás” gombot, majd kiválasztjuk az általunk használt böngészőt.

Hogyan szerkeszthetem a HTML dokumentumomat?

HTML dokumentum szerkesztéséhez nem kell mást tenned, mint megnyitni az általad használt szövegszerkesztőt, majd azon belül megnyitni a szerkeszteni kívánt HTML dokumentumot. Fontos, hogy mindig mentsük el a munkánkat, különben nem az aktuális HTML kód fog megjelenni a böngészőben.

Ha hasznos volt számodra, akkor kérlek oszd meg másokkal is, hogy ezzel támogass minket!