HTML karakterkódolás, karakterkészlet megadása (HTML meta charset)

Ahhoz, hogy a weboldalunk megfelelően jelenjen meg a böngészőben, nagyon fontos megadnunk a megfelelő karakterkódolást. A karakterkódolás angolul charset-ként hivatkoznak, ami valójában karakterkészletet jelent.

HTML karakterkódolás, karakterkészlet megadása (HTML meta charset) pontos HTML kód

HTML karakterkódolás, karakterkészlet megadása (HTML meta charset)

Ahhoz, hogy a weboldalunk megfelelően jelenjen meg a böngészőben, nagyon fontos megadnunk a megfelelő karakterkódolást. A karakterkódolás angolul charset-ként hivatkoznak. Bár ez valójában nem karakterkódolást, hanem karakterkészletet jelent. A charset, illetve a karakterkészlet arra utal, hogy milyen karakterek használhatóak.

Milyen karakterkódolást használjak?

Az UTF-8 tartalmazza az összes magyar betűt és karaktert. A HTML5 alapértelmezett karakterkészlete az UTF-8, amely tartalmazza szinte a világ összes karakterét és szimbólumát.

Karakterkészlet megadása

Ha szeretnénk a HTML dokumentumunkban meghatározni a karakterkódolást, akkor az alábbi kódot kell elhelyeznünk a HTML dokumentum fej, azaz HEAD részében:

<meta charset="UTF-8">
Code language: HTML, XML (xml)

Ha nem UTF-8-as karakterkódolást szeretnénk használni, akkor a charset= attribútum után adjuk meg a számunkra megfelelő karakterkódolást. Például ASCII, ANSI stb.

Ha hasznos volt számodra, akkor kérlek oszd meg másokkal is, hogy ezzel támogass minket!