Milyen JavaScript szerkesztő programot használjak? + Letöltés

Ebben a cikkben körbejárjuk azt a témát, hogy milyen JavaScript szerkesztő programot érdemes használnunk.

Ingyenes JavaScript leckék, magyarul - JavaScript bejegyzések borítóképe

Milyen JavaScript szerkesztő programot használjak? + Letöltés

Ebben a cikkben körbejárjuk azt a témát, hogy milyen JavaScript szerkesztő programot érdemes használnunk. Hozzunk számtalan letölthető alkalmazást, amelyekhez letöltési linket is biztosítunk, plusz kínálunk egy alternatív lehetőséget, amelyhez nem kell semmit sem letölteni, hiszen online elérhető.

Milyen JavaScript szerkesztő programot érdemes használni?

Kezdjük ott, hogy egy JavaScript fájl megírásához nincs szükségünk semmilyen különleges tudással rendelkező szoftverre, így akár a Windows beépített Jegyzettömbjével is képesek lehetünk JavaScript kódokat írni. Azonban azt be kell látnunk, hogy bár a Jegyzettömb is alkalmas a kódolásra, vannak sokkal inkább hasznos eszközök erre a tevékenységre.

Egy okosabb szerkesztő, vagy akár kódszerkesztő (IDE) program olyan funkciókkal rendelkezik, amelyek nagyban megkönnyítik a programozást.

Egy egyszerűbb, de a Jegyzettömbnél fejlettebb szövegszerkesztő már képes kiemelni a kódunk egyes részeit, ezzel sokkal átláthatóbbá téve azt. Például kiemeli az adott kódrészlet kezdő és befejező szakaszát, így pontosan tudhatjuk, hogy mettől meddig tart.

Egy integrált fejlesztői környezet (IDE) már akár olyan funkciókra is képes, mint a kód kiegészítés, hibajelzés. Azaz nem szükséges beírnunk a teljes kódot, a program megpróbálja felismerni, hogy mire gondolunk és automatikusan kiegészíti azt. Ezzel rengeteg időt spórolva nekünk a felesleges, monoton munkavégzésből. A hibajelzés pedig arra szolgál, hogy ha elírunk valamit, akkor azt a program magától észleli és jelzi azt nekünk, illetve még javaslatokat is tesz a javításra.

Egy IDE mérete és tudása sokkal nagyobb, mint egy szerkesztőé, ellenben az utóbbi használata fényévekkel egyszerűbb, mint a korábbié.

Ezek alapján kell mérlegelnünk, hogy nekünk milyen programra van szükségünk. Én azt tudom tanácsolni, hogy ha még csak most ismerkedünk a JavaScript-tel, akkor legeslegelőször használjunk egy online JavaScript szerkesztőt (például a WEBiskoláét), ha túl vagyunk az első ismerkedésen, akkor váltsunk egy okosabb szövegszerkesztőre, ha valami sokkalta bonyolultabb programot szeretnénk írni, ahol már szükségünk van valamilyen verziókezelésre, vagy szimplán több fájllal szeretnénk dolgozni, akkor már érdemes átváltanunk egy IDE-re.

Milyen lehetőségek vannak?

Alább felsoroljuk a legnépszerűbb, illetve legjobb JavaScript szerkesztő programokat, illetve mindegyikhez linkelünk letöltési lehetőséget is.

Notepad++

A legelső lehetőség a Notepad++, amely egy kis egyszerű, de nagyszerű szerkesztő program, már a neve is utal rá, hogy ezt elsősorban programozóknak szánják. Számtalan nyelvet támogat, így akár HTML, CSS és JavaScript nyelven is kódolhatunk benne. Tartalmazza a szintaxis kiemelése funkciót, mely átláthatóbbá teszi a kódot. Első szoftvernek tökéletes, én is ezt használom, ha csak egy kód átfutására van szükségem.

Letöltés: Notepad++

Sublime Text

A Sublime Text egy ingyenes szövegszerkesztő, mely egy nagyon hasznos mappa- és fájlrendszerezővel rendelkezik, ami nagyon átláthatóvá teszi a munkánk hierarchiai felépítését. Természetesen a Sublime Text-ben is megtalálható a szintaxis kiemelő funkció. Ezenfelül a Sublime Text elérhető macOS-re, Windows-ra és Linuxra is.

Letöltés: Sublime Text

Visual Studio Code

Ez az első IDE a listánkon, amely történetesen az én személyes kedvencem. Integrált fejlesztői környezet lévén beépítve tartalmaz verziókezelést, debuggolást (hibakeresés). Ezenfelül akár bővítményeket is tölthetünk le hozzá, amely nagyban megkönnyíti a munkánkat. Ilyen bővítményként tölthetünk le automatikus kódfelismerést, kiegészítést is. De a bővítmények tárháza szinte végtelen.

Letöltés: Visual Studio Code

Atom

Az Atom egy ingyenes szöveg- és forráskódszerkesztő program OS X-re, Windows-ra és Linux-ra. Beépítetten tartalmazza a Git verziókezelőt. A szoftver mögé a GitHub is beállt, így a kódszerkesztő fejlesztését ez a cég támogatja.

Letöltés: Atom

Komodo Edit

A Komodo Edit is egy széleskörben elterjedt ingyenes több programnyelvet támogató kódszerkesztő. Tökéletesen alkalmas a webfejlesztésre, hiszen támogatja a HTML, CSS és a JavaScript nyelveket is. A Komodo IDE-nek hála olyan nagyszerű funkciók is fellelhetőek a programban, mint a debugging és az egységtesztelés. Windows-ra, Linuxra és Mac OS-re is elérhető.

Letöltés: Komodo Edit

WEBiskola online JavaScript szerkesztő

Ez igazából egy kakukktojás, mert az összes eddig említett szoftvert le kellett tölteni, de a weboldalunkon fellelhető online JavaScript szerkesztőt nem kell. Ezt az online szoftvert arra ajánljuk, hogy ha valami rémegyszerű kis kódot szeretnétek írni, vagy csak szeretnétek lecsekkolni, hogy az adott kis kód úgy működik-e, ahogy elterveztétek. Illetve ez egy kiváló lehetőség a weboldalunkon megtalálható JavaScript utasítástok kipróbálására, letesztelésére.

Megnyitás: WEBiskola kódszerkesztő

JavaScript For Android

Utolsó két alkalmazásunkkal az okostelefont használók számára szeretnénk alternatívát kínálni. Bár nem ideális telefonon programozni, de vannak olyan helyzetek, amikor nincs másra lehetőség. Szóval a JavaScript For Android nevű alkalmazás értelemszerűen Androidon teszi lehetővé a JavaScript kódok futtatását.

Letöltés: JavaScript For Android

JavaScript Anywhere JSAnywhere

Legvégül pedig itt az iPhone felhasználóknak szánt alkalmazás, amely az egyik legrégebbi fejlesztői környezet az iOS-t futtató eszközökön. HTML, CSS és természetesen JavaScript programozásra is alkalmas.

Letöltés: JavaScript Anywhere JSAnywhere

Ha hasznos volt számodra, akkor kérlek oszd meg másokkal is, hogy ezzel támogass minket!