Mi az a JavaScript? A JavaScript (JS) bemutatása

Ismerkedj meg a JavaScript (JS) szkriptnyelvvel a cikkünkből. Megtudhatod, hogy mi is az a JavaScript és azt, hogy mire használhatjuk fel.

Mi az a JavaScript? A JavaScript (JS) bemutatása című cikk borítóképe

Mi az a JavaScript? A JavaScript (JS) bemutatása

Ha ismerjük már a HTML és a CSS nyelvet, akkor érdemes valamilyen kliensoldali programozási nyelvvel megismerkednünk. Első kliensoldali programozási nyelvnek tökéletes választás a JavaScript, amely kifejezetten az internetes weboldalak létrehozásához lett kifejlesztve.

A JavaScript fogalma

A WikiPédia szerint a JavaScript fogalma: ,,A JavaScript programozási nyelv egy objektumorientált, prototípus-alapú szkriptnyelv, amelyet weboldalakon elterjedten használnak.”

Ez így önmagában nem sokat mond, eggyel lentebb hozunk pár példát, hogy könnyebben érthető legyen, hogy mi is pontosan az a JavaScript.

Mi is az a JavaScript?

A fenti bevezetőben nagy vonalakban volt már róla szó, hogy mi is az a JavaScript, de itt egy picit jobban kifejtjük.

Szóval fent azt írtuk, hogy a JavaScript egy kliensoldali programozási nyelv, de mit is takar ez pontosan? A kliensoldali szó azt jelenti, hogy csak olyan dolgokat tudunk elintézni a JavaScript-tel, ami a kliens (felhasználó) oldalán (eszközén) helyezkedik el.

Nézzünk pár példát, hogy egyértelműbb legyen. Tegyük fel, hogy van egy adatbázis a szerverünkön, amibe tároljuk a felhasználó belépési adatait, például felhasználónév, jelszó. Ahhoz, hogy ehhez hozzáférjünk el kellene érnünk a szervert, de mivel a JavaScipt kliensoldali szkriptnyelv, így ez nem fog tudni megvalósulni.

A JavaScript segítségével csak olyan dolgokhoz férünk hozzá, ami a felhasználó számítógépén is megtalálható. Például tegyük fel, hogy van egy div, ennek a tartalmát dinamikusan módosíthatjuk. Tegyük fel, hogy bekérjük a felhasználó nevét egy űrlappal, majd a nevével együtt köszöntjük így: ,,Üdvözöllek, XY.”

Mire lehet használni a JavaScript-et?

Alább láthattok egy listát, amelyen pár példát szerepel, hogy általában milyen dolgok megvalósításához szoktuk használni a JavaScript-et.

  • Készíthetünk vele egy olyan gombot, amely gombnyomásra több, vagy kevesebb információt jelenít meg.
  • Akár egy képnézegetőt is készíthetünk vele, amelyben nyilak segítségével navigálhatunk.
  • Lehetővé teszi, hogy a képek nagyíthatóak legyenek.
  • Különböző számlálókat hozhatunk létre vele. Például visszaszámlót.
  • Megjeleníthetjük vele a pontos időt.

Természetesen ezeken kívül is körülbelül végtelen a lehetőségek száma, egyedül a képzeletünk szabhat határt.

És mi az a JS?

Valószínűleg a legtöbben már kitaláltátok, hogy a JS a JavaScript két betűjéből tevődik össze. A JS igazából maga a JavaScript, ez csak egy rövidítés, szóval amikor azt mondjuk, hogy JS, akkor is ugyanúgy a JavaScript-re gondolunk.

Hogy néz ki egy JavaScript kód?

Lentebb láthattok egy nagyon egyszerű kis JavaScript kódot:

JavaScript kód

document.getElementById("id").innerHTML = "Első JavaScript kódom.";
Code language: JavaScript (javascript)

Eredmény

Első JavaScript kódom.

>> Próbáld ki ezt a kódot az online weboldal szerkesztőnkben. <<


A fenti kód azt csinálja, hogy a getElementById után megadott id-t megkeresi a dokumentumban és beleírja az innerHTML után megadott szöveget.

Hogy ez miért jó? Joggal gondolhatjátok, hogy sokkal egyszerűbb lenne kapásból a HTML kódba beírni a szöveget. Ennek igazából akkor lesz haszna, ha valamilyen komplexebb dolgot csinálunk. Például, ha bekérjük a felhasználó nevét és azt szeretnénk kiíratni. Egy ilyet nem tehetnénk meg a HTML nyelvben. De ezen kívül még számtalan esetben tudjuk használni a JavaScriptet, például feltételhez köthetjük a megjelenő szöveget. Megvizsgálhatjuk, hogy hány óra van és a napszaknak megfelelően köszönhetünk.

Ha hasznos volt számodra, akkor kérlek oszd meg másokkal is, hogy ezzel támogass minket!