HTML szerkesztők (Milyen HTML szerkesztő programot használjak?)

Ebben a cikkben különböző HTML szerkesztőket, programokat mutatunk be.

Mi az a HTML? A HTML bemutatása című cikk és a HTML szerkesztő programok nyitóképe

HTML szerkesztők (Milyen HTML szerkesztő programot használjak?)

A HTML oldalakat valamilyen szerkesztőben kell írni. A jó hír az, hogy teljesen mindegy, hogy miben írod meg a HTML dokumentumot, akár egy sima szövegszerkesztőben is megírhatod. Viszont a komolyabb, külön webprogramozásra szánt programoknak az az előnyük, hogy sokkal átláthatóbbá teszik a kódot. Vagyis kiemeli, hogy melyik nyitó tag-nek hol található a záró párja, akár még figyelmeztet is a szintaktikai hibákra.

Használd a WEBiskola weboldal szerkesztőjét!

A weboldalunknak is van saját weboldal szerkesztője, amit teljesen ingyen használhatsz és még csak le sem kell töltened semmilyen programot, mert a szerkesztőnk teljesen online működik. Így akár elérheted telefonról, tabletről, számítógépről és laptopról is. A weboldal szerkesztőnk teljesen valós időben fordítja le az általad írt HTML kódot, ami azt jelenti, hogy ha begépelsz egy HTML kódot a szerkesztőbe, akkor egyből látod az eredményét. A WEBiskola online HTML szerkesztőjét itt találod:

Jegyzettömb

A jegyzettömb egy gyári alkalmazás, amely minden Windows számítógépen megtalálható. Rémegyszerű program, így sokan azt gondolják, hogy alkalmatlan weboldal programozásra. De ez nem igaz. Ez a program is alkalmas a HTML weboldalak készítéséhez.
Ámbár használata nem ajánlott, hiszen képes a HTML oldal elkészítésére, de a benne végzett munka nem túl kényelmes.

Notepad++

Ez a program már egy fokkal jobb választás, mint a Jegyzettömb, hiszen a Notepad++ már alkalmaz színekkel történő kiemeléseket a programkód könnyebb fogyasztása (megértése) érdekében.

Editor2Web

Az Editor2Web egy magyar fejlesztésű forráskód szerkesztő, mely elsődlegesen webes szöveges állományok (HTML, JavaScript, CSS, stb.) létrehozására, szerkesztésére, Interneten történő közzé télére használható. Korábban HTML-mankó néven volt ismerhető.

TextEdit, ha Mac-et használsz

A TextEdit egy kiváló program HTML dokumentumok alkotására, ha valaki Mac-et használ.

Komodo Edit, Linux felhasználóknak

Ez egy szuper alternatíva Linux felhasználók számára.

HTML Editor, ha Androidot használsz

Programozhatsz HTML-t akár a telefonodon keresztül is, erre kiváló eszköz a nemes egyszerűséggel HTML Editor-nak elnevezett Android applikáció.

HTML & HTML5 Editor, iOS felhasználóknak

Hogy az Apple felhasználók se maradjanak ki a buliból számukra is kiváló alternatívák találhatók az App Store-ban.

Melyiket HTML szerkesztő programot használjam?

A válasz egyszerű: amelyik neked a legjobban tetszik. Hiszen nem az a fontos, hogy miben programozol, hanem az, hogy mit alkotsz és, hogy mennyit tanulsz.

Egy kis segítség, hogy melyiket mikor használd:

Ha az oldalon tanult kis kódokat akarod letesztelni, akkor a mi saját HTML szerkesztőnket ajánljuk. Amelynek előnye, hogy nem szükséges letölteni, mindent a mi szerverünkön tárol, nem fogja tele szemetelni a te tárhelyed.

Ha valami komolyabb, nagyobb méretű weboldal készítésébe kezdesz, vagy szeretnéd elmenteni a kódot későbbre, akkor Notepad++, TextEdit vagy Komodo Edit attól függően, hogy milyen operációs rendszert használsz.

Ha telefonról szeretnél weboldalakat készíteni, akkor a WEBiskola beépített online szerkesztőjét ajánlom kisebb kódrészletek tesztelésére. Viszont, ha nagyobb fába vágod a fejszéd, vagy szeretnéd elmenteni a HTML dokumentumot, akkor ott van a HTML & HTML5 Editor vagy a HTML Editor, attól függően, hogy Androidot vagy iPhone-t használsz.

Ha hasznos volt számodra, akkor kérlek oszd meg másokkal is, hogy ezzel támogass minket!