HTML karakterkódolás, karakterkészlet megadása (HTML meta charset)

Ahhoz, hogy a weboldalunk megfelelően jelenjen meg a böngészőben, nagyon fontos megadnunk a megfelelő karakterkódolást. A karakterkódolás angolul charset-ként hivatkoznak, ami valójában karakterkészletet jelent.

HTML karakterkódolás, karakterkészlet megadása (HTML meta charset) pontos HTML kód

HTML karakterkódolás, karakterkészlet megadása (HTML meta charset)

Ahhoz, hogy a weboldalunk megfelelően jelenjen meg a böngészőben, nagyon fontos megadnunk a megfelelő karakterkódolást. A karakterkódolás angolul charset-ként hivatkoznak. Bár ez valójában nem karakterkódolást, hanem karakterkészletet jelent. A charset, illetve a karakterkészlet arra utal, hogy milyen karakterek használhatóak.

Milyen karakterkódolást használjak?

Az UTF-8 tartalmazza az összes magyar betűt és karaktert. A HTML5 alapértelmezett karakterkészlete az UTF-8, amely tartalmazza szinte a világ összes karakterét és szimbólumát.

Karakterkészlet megadása

Ha szeretnénk a HTML dokumentumunkban meghatározni a karakterkódolást, akkor az alábbi kódot kell elhelyeznünk a HTML dokumentum fej, azaz HEAD részében:

<meta charset="UTF-8">
Code language: HTML, XML (xml)

Ha nem UTF-8-as karakterkódolást szeretnénk használni, akkor a charset= attribútum után adjuk meg a számunkra megfelelő karakterkódolást. Például ASCII, ANSI stb.

HTML karakterhivatkozások

A HTML karakterhivatkozások (vagy entitások) olyan speciális karakterek, amelyek azért lettek kitalálva, mert vannak olyan speciális karakterek, amelyek alkalmasak arra, hogy a böngésző összekeverje őket egy HTML tag nyitó vagy zárókarakterével. Például egy „kisebb, mint” (<) jel esetében a böngésző gondolhatja úgy, hogy ez egy HTML tag kezdőkaraktere, ebben az esetben a HTML kód értelmezhetetlenné válna onnantól, vagy legjobb esetben is csak szétcsúszna az oldal. A karakterhivatkozásokkal különböző fenntartott HTML karaktereket tudunk a böngésző számára is könnyen értelmezhetővé és megjeleníthetővé tenni.

KarakterMegnevezésEntitás névEntitás szám
nem törhető szóköz&nbsp;&#160;
<kisebb, mint&lt;&#60;
>nagyobb, mint&gt;&#62;
&és&amp;&#38;
dupla idézőjel&quot;&#34;
aposztróf&apos;&#39;
¢cent&cent&#162;
£font&pound&#163;
¥jen&yen&#165;
euró&euro&#8364;
©copyright&copy&#169;
®bejegyzett védjegy&reg&#174;

Ha hasznos volt számodra, akkor kérlek oszd meg másokkal is, hogy ezzel támogass minket!