WordPress weboldalkészítés alapok: Komplett útmutató WP weboldal készítéshez (19 fejezet)

Ebben az összefoglalóban arra a konkrét feladatra vállalkoztunk, hogy bemutassuk a komplett WordPress weboldal készítés menetét lépésről-lépésre.

WordPress alapok kezdőknek, WP ismeretek kurzus borítókép

WordPress weboldalkészítés alapok: Komplett útmutató WP weboldal készítéshez (19 fejezet)

Ebben az összefoglalóban arra a konkrét feladatra vállalkoztunk, hogy bemutassuk a komplett WordPress weboldal készítés menetét lépésről-lépésre. Minden egyes fejezet úgy van felépítve, hogy összefoglalja az adott témával kapcsolatos információkat, azonban, aki szeretne még többet megtudni valamelyik témáról, az a téma végén lévő linkekre kattintva még jobban elmélyülhet benne.

Ha a WordPress weboldalkészítés témát nem ömlesztve, hanem lassabban, külön leckékre bontva, részletesebben kifejtve szeretnéd megtanulni, akkor ide kattintva megteheted.

Mi az a CMS?

A CMS az angol Content Management System szóból ered, mely magyarra fordítva „tartalomkezelő rendszert” jelent. A tartalomkezelő rendszerek lehetővé teszik a weboldalak elkészítését akár webfejlesztői tudás nélkül is.

A tartalomkezelő rendszer kifejezés arra utal, hogy segítségével a weboldalra tartalmakat (többnyire cikkeket, képeket, videókat) tölthetünk fel, ezeket kezelhetjük, módosíthatjuk, rendszerezhetjük.

A CMS-ek legnagyobb előnye, hogy segítségükkel úgy készíthetünk weboldalakat, hogy nem szükséges szakemberhez fordulni.

Ezeket a funkciókat biztosítják általában a tartalomkezelők:

 • megjelenés, kinézet egyszerű testreszabása
 • funkciók kiegészítése bővítmények segítségével
 • tartalmak (képek, cikkek, hozzászólások) szerkesztése, publikálása, törlése
 • jogosultságkezelés


>> A CMS-ekről bővebben <<

CMS használati statisztikák, mit használnak mások?

Az alábbi (2022-es) ábrán látható, hogy, míg a CMS-t nem használó weboldalak száma évről évre csökken (kék vonal), addig a CMS-t használó oldalak száma folyamatos növekedésben van. Ezek közül is magasan kiemelkedik a WordPress (vörös vonal), mely segítségével már több, mint a weboldalak 40%-a készül.

cms wordpress hasznalati statisztika
A kép kattintásra nagyobbodik.

>> Még több statisztikáért kattints ide! <<

Mi az a WordPress?

A WordPress (röviden WP) fogalmát röviden úgy határozhatjuk meg, hogy a WP egy nyílt forráskódú, PHP-alapú tartalomkezelő-rendszer, azaz CMS, mely adatbáziskezelésre a MySQL-t használja.

Nem csak egyszerű blogok létrehozására használják, hanem webshopok kialakítására is különböző bővítmények (például WooCommerce) segítségével.

A WordPress azért is hódíthatta meg a webes piacot, hiszen a használata teljesen ingyenes, bárki bármikor szabadon letöltheti és telepítheti a saját tárhelyére. Nem csak maga a WordPress ingyenes, de több ezer ingyenes témát, sablont, bővítményt tölthetünk le hozzá, amelyekkel módosíthatjuk a weboldalunk kinézetét vagy működését.

>> Még több információért kattints ide! <<

WordPress letöltése és telepítése

Ennél a pontnál egy kicsit szétválunk, a profiknak leírjuk a pontos menetet nagyon tömören összefoglalva, míg a kezdőknek biztosítunk olyan linkeket, amelyeken keresztül nagyon érthetően elmagyarázunk mindent. Ez azért szükséges, hiszen a telepítést három különböző módon végezhetjük el, attól függően, hogy hova és hogyan szeretnénk feltelepíteni a WordPress-t. Egyetlen egy telepítési útmutató is nagyon hosszú, nemhogy három, de pánikra semmi ok, az alábbi linkeken részletesen, képekkel bemutatva vezetjük végig az olvasót a telepítés minden apró lépésén.

Telepítési útmutatók kezdőknek:


Kis segítség a választáshoz, ha nincs tárhelyünk és csak gyakorolgatni szeretnénk, akkor a WordPress telepítése saját gépre opciót válasszuk. Ha van tárhelyünk, de nincs rajta cPanel, akkor a WP telepítése tárhelyre kell nekünk, ha pedig cPanel-es tárhelyünk van, akkor válasszuk a középső linket.

Telepítési útmutató haladóknak: Ha magyar WordPress-re van szükségünk, akkor innen töltsük le és másoljuk fel a fájlokat a szerverünkre, illetve hozzunk létre egy adatbázist a weboldalunk számára.

Ha nincs szerverünk és a saját gépünkre szeretnénk egy környezetet kialakítani, akkor töltsük le a XAMPP-ot, telepítsük fel, indítsuk el a programot és aktiváljuk az Apache és MySQL modulokat. Ebben az esetben a telepítő fájljait a telepítési hely htdocs mappájába kell másolni, ha több projektet szeretnénk, akkor hozzunk létre neki almapppát.

A XAMPP használatának a lépései - 1. lépés
A kép kattintásra nagyobbodik.

Most pedig nyissunk egy böngészőt és írjuk be a felső sávba a domain címünket. Ha saját gépre másoltuk a fájlokat, akkor localhost-ot üssünk be a címsorba, ha almappába van a telepítőfájl, akkor azt írjuk a cím mögé per jellel, például localhost/almappa.

Itt töltsük ki az adatokat, szükségünk van a létrehozott adatbázis nevére, a hozzátartozó fiók felhasználónevére, jelszavára és az adatbázis kiszolgálóra, ami helyi hálózat esetén localhost. Ha nem hoztunk létre külön felhasználót, akkor mindent hagyjuk változatlanul, csak az adatbázis nevét töltsük ki.

wordpress telepitese 1
A kép kattintásra nagyobbodik.

A következő oldalon a honlappal kapcsolatos dolgokat kell megadnunk: honlapnév, felhasználónév, jelszó és e-mail cím.

wordpress telepitese 2
A kép kattintásra nagyobbodik.

Ezzel a telepítéssel végeztünk is, a rendszer átirányít minket egy oldalra, ahol bejelentkezhetünk a WordPress kezelőfelületére.

>> Teljes WP letöltési, telepítési útmutató saját gépre, tárhelyre, cPanel-re <<

WordPress Vezérlőpult

A Vezérlőpult eléréséhez be kell jelentkeznünk, ezt úgy tehetjük meg, hogy a domain címünk után biggyesztjük a „/wp-login.php” szöveget, és megadjuk a belépési adatainkat.

Bejelentkezés után látjuk a WordPress admin felületét, admin paneljét. Ez lesz a legjobb barátunk, ha a weboldalunkról van szó, hiszen innen érhetünk el minden fontos beállítást, információt.

image 10
Kattints a képre, hogy nagyobb méretben lásd!

A bal oldalsó menü navigál minket végig a főbb funkciókon, itt írhatunk új bejegyzéseket, böngészhetünk a régiek között, tölthetünk fel képet, moderálhatjuk a hozzászólásokat, telepíthetünk sablonokat, bővítményeket, végezhetünk weboldalt érintő beállításokat.

WordPress alapvető beállítások

A weboldalt érintő alapvető beállításokat a bal oldali menüben látható Beállítások fül alatt érhetjük el. Ez a menüpont több további almenüre oszlik. Alább láthatjátok a fontosabb menüpontokat és azokat, amikre érdemes pár pillantást vetnetek.

Általános beállítások:

 • Honlap neve
 • Honlap egysoros leírása
 • Adminisztrációs e-mail cím
 • Tagság (Lehet-e regisztrálni az oldalunkra)
 • A honlap nyelve
 • Időzóna
 • Alapértelmezett dátum formátum
 • Időformátum


Írási beállítások:

 • Bejegyzés alapértelmezett kategória (hova legyenek az új cikkek besorolva alapértelmezetten)


Olvasási beállítások:

 • Kezdőlap megjelenése (jelenjenek meg-e a legutóbbi bejegyzések vagy beállítunk egy statikus oldalt)
 • A megjelenő oldal mutasson legfeljebb (hány bejegyzést jelenítsen meg)
 • Minden bejegyzés a listában tartalmazza (a bejegyzések listázásánál csak rövid leírás, azaz kivonat jelenjen meg vagy a teljes cikk)
 • Keresőmotor láthatóság (a Google, a Bing stb keresőben jelenjenek-e meg cikkeink, ha bepipáljuk, akkor nem jelenhetnek meg bennük)


Beszélgetés, azaz Bejegyzések/hozzászólások kezelésének beállításai:

 • Engedélyezzük az embereknek, hogy hozzászóljanak az új bejegyzésekhez. (ha kivesszük a pipát, akkor nem szólhatnak hozzá a tartalmainkhoz)
 • Hozzászólás írásához regisztráció és bejelentkezés szükséges (lehet-e regisztráció nélkül megjegyzést írni vagy sem)
 • Kapjak e-mail értesítést, ha (beállíthatjuk, hogy e-mailben értesítsenek, ha valaki hozzászól a bejegyzésünkhöz)
 • Mielőtt egy hozzászólás megjelenik (beállíthatjuk, hogy a hozzászólások csak engedélyezés/moderálás után kerüljenek ki)


Média, azaz Kép / Videó beállítások:

 • Képméretek (itt beállíthatjuk, hogy az egyes képekből generált képméretek milyen magasságúak és szélességűek legyenek, de nem nagyon érdemes állítgatni, csak indokolt esetben)
 • A feltöltött elemek csoportosítása év és hónap nevű könyvtárakba (itt beállíthatjuk, hogy a feltöltött fájlok legyenek-e csoportosítva év és hónap könyvtárba vagy sem)


Közvetlen hivatkozások beállításai:

 • Közvetlen hivatkozási struktúra (itt kiválaszthatjuk, hogy hogyan nézzenek ki az oldalunk URL címei)
 • Kategória alap-előtag (a kategória oldalakon automatikusan belekerül az URL címbe „category”, ezt módosíthatjuk)
 • Címke alap-előtag (a címke oldalakon automatikusan belekerül az URL címbe „tag”, ezt módosíthatjuk)


Személyes adatok védelme:

 • Hozzunk létre új Adatkezelési tájékoztató oldalt
 • Módosítsuk az Adatkezelési tájékoztató oldalt


>> Az alapvető beállításokról itt olvashatsz részletesebben. <<

WordPress sablon beállítása, avagy így fog kinézni az oldal

A bal oldali menüben a Megjelenés fülre kattintva láthatjuk a telepített sablonokat.

wordpress sablon tema beallitas
A kép kattintásra nagyobbodik.

A képen látható Új sablon hozzáadása és Új hozzáadása gombokkal új sablonokat adhatunk hozzá a WordPress oldalunkhoz.

image 1
A kép kattintásra nagyobbodik.

Itt láthatjuk az összes létező sablont, nézegessük meg a WP által javasoltakat vagy használjuk a keresőt, ha valamelyik szimpatikus, akkor kattintsunk rá az egyikre és nyomjuk meg a Telepítés gombot. A telepítés befejezte után nyomjuk rá a Bekapcsolás gombra.

image 2
A kép kattintásra nagyobbodik.

A nem használt sablonokat mindenképp érdemes törölni, ezzel fokozzuk a biztonságot és csökkentjük a fölöslegesen foglalt tárhelyet.

>> Javaslatokat a sablonválasztáshoz, illetve még több információt és részletesebb leírást ebben a cikkben kapsz. <<

Sablon testreszabása

Ha megvan a tökéletes sablonunk, akkor nem kell beérnünk ennyivel. Ennek az elrendezését, a színeit, a tipográfiáját és még sok-sok más dolgot teljesen személyre szabhatunk.

A weboldalt megnyitva felül megjelenik egy Testreszabás fül, amelyre kattintva testre szabhatjuk a WordPress sablonunkat. Fontos, hogy vannak olyan sablonok (blokkalapú témák), amelyek esetében ez nem jelenik meg.

wordpress sablon testreszabasa 1
A kép kattintásra nagyobbodik.

Viszont azokban az esetekben is, ha megjelenik, sablononként eltérő, hogy mit fogunk rákattintva látni. Vannak olyan témák, amelyekben kevesebb, és vannak olyanok, amelyekben több beállítást láthatunk.

image 2
A kép kattintásra nagyobbodik.

Jelenleg a weboldalunkon (ahogy felül is látjuk), a „Twenty Twenty” sablon van bekapcsolva. Ehhez a sablonhoz a képen látható menüpontok tartoznak. Ezek közül néhány (például Honlap azonosítás, Menük, Widgetek, Kezdőoldal beállítások, További CSS) mindegyik sablonban megtalálható, míg némelyik nem.

A Honlap azonosításánál olyan dolgokat adhatunk meg, amelyek egy részét már az alapvető beállításoknál érintettük, azért nézzünk bele és adjunk meg minden fontos információt, amely még hiányzik.

Ha nektek nincs Színek fül, vagy máshol van, akkor sem kell megijedni, a színek módosítását szinte az összes sablon támogatja, maximum máshol kell őket keresni.

image 3
A kép kattintásra nagyobbodik.

A Menük fül alatt azt állíthatjuk be, hogy a weboldalon hol és milyen menük jelenjenek meg, illetve, hogy milyen elemeket tartalmazzanak.

A Widgetek menüpontban kis ablakokat (csak úgy, minta telefonodon például a főoldalra kihelyezett időjárás jelentő ablak) tudsz elhelyezni a weboldalon, amelyek valamilyen tartalmat jelenítenek meg, és akár interakcióba is lehet lépni velük.

A További CSS fülön a CSS ismereteinket használhatjuk fel. Ha valamit nem tudunk beállítani grafikusan, akkor itt megadhatunk olyan CSS beállításokat, amelyek érvényesek lesznek a weboldalunkra.

A fenti képeken látható megjelenés az asztali nézet volt, de lehetőségünk van arra is, hogy megnézzük, hogy a weboldalunk hogyan néz ki telefonon vagy tableten.

wordpress sablon testreszabasa 3
A kép kattintásra nagyobbodik.

Ne álljunk meg ennyinél, nézzünk meg minden menüpontot és játszadozzunk az ott látható beállításokkal, a legtöbb módosítást valós időben fogjuk látni, ha valami nem tetszik vonjuk vissza. Ha végeztünk a módosításokkal, akkor ezek elmentéséhez meg kell nyomnunk a Közzététel gombot.

>> A Testreszabás fülről itt olvashatsz részletesebben <<

WordPress bővítmények

A bővítményeket (angolul plugin) olyan programok, amelyeket telepítve a weboldalunkra extra funkciókkal egészíthetjük ki a WordPress rendszerét, illetve a letöltött sablont. Azaz azokat a funkciókat, amelyeket a WordPress vagy a sablon nem biztosít, de nekünk szükségünk van rá, azokat bővítmények segítségével érhetjük el.

A WordPress bővítménytára több ezer ingyenes bővítményt tartalmaz. Vannak teljes mértékben ingyenes bővítmények, illetve olyanok is, amelyek egyes funkciókat ingyen kínálnak, míg egyes funkciókért pénzt kérnek. Mivel bővítményt szinte bárki fejleszthet, nem csak a WordPress csapata, így minden pluginnak van alternatívája. Így lehetséges az, hogy míg egyes funkciókért pénzt kérnek egyes bővítményekben, addig ugyanazokat a funkciókat ingyen is elérhetjük egy másik bővítményben.

A bővítmények letöltését érdemes csak a WordPress bővítménytárából végrehajtani, hiszen az összes oda feltöltött bővítmény átesik egy vizsgálaton, így garantálható, hogy a WP bővítménytárába feltöltött bővítmények nem tartalmaznak vírusokat.

A képen látható, hogy hova kell kattintanunk a bővítmények megtekintéséhez. Itt először azt láthatjuk, hogy mely bővítmények vannak telepítve az oldalunkon. A telepítés még nem egyenlő azzal, hogy működnek is, ahhoz be kell őket kapcsolnunk a Bekapcsolás gombbal.

WordPress bovitmenyek pluginok letoltese telepitese
A kép kattintásra nagyobbodik.

Egy frissen telepített WordPress oldalon alapból vannak feltelepítve bővítmények, jelen esetben ez az Akismet Anti-Spam és a Hello Dolly bővítmény.

A táblázatban láthatjuk a bővítmények nevét, leírását, illetve egy opciót ahhoz, hogy a bővítmények automatikusan frissüljenek. Olvassuk el a leírásokat és, ha úgy gondoljuk, hogy valamelyik bővítményre nincs szükségünk, akkor nyomjuk meg a piros Törlés gombot, ha pedig valamelyikre szükségünk van, akkor a kék Bekapcsolás gombot.

>> A bővítményekről itt olvashatsz bővebben! <<

Új bővítmények telepítése

Az előző képen is látható menüpontban kattintsunk az Új hozzáadása gombra, ezzel adhatunk hozzá új bővítményeket a WordPress oldalunkhoz.

image 10
A kép kattintásra nagyobbodik.

Szinte bármire keresünk rá, több 10-100 találatot fogunk kapni, nézzük meg, hogy melyiknek van a legtöbb aktív telepítése, melyiknek van a legjobb értékelése, illetve kattintsunk rá a bővítmény nevére és olvassuk el a leírását, ezekből kiderül, hogy milyen funkciókkal rendelkezik. Illetve ebből láthatjuk, hogy milyen ingyenes és fizetős funkciói vannak.

Ha megtaláltuk az ideális bővítményt, akkor nyomjunk rá a „Telepítés most” gombra, majd miután befejeződött a telepítés, a „Telepítés most” gombot felváltja egy „Bekapcsolás” gomb, nyomjuk meg ezt is.

Ezzel a bővítmény telepítve is van, vannak olyan bővítmények, amelyek aktiválástól kezdve működnek és vannak olyanok, amelyeket még ezenfelül kalibrálnunk kell. Ha a bővítmény neve alatt látható Settings vagy Beállítások gomb, akkor ezekkel megtehetjük. Ha nincs, akkor a bal oldali menüben találhatunk a bővítményhez tartozó menüpontot, azonban vannak olyan esetek, amikor a bővítmény menüpontja egy másik alá van rejtve, így mindig nézzük meg a főmenüpontok almenüit is.

>> A bővítményekről itt olvashatsz bővebben! <<

Ajánlott WordPress bővítmények

Alább felsoroljuk azokat a bővítményeket, amelyek nem túl specifikusak, így általában érdemes használni őket.

 • Akismet Spam Protection (védelmet biztosít a kéretlen levelek ellen)
 • Wordfence Security – Firewall & Malware Scan (biztonsági bővítmény)
 • Rank Math SEO és Yoast SEO (SEO funkciókat ad, hogy előrébb kerüljünk a keresőkben)
 • Hummingbird, WP-Optimize, Autoptimize, Swift Performance, LiteSpeed Cache és WP Fastest Cache (csökkentik a weboldalunk betöltési idejét, gyorsabbá teszik működését)
 • UpdraftPlus WordPress Backup Plugin (biztonsági mentéseket készíthetünk vele)
 • Contact Form 7 & Contact Form by WPForms (űrlapok készítéséhez)
 • Elementor Website Builder (fogd és vidd weboldalépítő)
 • WooCommerce (segítségével webshopot varázsolhatunk a weboldalunkból.)
 • Jetpack – WP Security, Backup, Speed, & Growth (multifunkcionális bővítmény, segít a biztonság, a sebesség és a növekedés fokozásában)
 • bbPress és BuddyPress (fórumokhoz, közösségi platformokhoz ideális)
 • Really Simple SSL (nem minden esetben szükséges, de ha a weboldalunk nem HTTPS-en fut, akkor érdemes elgondolkodni a használatán)


>> A bővítmények részletes leírásait itt találod <<

Bejegyzések a WordPress-ben

Most, hogy nagyjából megvan (teljesen sosem lesz kész, mindig csiszolgatni fogjuk) az oldalunk felépítése, kinézete, funkciói bővítmények által, itt az ideje tartalmat is gyártani. Hiába van egy csilli-villi oldalunk, ha nincsenek rajta bejegyzések, amelyeket a látogatók olvashatnak. Így most ebben a fejezetben azt mutatjuk be, hogy hogyan készíthetitek el a legtökéletesebb bejegyzéseket.

A WordPress admin felületén, a bal oldalsó sávban található Bejegyzések fülre kattintva találhatjuk az eddig elkészített bejegyzéseket. Ezek a bejegyzések a cikkek, azaz azok a tartalmak, amelyek kikerülnek a weboldalra.

A Bejegyzések fülön látszik az összes eddig elkészített bejegyzés.

A bejegyzéseknek két állapota lehet:

 • Közzétett: látszik a weboldalon
 • Vázlat: még nincs közzétéve, így nem látszik a weboldalon


Illetve vannak még olyan bejegyzések, amelyek a Lomtárban találhatóak, ezek azok, amelyekre már nincs szükségünk, így töröltük őket. (30 nap után automatikusa törlődik véglegesen, ami a Lomtárban van.)

Ha egy bejegyzésre ráhúzzuk az egeret, akkor az alábbi pontok ugranak fel:

 • Szerkesztés: ezzel módosíthatjuk a bejegyzés tartalmát, címét, kategóriáit stb, azaz mindent, ami a bejegyzéshez kapcsolódik
 • Gyorsszerkesztés: a bejegyzés fontosabb elemeit módosíthatjuk: cím, URL, dátum, kategóriák, címkék
 • Lomtár/Helyreállítás: ha a bejegyzés közzé van téve, vagy vázlat állapotban van, akkor törölhetjük, vagy ha már töröltük, akkor visszaállíthatjuk a helyreállítás gombbal
  • Végleges törlés: ha úgy gondoljuk, hogy már nem lesz szükségünk a bejegyzésre, akkor törölhetjük véglegesen
 • Megtekintés/Előnézet: publikált állapotban megnézhetjük az éles bejegyzést, míg vázlatként megtekinthetjük, hogy hogy néz ki a bejegyzés előnézete


>> A bejegyzésekről itt olvashatsz részletesebben <<

Bejegyzések készítése Gutenberg szerkesztővel

Új bejegyzés létrehozásához a felső menüsorban kell az Új gombra kattintanunk, vagy a bal oldali menüben a Bejegyzések fülön belül az Új hozzáadása gombra.

wordpress gutenberg bejegyzesszerkeszto
A kép kattintásra nagyobbodik.

Kattintás után a Gutenberg szerkesztő fogad minket, amelyben elkészíthetjük a publikálandó cikkünket, tartalmunkat az oldalra.

image 11
A kép kattintásra nagyobbodik.

Felül alapvető eszközsávot láthatunk, amely segítségével új elemeket adhatunk a bejegyzéshez, visszavonhatjuk a módosításokat, vagy pedig áttekinthetjük vázlatosan eddigi munkánkat. Szintén felül, de a jobb oldalt menthetjük eddigi munkánkat vázlatként, hogy később folytatni tudjuk, az Előnézet gomb segítségével megtekinthetjük valós nézetben azt, hogy hogyan áll az eddigi munkánk, míg a Közzététel gomb segítségével élessé tehetjük eddig munkánkat.

Továbbhaladva láthatunk egy Bejegyzés és egy Blokk fület. Az előbbiben magával a bejegyzéssel kapcsolatos dolgokat állíthatunk be, míg az utóbbiban konkrétan a bejegyzés egyes elemeit, például egy szövegrészt szabhatunk személyre.

Az alábbi képen láthatjátok az összes jelenlegi blokkot WordPress 6.1.1-es verzió alatt, ezek azok az elemek, amelyekből felépíthetjük a bejegyzéseinket. Ezek segítségével rakhatunk szöveget, képet, videót, táblázatot a bejegyzésünkbe.

wordpress blokkok hozzaadasa gutenberg bejegyzesszerkesztoben
A kép kattintásra nagyobbodik.

Először adjunk a bejegyzésnek címet, majd a felül látható, vagy a bejegyzés tartalmában látható plusz jellel adhatunk hozzá a bejegyzéshez újabb Gutenberg elemet. Ha csak simán szöveget szeretnénk gépelni, akkor elég csak szimplán elkezdenünk gépelni, de akár választhatunk valami szöveges Gutenberg blokkot is.


>> A Gutenberg szerkesztőről itt olvashatsz részletesebben. <<

Bejegyzések láthatósága

A bejegyzésen belül a Közzététel gombot megnyomva beállíthatjuk a láthatóságot. A láthatóság befolyásolja azt, hogy kik tekinthetik meg a bejegyzést.

wordpress bejegyzes kozzetetele idozitese
A kép kattintásra nagyobbodik.

A láthatóság az alábbi három értéket veheti fel:

 • Nyilvános: a bejegyzés bárki számára megtekinthető
 • Magán: csak a megfelelő jogosultsággal rendelkezők tekinthetik meg a bejegyzést
 • Jelszóval védett: a bejegyzést csak azok tudják megtekinteni, akik tudják a hozzátartozó jelszót


>> Még több információ a láthatóságokról <<

Kategóriák és címkék

A magyar nyelvben is használjuk azt a szót, hogy kategorizálás, WordPress (illetve általánosságban más) weboldalak esetében is hasonlóra kell gondolni. A kategóriák abban segítenek a weboldaltulajdonosok számára, hogy rendszerezni tudják tartalmaikat, bejegyzéseiket.

Ezek olyan főbb címek, amelyeknek témáiban többször is írunk, azaz a kategória leginkább a témát határozza meg. Egy híroldal esetében ezért általában szokott lenni „Politika”, „Belföld”, „Külföld” és „Gazdaság” kategória. Hiszen ezek azok a témák, amelyekben ők különböző cikkeket írnak bizonyos időközönként.

Elsőre valóban úgy tűnhet, mintha a címkék is ugyanezt a feladatot látnák el. Ez azért lehet, hiszen a címkéket is általában azért használjuk, hogy a tartalmainkat feltudjuk címkézni, csakúgy, mint a kategóriák esetében.

Azonban a címkék sokkal kisebb méretű témákat ölelnek fel, ezek leginkább arra vannak, hogy kiemeljük a bejegyzés kulcsszavait, fontosabb részegységeit. Azaz, ha egy cikket „Politika” kategóriába sorolunk, akkor kulcsszavak lehetnek azok, akikről vagy amikről az adott cikk szól. Például, hogy melyik országról, mely politikusokról van szó, illetve, hogy milyen témával kapcsolatban, például: adóügyek, törvényjavaslat, szankciók stb.

Kategóriákat és címkéket az admin panelen látható azonos nevű pontokban hozhatunk létre, módosíthatunk.

image 13
A kép kattintásra nagyobbodik.

A név értelemszerűen maga a téma, míg a keresőbarát név az URL-ben fog megjelenni. Ezenfelül még írhatunk rövid leírást is, amely megjelenhet a keresőben és a weboldalon is a kategóriák, címkék oldalán. (Itt kerülnek kilistázásra az egyes kategóriákban és címkékben lévő cikkek.)

Ha egy bejegyzéshez kategóriákat vagy címkéket szeretnénk hozzárendelni, akkor a Bejegyzések fül alatt ki kell választanunk azt a bejegyzést, amelyhez hozzá szeretnénk rendelni a kategóriákat és/vagy címkéket. Majd a jobb oldali menüben a Bejegyzés pontot válasszuk a Blokk helyett, és keressük ki a Kategóriák vagy Címkék pontot, attól függően, hogy melyiket szeretnénk hozzáadni a bejegyzéshez.

image 15
A kép kattintásra nagyobbodik.

A Kategóriák fül alatt pipáljuk be azokat a kategórianeveket, amelyekbe be szeretnénk sorolni a bejegyzést, illetve itt is létrehozhatunk új kategóriákat, amelyekhez egyből hozzáadhatjuk a bejegyzésünket.

A Címkék alatt az Új címke hozzáadása fül alatt kezdjük el begépelni azokat a címkéket, amelyeket szeretnénk hozzáadni a bejegyzéshez. Ha olyan címkét adunk meg, amelyik még nem létezik, akkor a rendszer létrehozza azt.

>> Kategóriák és címkék bővebben <<

Médiaelemek használata, feltöltése

A WordPress tartalomkezelő lehetővé teszi, hogy különböző médiaelemeket, például képek, fájlok, videók feltöltését, illetve ezek weboldalon való megjelenítését.

A Média fül az admin oldalon található bal oldalsó sávban keresendő, a fájlokat feltölthetjük itt, vagy közvetlenül egy bejegyzésben vagy oldalban is.

Támogatott fájltípusok:

 • képek esetében: .jpg, .jpeg, .png, .webp, .bmp, .gif, .ico
 • audiofájlok esetében: .mp3, .m4a, .ogg, .wav
 • videók esetében: .avi, .mpg, .mov, .mp4, .m4v, .ogv, .wmv, .3gp, .3g2
 • dokumentumok esetében: .doc, .docx, .odt, .pdf, .psd, .ppt, .pptx, .pps, .ppsx, .xls, .xlsx


Ha rákattintunk egy feltöltött fájlra a Médiatárban, akkor láthatunk róla pár alapvető adatot:

 • Feltöltés dátuma
 • Feltöltő
 • Fájlnév
 • Fájltípus
 • Fájlméret
 • Fájl URL


Illetve megadhatunk mi is pár adatot, amely segítséget nyújt a keresőknek, illetve a látássérülteknek:

 • Helyettesítő szöveg: Csak képek esetében jelenik meg, de minden esetben adjuk meg, hiszen ez óriási segítség a látássérültek számára. A felolvasó programok ezt a szöveget olvassák fel a képek helyén.
 • Cím: A fájl címe, keresőoptimalizálási szempontból igen fontos.
 • Felirat: A fájlmagyarázata, gyakran megjelenik a kép alatt, bár ez függ a sablontól.
 • Leírás: A feltöltött fájl magyarázata.


>> A médiaelemekről bővebben <<

Oldalak jelentősége a WP-ben

Bár itt még annyira nem volt szó róla, de a WordPress-ben létrehozhatunk oldalakat is, ha kicsit már ismerkedtetek a WP-vel, akkor nektek is feltűnhetett, hogy nagyon mértékben hasonlítanak a bejegyzésekhez, így felmerülhet a kérdés, hogy vajon melyiket mire érdemes használni. Van pár igen lényeges különbség a kettő között, amelyekkel érdemes tisztában lenni.

A legfontosabb eltérés, hogy egy bejegyzés besorolható kategóriákba, illetve rendelhető hozzá címke, míg egy oldal esetében egyik sem megtehető. Illetve csakugyan fontos még, hogy míg a bejegyzésekhez hozzá lehet szólni, addig az oldalakhoz nem. Azonban, ha mi azt akarjuk, hogy a felhasználók ne tudjanak hozzászólni a bejegyzéseinkhez, akkor se válasszuk az oldalakat, hanem szimplán kapcsoljuk ki a kommentírási lehetőséget.

Ha cikkeket, blogbejegyzéseket, híreket akarunk írni, akkor azt mindig bejegyzésként tegyük meg, míg a „Rólunk”, „Árajánlatkérés” stb-t mindig oldalként hozzuk létre. Ebből következik, hogy egy weboldal esetében mindig sokkal több bejegyzés lesz, mint oldal.

A létrehozott oldalakat az Oldalak fülön hozhatjuk létre, illetve itt is szerkeszthetjük, törölhetjük őket. A szerkesztésüket most nem mutatjuk be külön, hiszen ugyanazzal a Gutenberg szerkesztővel szerkeszthetjük őket, mint a bejegyzéseket.

>> Még több információ az oldalakról <<

Felhasználók kezelése a WordPress-ben

Természetesen az ehhez tartozó fület is a bal oldalsó sávban találjuk, ez alatt láthatjuk az összes regisztrált felhasználót. Ezeket a felhasználókat tudjuk szerkeszteni, illetve megtekinthetjük az eddig létrehozott bejegyzéseiket.

A listában minden felhasználóról látjuk a felhasználónevét, a valós nevét (ha megadta), az e-mail címét, a szerepkörét és a bejegyzéseinek számát.

Ha egy felhasználó esetében rákattintunk a Szerkesztés gombra, akkor láthatjuk az adatlapját, ahol különböző beállításokat végezhetünk, illetve különböző adatokat adhatunk meg.

wordpress felhasznalok
A kép kattintásra nagyobbodik!

Többek között módosíthatjuk az:

 • admin oldal színsémáját,
 • a vezeték- és keresztnevet,
 • becenevet,
 • e-mail címet,
 • életrajzi információt,
 • az adatlap-képet (avatar),
 • jelszót,
 • stb.


>> A felhasználókról bővebben <<

Új felhasználók létrehozása

A Felhasználók fülön felül található Új hozzáadása gombbal létrehozhatunk újabb felhasználókat.

image 21
A kép kattintásra nagyobbodik!

Új felhasználó létrehozásakor csak egy felhasználónévre és email címre van szükségünk, a jelszót magától generálja a rendszer, de ezt természetesen módosíthatjuk. Ha szeretnénk, megadhatjuk továbbá a vezeték- és keresztnevet, a honlapot, nyelvet, szerepkört, illetve értesíthetjük a felhasználót a regisztrációról, amelyben megkapja a felhasználói adatokat is.

>> A felhasználókról bővebben <<

Felhasználók szerepköre

A WordPress-ben alapértelmezetten 5+1 különböző szerepkört különböztetünk meg, amelyek közül mind más és más jogosultságokkal rendelkezik. A felhasználókat szerepkörökbe sorolhatjuk, és ezek a szerepkörök határozzák meg, hogy egy felhasználónak mihez van és mihez nincs joga egy weboldalon belül.

Az alapértelmezetten elérhető szerepkörök a WP-ben:

 • Feliratkozó: csak a saját fiókját kezelheti
 • Közreműködő: kezelheti a saját bejegyzéseit, de nem teheti közzé őket
 • Szerző: kezelheti a saját bejegyzéseit és közzé is teheti őket
 • Szerkesztő: publikálhatja, és kezelheti saját és mások bejegyzéseit
 • Adminisztrátor: nem multisite oldalak esetében a legmagasabb szerepkör, bármit megtehet
 • Szuperadminisztrátor: multisite oldalak esetén létezik csak, már a hálózati beállításokhoz is hozzáfér


>> A szerepkörökről bővebben <<

WordPress widgetek használata

Érintőlegesen már említettük a widgeteket, de ezen a ponton érdemes egy kicsit több szót ejtenünk róluk.

A widgetek segítségével tartalmat adhatunk hozzá a weboldalunk egyes területeihez. Ezek a területek leggyakrabban az oldalsáv, vagy a fej- (header) és lábléc (footer). A widgetek által hozzáadott tartalom körülbelül bármi lehet, a WordPress alapértelmezett blokkjait felhasználhatjuk a widgetekben, így a legtöbb blokkot, amit megtalálunk a Gutenberg szerkesztőben, azt felhasználhatjuk widgetként is.

Így természetesen szövegeket, képeket, listákat, videókat, YouTube, Pinterest beágyazásokat is elhelyezhetünk például az oldalsávban widgetek formájában. Ezentúl az általunk telepített bővítmények is kínálhatnak extra widgeteket, így például, ha van egy időjárás bővítményünk, akkor valószínűleg az kínál nekünk időjárásjelentő widgetet, így ezt is elhelyezhetjük a weboldalon.

Az, hogy az általunk összeválogatott widgetek hova kerülhetnek ki, az a sablonunktól függ, a legtöbb sablon lehetővé teszi widgetek kihelyezését az oldalsávba, a fejlécbe, és a láblécbe. Persze vannak olyan sablonok, amelyek ezeknél több, és vannak olyanok, amelyek még ennyi lehetőséget sem kínálnak.

Widgeteket két helyen adhatunk hozzá a weboldalunkhoz, az egyik a már fentebb is látott Testreszabás menüpont alatti Widgetek fül, míg a másik az admin oldalon (wp-admin) lévő bal oldali Megjelenés menüpont alatti Widgetek pont.

Mind a két fülön, egy a Gutenberg szerkesztővel nagyon nagy mértékben megegyező szerkesztőt használhatunk, ahol a plusz (+) gomb segítségével adhatunk újabb elemeket az egyes területekhez.

>> Widgetek bemutatása, használata alaposabban <<

WordPress eszközök

Az Eszközök menüpont alatt több olyan funkciót találunk, amelyekre jelenleg még lehet, hogy nincs szükségünk, de mindenképp hasznos tudnunk róluk, mert könnyen lehet, hogy egyszer szükségünk lesz rájuk.

Nézzük a WP alapértelmezett eszközeit:

 • Kategória és címke konvertáló: egyikből másikat csinál
 • Importálás: különböző rendszerekből importálhatjuk tartalmainkat: Blogger, RSS, Tumblr stb
 • Exportálás: weboldalunk tartalmát exportálhatjuk, hogy máshol fel tudjuk használni
 • Webhely Egészség: megmutatja, hogy milyen javításokat érdemes eszközölni az oldalunkon
 • Személyes adatok exportálása
 • Személyes adatok törlése


>> Ezekről az eszközökről itt olvashatsz sokkal részletesebben <<

WordPress magyarítása

A WordPress telepíthető magyar nyelven is, azonban ha letöltünk bővítményeket, akkor fennáll az esélye, hogy azok a dolgok, amelyeket ezek a bővítmények hoznak, azok nem lesznek magyar nyelvűek, hiszen a fejlesztők, készítők nem fordították le a terméküket különböző nyelvekre.

Kezdésnek nézzük azt, amikor valamilyen véletlen okból kifolyólag nem magyar nyelven telepítettük a WordPress-t, ezt nagyon könnyen orvosolhatjuk.

WordPress rendszer magyarítása, fordítása magyarra
A nagyításhoz kattints a képre!

Először is természetesen be kell lépnünk a WordPress admin oldalára (wp-admin), majd a bal oldal ki kell keresnünk a Beállítások fület, amely az általatok használt nyelven fog megjelenni, például: Settings vagy Einstellungen. A nyelv résznél (Site Language vagy Website-Sprachen, de elég a fordító ikont keresni) válasszátok ki a Magyar nyelvet. Ha nem látjátok a tetején az azért van, mert nincs telepítve, tekerjetek lejjebb és válasszátok ki, a WordPress elintézi a letöltést és telepítést. Végül pedig nyomjuk meg a mentés gombot: Save Changes vagy Änderungen speichern.

>> WP rendszer nyelvének átállítása <<

WordPress bővítmények, sablonok fordítása

Sablonok, bővítmények fordításának a legegyszerűbb módja, ha letöltünk egy WordPress bővítményt, amely segít a fordításban.

Erre a feladatra mi a Loco Translate bővítményt ajánljuk, amelyet a Bővítménytárban le is tölthetünk, ennek használata ingyenes. Letöltés és telepítés után kattintsunk a fordítás gombra.

wordpress loco translate hasznalata 1
A nagyításhoz kattints a képre!

A bal oldali menüben a Loco Translate neve alatt válasszuk ki, hogy Témák, ha sablont szeretnénk fordítani, vagy Bővítmények, ha egy bővítmény tartalmát szeretnénk magyarra fordítani.

image
A kép kattintásra nagyobbodik!

Itt válasszuk ki, hogy melyik bővítményt vagy sablont szeretnénk lefordítani, magyarítani. Példaképp mi most megnézzük a WP Recipe Maker bővítményt. Kattintás után láthatjuk, hogy mely nyelvekre való fordítás készült már el, ha a miénk nincs köztük, akkor kattintsunk felül az Új nyelv gombra.

image 1
A kép kattintásra nagyobbodik!

Ezt követően a következő ablakban válasszuk ki a nyelvet, amely jelen esetben Hungarian vagy Magyar.

Majd a második pontban adjuk meg a helyet, hogy hova kerüljön a fordítás mentése. Itt több opcióból is választhatunk, nincs egyértelműen jó, vagy rossz választás, azonban érdemes jól átgondolni a döntést, erről itt írtunk bővebben. Választás után nyomjuk meg a Kezdje el lefordítani gombot.

image 2
A kép kattintásra nagyobbodik!

Középen van lista, ahol a lefordítható szövegek vannak. Nagyon fontos, hogy fordítható, azaz nem kötelező mindent lefordítanunk, simán elég annyit, amennyi megjelenik a weboldalunkon. Ebből a listából válasszuk ki az első szót, amit leakarunk fordítani.

Az EN forrásszöveg résznél láthatjuk, hogy melyik szöveget fordítjuk éppen. Az alatta lévő Magyar fordítás részhez írhatjuk be a saját fordításunkat.

image 3
A kép kattintásra nagyobbodik!

Ha megvagyunk az összes fordítandó szöveggel, akkor nyomjunk rá a felső kék Mentés gombra, majd nyomjuk meg a Szinkronizál gombot is.

>> Bővítmények, sablonok magyarítása, fordítása részletesebben <<

WordPress weboldal gyorsítása

Ez a téma nagyon sok embernek a vesszőparipája, többek között nekem is. A sok bővítmény, követőkód, beágyazás, analitika, hirdetés nagyon nagy mértékben tudják lassítani az oldalt, de kis odafigyeléssel élvezhető szintre tudjuk hozni a weboldalunk sebességét, betöltési idejét.

Egy weboldal betöltési sebessége két szempontból is fontos tényező. Fontos felhasználói szempontból, hiszen senki sem szeret arra várni, hogy egy weboldal hosszú másodpercek alatt töltsön be, és fontos technikai szempontból is, hiszen a gyorsabb weboldalakat jobban szeretik a keresők is.

>> A gyors weboldal fontosságáról itt olvashatsz <<

Sebességmérő eszközök

Először is le kell mérnünk a weboldalunk sebességét, hogy láthassuk mennyire (nem) tragikus a helyzet. Rengeteg kifinomult eszköz létezik, amely nem csak a betöltési időt elemzi, hanem még tippeket is ad, hogy milyen területen érdemes keresni a lassúság forrását.

Általunk ajánlott weboldal sebességmérő eszközök:


>> Az eszközök részletes bemutatását itt találod <<

Weboldalgyorsítás bővítményekkel

Alább felsoroljuk a leghasznosabb WordPress bővítményeket, amelyek segítségével gyorsabbá tehetjük a weboldalunkat.

Ingyenes bővítmények:

 • Hummingbird
 • Swift Performance
 • Smush
 • WP-Optimize
 • Autoptimize
 • WP Fastest Cache
 • LiteSpeed Cache
 • Asset CleanUp
 • EWWW Image Optimizer


Fizetős bővítmények:

 • WP Rocket
 • Perfmatters


Több olyan bővítmény is található a listán, amely nem igényel magas szakértelmet, hiszen automatikusan elemzi és optimalizálja az oldalunkat, illetve előre beállított megoldásokkal igyekszik a kezdőbb felhasználók segítségére sietni.


>> A bővítmények részletes bemutatását itt találod <<

Weboldalgyorsítás bővítmények nélkül

Ha nem szeretnéd a fenti bővítményeket használni, akkor az alábbi szempontokat kell figyelembe venned és megfontolnod egy gyors weboldal érdekében:

 • Szerver helye, minősége
 • PHP verzió
 • Adatbázisoptimalizáció
 • Képek optimalizálása
 • Lazy loading (lusta betöltés)
 • Kérések számának csökkentése
 • Tömörítés (Gzip, Brotli)
 • Gyorsítótár (Cache)
 • Fájlok minimalizálása
 • Bővítmények, sablonok száma és minősége
 • CDN
 • Külső szkriptek száma
 • Betűtípusok betöltése
 • Átirányítások száma
 • Videók hosztolása


>> A pontos leírást és magyarázatot itt találod <<

Weboldal karbantartása

Egy weboldalt nem elég csak elkészíteni, karban is kell tartani, ha azt szeretnénk, hogy a weboldal mindig ugyanolyan gyors és vírusmentes maradjon, mint újkorában.

Egy weboldal karbantartásához hozzátartozik:

 • a bővítmények, sablonok naprakészen tartása, frissítése
 • a nem használt bővítmények, sablonok törlése
 • biztonsági mentések készítése
 • adatbázis, média megtakarítása a fölösleges adatoktól, fájloktól
 • spam kommentek, inaktív felhasználók törlése
 • stb

A frissítések módját lentebb bemutatjuk, a bővítmények és sablonok törléséről korábban volt már szó, a biztonsági mentések készítéséhez és az adatbázis optimalizációjához bővítményeket ajánlunk. Előbbiben egy jobb tárhelyszolgáltató is segít, de az UpdraftPlus bővítmény is nagyon hasznos tud lenni, míg utóbbit több fent felsorolt sebességoptimalizáló bővítmény is tudja. A fölösleges médiafájlokat a Médiatárban törölhetjük az egyes fájlokra való rákattintás után a Végleges törlés gombbal. A spam kommenteket a Hozzászólások fülön, az inaktív felhasználókat pedig a Felhasználók fülön törölhetjük.

>> A karbantartásról itt olvashatsz részletesebben <<

Rendszer, bővítmények, sablonok frissítése

A frissítések több szempontból is igen fontosak, egyrészről frissül, javul az adott dolog, amit frissítünk, legyen szó magáról a WordPressről, a bővítményekről vagy a sablonokról. Egy frissítés során új funkciókat kaphatnak, vagy csiszolhatják már meglévő funkciókat, kiegészíthetik őket. Az új funkciókon túl talán még fontosabb a már meglévő hibák, biztonsági rések javítása.

Érdemes rendszeresen frissíteni mindent, amit csak lehet a WordPress-ben (rendszer, bővítmények, sablon), így naprakészen tartva az egész rendszert. Azonban minden frissítés előtt csináljunk biztonsági mentéseket, így ha valamit elrontanánk mi, vagy a frissítés, akkor van mihez nyúlni, amivel helyreállítható az eredeti állapot.

A WordPress frissítéséhez csak annyit kell csinálnunk, hogy be kell jelentkeznünk a WordPress admin felületére. Itt, ha van frissítés akkor az oldal tetején a rendszer egyből közli velünk. A bal oldali menüben a Vezérlőpult fül alatt található Frissítések alpont is ugyanezt eredményezi.

image 6
A nagyításhoz kattints a képre!

Ha a WordPress szóra és a verzióra kattintunk, akkor láthatjuk az aktuális frissítés tartalmát. A frissítéshez kattintsunk a Frissítsünk most! részre.

image 7
A nagyításhoz kattints a képre!

Az oldal tetején láthatjuk a jelenleg telepített verziót, lentebb láthatjuk, hogy aktiválva van az automatikus frissítés, ezt akár ki is kapcsolhatjuk, ha szeretnénk. Ha kikapcsoljuk, attól még a biztonsági és karbantartási frissítések automatikusan fognak települni.A képen is látható kék Frissítés XY verzióra gombra kell rányomnunk, várjunk míg lefut a telepítés, addig ne zárjuk be az oldalt.

Következő lépésként bemutatjuk a bővítmények frissítését, természetesen a bővítmények frissítése előtt is készítsünk biztonsági mentést.

wordpress bovitmenyek frissitese
A nagyításhoz kattints a képre!

A bővítményeket frissíthetjük egyszerre is, ehhez csak jelöljük ki az összes bővítményt, amelyhez van frissítés, felül a Csoportműveleteknél válasszuk ki a Frissítést, majd nyomjunk rá az Alkalmaz gombra. Ilyenkor a rendszer automatikusan elkezdi egyesével frissíteni az összes bővítményt, amelyet kijelöltünk.

Másik megoldás, hogy minden bővítményt külön-külön frissítünk, ehhez válasszuk ki az első bővítményt, majd nyomjuk meg a frissítsünk azonnal gombot. Várjuk meg míg befejeződik a frissítés, majd ugorjunk a következőre. Ennek előnye, hogy ilyenkor egy bővítmény frissítése után megtudjuk nézni, hogy minden rendben van-e az oldalunkkal. Ha egyszerre frissítünk mindent, és valami nem fog működni, akkor az egyszerre frissített bővítmények közül bármelyik lehet a ludas. Ezzel az utóbbi módszerrel viszont pontosan tudni fogjuk, hogy melyik bővítmény a hibás, ha valami elromlott.

Bővítményeknél nyugodtan lehet több bővítményünk hiszen, ha jól csináljuk, akkor mindegyik más feladatot lát el, azonban sablonok, témák esetében azt javasoljuk, hogy csak egyetlen egy sablon legyen letöltve (maximum kettő a gyerektémával – child theme – együtt), hiszen úgysem tudunk egyszerre többet használni. Így nem fogja a tárhelyet sem foglalni, illetve biztonsági kockázatokat sem fog rejteni.

WordPress sablon, téma telepítése című cikk második képe
A nagyításhoz kattints a képre!

Több sablon esetén így fogjuk látni a frissítést, ilyenkor a Frissítés most gombra kell nyomnunk a bekapcsolt témán.

image 8
A nagyításhoz kattints a képre!

Egy sablon esetén pedig így fog kinézni, itt a frissítés azonnal szövegre kell kattintanunk. Itt akár be is kapcsolhatjuk az automatikus frissítést.

>> A rendszer, a bővítmények és a sablon frissítésének fontosságáról és végrehajtásáról itt olvashatsz bővebben <<

Ha hasznos volt számodra, akkor kérlek oszd meg másokkal is, hogy ezzel támogass minket!