PHP, Apache és XAMPP letöltése, telepítése

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy hogyan tölthetitek le és telepíthetitek a PHP-t és az Apache-ot, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy PHP fájlokat tudj futtatni a saját gépeden. Illetve mutatunk egy alternatív lehetőséget (XAMPP) is, amely ugyanúgy alkalmas arra, hogy az általad elkészített PHP fájlokat helyesen futtassa.

PHP, Apache és XAMPP letöltése, telepítése című cikk borítóképe

PHP, Apache és XAMPP letöltése, telepítése

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy hogyan tölthetitek le és telepíthetitek a PHP-t és az Apache-ot, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy PHP fájlokat tudj futtatni a saját gépeden. Illetve mutatunk egy alternatív lehetőséget (XAMPP) is, amely ugyanúgy alkalmas arra, hogy az általad elkészített PHP fájlokat helyesen futtassa.

Miért kell PHP és Apache, illetve XAMPP?

A PHP tananyagunk első leckéjében már volt róla szó, hogy a PHP egy szerveroldali nyelv, azaz szerverre van szükség ahhoz, hogy a PHP-ban megírt kódokat futtatni tudjuk. Az sajnos nem lehetséges, mint a HTML-nél, hogy megírjuk a kódot, majd szimplán megnyitjuk a böngészőnkben. Ha ezt megpróbáljuk, akkor nem a weboldalt fogjuk látni, hanem a kódot.

Ha feltelepítjük a PHP-t és az Apache-ot, amely egy webkiszolgáló alkalmazás, akkor lehetőségünk lesz rá, hogy egy szervert futtassunk a saját számítógépünkön, amelyen megtudjuk jeleníteni a PHP-ban kódolt oldalainkat.

A XAMPP egy platformfüggetlen webszerver-szoftvercsomag, amely az alábbi fontos alkotóelemeket tartalmazza:

 • Apache webszerver
 • MariaDB (MySQL) adatbáziskezelő
 • PHP értelmező
 • FileZilla FTP-kliens


A XAMPP egy integrált rendszer, mely a webes alkalmazások készítését, tesztelését és futtatását oldja meg. Óriási előnye, hogy egyetlen egy csomagban tartalmazza az összes elengedhetetlen eszközt, amely szükséges a webes alkalmazások készítéséhez, így nem kell egyesével összevadásznunk őket az internetről, illetve telepítenünk. Ez az előnye, hogy minden szoftver egyetlen egy telepítőbe van csomagolva, rengeteg időt spórolhat meg számunkra. Ha valaki nem annyira járatos a programok telepítésében, állítgatásában, akkor annak érdemes a XAMPP-ot választania a PHP + Apache-al szemben.


A PHP és Apache használatának az az előnye, hogy a telepítés, illetve konfigurálás közben jobban megismerjük az eszközöket, így nagyobb gyakorlatot szerezhetünk, illetve lehet, hogy a XAMPP tartalmaz olyan szoftvereket is, amelyekre nekünk nincs szükségünk, így fölösleges egy olyan alkalmazáscsomagot telepítenünk, amelynek nagy részét nem tudjuk kihasználni.

PHP és Apache letöltése, telepítése

A fent említett programok letöltését és telepítését Windows rendszer alatt végezzük, de természetesen minden művelet megoldható Linux, illetve MacOS alatt is.

Apache letöltése

Legelőször is töltsük le az Apache-ot a hivatalos weboldalról, mely itt található: httpd.apache.org Bal oldalt a menüben az „Essentials” menüpont alatt válasszuk a „Download!” alpontot. Görgessünk le a „Files for Microsoft Windows” pontig, majd kattintsunk rá. A megjelenő listából válasszuk az „Apache Lounge” szoftvert. A kattintás átirányít minket a szoftver weboldalára, ahol a legfrissebb verziót kell letöltenünk a verziószámot tartalmazó névre való rákattintással. Fontos, hogy operációs rendszerünknek megfelelő verziót töltsünk le, azaz 32 vagy 64 bitest.

Apache telepítése

Letöltés után, lehetőleg a C partíció gyökérkönyvtárába (nem kötelező, de akkor több munkával jár) csomagoljuk ki a letöltött .zip fájlt.

A megfelelő működés alapfeltétele, hogy a C++ Redistributable Visual Studio legfrissebb változata legyen feltelepítve a gépünkre.

A kicsomagolt fájlban keressük meg a „conf” mappát, melyből nyissuk meg a „httpd.conf” fájlt egy szövegszerkesztővel. Keressünk rá a „#ServerName” szóra, majd a „www.example.com:80” részt cseréljük ki „localhost„-ra, amennyiben a saját gépünkön szeretnénk megnyitni a PHP fájlokat.

Ezt követően nyissuk meg a „Parancssor” elnevezésű alkalmazást rendszergazdaként. A keresőbe írjuk be, hogy „Parancssor„, majd jobb klikk rá és válasszuk a „Futtatás rendszergazdaként” feliratot. Elsőként gépeljük be a parancssorba, hogy „cd C:\Apache24\bin„, természetesen ha nekünk más könyvtárba van a mappánk, akkor az elérési útvonalat cseréljük le. Ha begépeltük ezt az egy sort, akkor nyomjuk entert, majd írjuk be ezt: „httpd -k install” és várjuk meg míg lezajlik a telepítés.

Ha kész a telepítés, akkor a Windows keresőjébe írjuk be, hogy „Szolgáltatások„, ahol az alábbi ablak fog fogadni minket.

Az Apache telepítését szemléltető első kép. Apache telepítésének, letöltésének a lépései - 1. lépés
A kép kattintásra nagyobbodik!

Először keressük meg a „Név” oszlopában az „Apache” szót, majd kattintsunk rá jobb klikkel és nyomjunk rá az „Indítás” gombra. Várjuk meg, míg elindul.

PHP letöltése

Ha végeztünk az Apache telepítésével, akkor jöhet a PHP letöltése, melyhez a hivatalos weboldalt kell használnunk, melyet itt érhetünk el: php.net

Az oldal tetején mindig a legfrissebb változatot látjuk, amelyet valamilyen számmal jelölnek, például 8.0.8 vagy 7.4.21. Érdemes mindig a legújabbat letölteni, amelyet értelemszerűen a magasabb szám jelöl.

Windows számítógép használata esetében kattintsunk a „Windows downloads” gombra, majd töltsük le a „Zip” változatot. Itt is érdemes a legfelül elhelyezkedő verziót letölteni. A szövegtengerben keressük meg a „Stable Release – Latest Version:” részt, majd az alatt jelölt verzióra kattintsunk rá, ez átirányít minket arra a szekcióra, ahol lehetőségünk van letölteni. Lehetőleg a „Thread Safe (TS)” verziót válasszuk.

PHP telepítése

Klasszikus értelemben nincs szükségünk telepítésre. Fogjuk meg a letöltött .zip fájlt, majd csomagoljuk ki egy nekünk tetsző mappában, lehetőleg egy számára létrehozz „php” elnevezésű almappába elhelyezve. Például a C gyökérkönyvtár „php” elnevezésű mappájába, melynek ez lesz az elérési útvonala: C:\php. De természetesen máshová is elhelyezhetjük. Ezt jegyezzük meg és tegyük el későbbre.

Ha ezzel megvagyunk, akkor írjuk be a Windows beépített keresőjébe, hogy: ,,A rendszer környezeti változóinak módosítása„, alapértelmezetten a „Speciális” fül nyílik meg, itt válasszuk a legalsó „Környezeti változók…” gombot. A megnyíló ablaknál keressük meg a „Rendszerváltozók” kifejezést, majd a „Path” változót.

A PHP telepítését szemléltető első kép. PHP telepítésének, letöltésének a lépései - 1. lépés
A kép kattintásra nagyobbodik!

Ha megvan a „Path„, akkor kattintsunk rá, majd nyomjuk meg a „Szerkesztés” gombot.

A PHP telepítését szemléltető első kép. PHP telepítésének, letöltésének a lépései - 2. lépés
A kép kattintásra nagyobbodik!

A következőnek felugró ablakban meg kell nyomnunk az „Új” gombot, majd a megjelenő új sorba hozzá kell adnunk azt az útvonalat, ahová kicsomagoltunk a PHP-t. Ez nekem jelen esetben a „C:\php„. Ha ez megvan, akkor mind a három megnyitott ablakot „OK„-ézzuk le.

Ezután célszerű visszatérni a PHP mappájába, majd a „php-ini-development.ini” fájlt lemásolnunk és a másolatot szimplán átnevezni „php.ini„-re.


Ha ezzel végeztünk, akkor nincs más teendőnk, minthogy visszatérjünk az Apache mappájába, ahol a „conf” mappában lévő „httpd.conf” fájlhoz kell pár sort hozzáadnunk.

PHPIniDir "C:/php"
AddHandler application/x-httpd-php .php
LoadModule php_module "C:/php/php8apache2_4.dll"
Code language: JavaScript (javascript)

Természetesen az első sorban szereplő elérési útvonalt cseréljük le a mi konkrét esetünkre, a második sorban szereplő sorhoz nem kell hozzányúlnunk. Az utolsó sorban szereplő elérési útvonalt is le kell cserélnünk, illetve a fájl nevét is le kell ellenőriznünk, hogy a PHP mappánkban mi szerepel, mert ha egy újabb vagy régebbi PHP verziót töltöttünk le és nem a 8-as verziót, akkor nekünk nem „php8apache2_4.dll”-t kell írnunk, hanem például „php7apache2_4.dll”-et.

Hogy szintaktikailag helyes-e a „httpd.conf” fájlunk, azt úgy tudjuk leellenőrizni, hogy a „Parancssor” alkalmazással beállunk az Apache könyvtár „bin” almappájába, majd írunk egy „httpd -t” utasítást.

cd C:\Apache24\bin
httpd -t

Ha a válasz „Syntax OK„, akkor sikeresen módosítottuk a fájlt.

Ha mindennel megvagyunk, akkor újra kell indítanunk az Apache szervert, amit kétféleképpen tehetünk meg:

 1. Az Apache mappában lévő „bin” almappában szereplő „ApacheMonitor” segítségével tudjuk az „Apache24” szolgáltatást kijelölve a „Stop” gombbal megállítani, majd a „Start” gombbal elindítani a szervert.
Az Apache szerver elindítását szemléltető első kép. Apache telepítésének, letöltésének, elindításának a lépései - 3. lépés
A kép kattintásra nagyobbodik!
 1. A Windows „Szolgáltatások” alkalmazását elindítva keressük ki az „Apache2.4” alkalmazást, majd előszőr nyomjunk rá a „Leállítás„-ra, majd, ha leállt, akkor az „Indítás„-ra.
Az Apache telepítését szemléltető első kép. Apache telepítésének, letöltésének a lépései - 1. lépés
A kép kattintásra nagyobbodik!

Apache elindítása, hogy fussanak a PHP kódok

Fontos észben tartani, hogy az Apache szerverünknek minden esetben futnia kell, amikor szeretnénk egy PHP fájlt futtatni, lefordítva megjelentetni a böngészőnkben.

Az Apache szerver elindítását kétféleképpen tehetjük meg:

 1. Az Apache mappában lévő „bin” almappában szereplő „ApacheMonitor” segítségével tudjuk az „Apache24” szolgáltatást kijelölve a „Start” gombbal elindítani a szervert.
Az Apache szerver elindítását szemléltető első kép. Apache telepítésének, letöltésének, elindításának a lépései - 3. lépés
A kép kattintásra nagyobbodik!
 1. A Windows „Szolgáltatások” alkalmazását elindítva keressük ki az „Apache2.4” alkalmazást, majd nyomjunk rá az „Indítás” gombra.
Az Apache telepítését szemléltető első kép. Apache telepítésének, letöltésének a lépései - 1. lépés
A kép kattintásra nagyobbodik!

Fontos, hogy ezek közül csak az egyiket kell használnunk, mert a két megoldás ekvivalens egymással, szóval pontosan ugyanazt tudják.

Ne felejtsük el egy újraindítás után újból elindítani az Apache szervert.

PHP fájlok megnyitása Apache szerver használatakor

A PHP fájlok megnyitása Apache szerver használatakor nagyon egyszerű, szimplán kettő dologra kell odafigyelnünk.

 1. Először is másoljuk a PHP fájlunkat az Apache mappánk „htdocs” almappájába. (Nekem így néz ki: C:\Apache24\htdocs)
 2. Ezután a böngészőnk címsorába gépeljük be, hogy „localhost/„, majd írjuk a végére a „htdocs” mappába másolt fájl nevét. (Például: localhost/elso.php)

Fontos, hogy az Apache szerverünkön lévő fájlokat csak akkor tudjuk megnyitni, ha fut az Apache szerverünk.

Ha valamilyen hibát kapunk, hogy az „Oldal nem elérhető.„, akkor valószínűleg nem fut az Apache szerverünk.


Illetve még az is nagyon fontos, hogy a böngésző címsorába ne a fájlunk elérési útvonalát írjuk, azaz ne ezt:

C:\Apache24\htdocs\elso.php

Hanem ezt:

http://localhost/elso.php

(A „http://” rész elhagyható.)

XAMPP letöltése, telepítése

Mielőtt rátérnénk a XAMPP telepítésére, tisztázzuk, hogy ha nem lett volna egyértelmű: nincs szükség a XAMPP és a PHP+Apache letöltésére is. A két megoldás közül elegendő egyet választani. Aki már letöltötte a PHP-t és az Apache-ot, annak nem lesz szüksége a XAMPP-ra, maximum akkor, ha úgy gondolja, hogy szeretné ezt a megoldást is kipróbálni.

XAMPP letöltése

Mindig mindent a hivatalos weboldalról töltsünk le, hiszen csak így tudjuk garantálni, hogy a letöltött állományok vírusmentesek.

Szóval először itt is keressük fel a hivatalos weboldalt: apachefriends.org

Egyből látunk a weboldalon egy nagy zöld nyilat, melyen a „Letöltés” szó szerepel, mellette láthatjuk a három nagy operációs rendszer nevét:

 • Windows
 • Linux
 • maxOS (OS X)

Ezekre az operációs rendszerekre érhető el a XAMPP, válasszuk ki a számítógépünkön futó operációs rendszernek megfelelőt. Én ezért a Windows verziót választom. Kattintás után egyből el is indul a letöltés, várjuk meg míg letölt teljesen.

XAMPP telepítése

Ha letöltött a telepítő, akkor nincs más dolgunk, mint megnyitni azt. Ha kapunk egy hibaüzenetet, amely a vírusírtónkra panaszkodik, akkor ne foglalkozzunk vele, csak nyomjunk a „Yes„-re. Ha később mégsem sikerülne a telepítés, akkor a telepítés idejére kapcsoljuk ki a vírusírtónkat.

A telepítő legelső ablakában simán nyomunk egy „Next„-et, mert nincs semmi érdekes számunkra. A következő ablakban ez fogad minket:

A XAMPP telepítésének a lépései - 1. lépés
A kép kattintásra nagyobbodik!

Ez már sokkal érdekesebb lesz a számunkra, hiszen itt tudjuk kiválasztani, hogy pontosan miket telepítsen a program, ha van olyan, amire biztosan nem lesz szükségünk, akkor ki lehet venni előle a pipát. Én általában feltelepítem az összeset, hiszen nem kér túl sok tárhelyet mai viszonylatban. Ha ezzel megvagyunk, akkor nyomjunk egy „Next„-et.

Ezen a fülön kell beállítanunk, hogy hova telepítse fel magát a XAMPP. Jelöljük ki, majd nyomjunk a „Next„-re.

Ekkor megjelenik a nyelvválasztó fül. Jelen pillanatban nem létezik magyar változat, így válasszuk a nekünk megfelelőt, majd nyomjunk újból a „Next„-re.

A következő ablakon a Bitnami for XAMPP-ot szeretnék ránk tukmálni. Erre nekünk most nem lesz szükségünk, így vegyük ki a pipát a „Learn more about Bitnami for XAMPP” szöveg mögül, majd bökjünk a „Next„-re kétszer.

Ezekután elindul a telepítő, várjuk meg míg végez. Ha kész a telepítés, akkor nyomjunk rá a „Finish” gombra.

XAMPP elindítása, hogy fussanak a PHP kódok

Első telepítés után automatikusan elindul a XAMPP, de egy újraindítás vagy gép kikapcsolás után nem.

Ezért arra van szükségünk, hogy előkeressük a „XAMPP Control Panel” névre hallgató kezelőfelületét. Ezt is kétféleképpen tehetjük:

 • A Windows keresőjébe beírva, hogy: „XAMPP Control Panel„. A feldobott találatot nyissuk meg. (Ám vannak olyan esetek, amikor a Windows nem hajlandó megtalálni, ezért ezekre az esetekre ott a másik megoldás.)
 • Keressük meg azt a mappát ahová feltelepítettük a XAMPP-ot, majd találunk benne egy olyan alkalmazást, melynek a neve: „xampp-control„, ezt nyissuk meg.

Mind a két módszert használva ugyanaz az alkalmazás fog megnyilni.

A XAMPP használatának a lépései - 1. lépés
A kép kattintásra nagyobbodik!

Ha egy szimpla PHP fájlt szeretnénk futtatni, amelyhez nincs szükségünk adatbázisra, akkor elegendő az Apache-hoz tartozó sorban rábökni a „Start” gombra. Ha az „Apache” szó zöldre vált, akkor sikeresen elindítottuk az Apache szerverünket.

PHP fájlok megnyitása XAMPP használatakor

A PHP fájlok megnyitása XAMPP használatakor körülbelül ugyanúgy zajlik, mint egy Apache szerver használatakor, itt is csak kettő dologra kell odafigyelnünk.

 1. Először is másoljuk a PHP fájlunkat a XAMPP telepítési mappájának a „htdocs” almappájába. (Nekem így néz ki: B:\XAMPP)
 2. Ezután a böngészőnk címsorába gépeljük be, hogy „localhost/„, majd írjuk a végére a „htdocs” mappába másolt fájl nevét. (Például: localhost/elso.php)

Fontos, hogy a htdocs mappában szereplő fájlokat, csak akkor tudjuk megnyitni, ha az Apache szervert elindítottuk a XAMPP-ban!

Ha valamilyen hibát kapunk, hogy az „Oldal nem elérhető.„, akkor valószínűleg nem indítottuk el az Apache szervert a XAMPP-on belül.


Illetve még az is nagyon fontos, hogy a böngésző címsorába ne a fájl elérési útvonalát írjuk, azaz ne ezt:

B:\XAMPP\htdocs\elso.php

Hanem ezt:

http://localhost/elso.php

(Természetesen a „http://” rész itt is elhagyható.)

Ha hasznos volt számodra, akkor kérlek oszd meg másokkal is, hogy ezzel támogass minket!