Mi az a PHP? A PHP fogalma és bemutatása

Ebben a cikkben megismerkedhettek az egyik legelterjedtebb szerveroldali szkriptnyelvvel, a PHP-val.

A PHP leckékhez készített kép, mely bemutatja, hogy weboldalunkon ingyenesen tanulható a PHP nyelv

Mi az a PHP? A PHP fogalma és bemutatása

Ebben a cikkben bemutatjuk az egyik legelterjedtebb szerveroldali szkriptnyelvet, a PHP-t. Semmi gond, ha neked nem mond semmit az, hogy szerveroldali szkriptnyelv, természetesen ezek fogalmát is elmagyarázzuk a cikkben. Mivel a cikk főtémája a PHP, így a cikkből természetesen megtanulhatjátok a PHP fogalmát is, illetve példákon keresztül szemléltetjük, hogy mikor van szükség a PHP használatára.

Mi az a PHP? A PHP fogalma

Ahogy fentebb már szó volt róla: a PHP egy szerveroldali szkriptnyelv, mely segítségével dinamikus weblapokat készíthetünk. A PHP nyelven írt kódokat a webszerver PHP feldolgozómodulja értelmezi. A PHP egy olyan programozási nyelv, mely segítségével képesek lehetünk elkészíteni egy adatbázisalapú weboldalt is. Ilyenkor kerül képbe a szerveroldal, de erről majd egy kicsit később.

Mivel a PHP nyelv egy szerveroldali szkriptnyelv, így gond nélkül végezhetünk vele adatbázis műveleteket vagy létesíthetünk kapcsolatot távoli kiszolgálókkal.

A PHP szó eredetileg a „Personal Home Page Tools” kifejezést takarta, amely arra utalt, hogy segítségével személyre szabhatjuk a weboldalainkat, azonban ez a név később módosult a „Hypertext Preprocessor„-rá, amely már inkább arra utal, hogy ez a nyelv egy hypertext előfeldolgozó.

Mi az a szerveroldali szkriptnyelv?

Már korábban volt róla szó, hogy vannak kliensoldali szkriptnyelvek és szerveroldaliak, akkor a kliensoldalihoz példaként említettük a JavaScript-et és elmagyaráztuk, hogy mit jelent egy kliensoldali programnyelv. Kiemeltük, hogy egyes dolgokra nem képes egy kliensoldali nyelv, ezeket a hiányosságokat hidalhatjuk át egy szerveroldali szkriptnyelvvel.

Szóval a kliens-szerver architektúrában a szerver oldalán elhelyezkedő szoftvert (jelen esetben a programnyelvet) nevezzük szerveroldalnak. A szerveroldal olyan műveletekre utal, amelyeket kliens-szerver viszonylatban nem a kliens oldalán, azaz a felhasználó számítógépén, hanem a szerver (a weboldalt vagy az alkalmazást futtató szerver) oldalán hajtódnak végre.

Ezek a műveletek általában olyan információkhoz férnek hozzá, amelyek érthető okokból nem tárolhatóak a felhasználó számítógépén. A legtipikusabb szerveroldali művelet egy bejelentkezés. Könnyű belátni, hogy a biztonság szempontjából nagyon kritikus lenne az összes létező felhasználó belépési adatait a felhasználó számítógépén tárolni, hiszen ha a felhasználó gépén tárolnánk az összes felhasználónk adatát, akkor bárki hozzáférhetne bárki felhasználónevéhez, jelszavához, ami komoly jogi és biztonsági aggályokat vetne fel.

Ezért ilyen esetekben a felhasználók belépési adatait egy szerveren szoktuk tárolni, ahol biztonságban lehetnek. Ha egy felhasználó szeretne belépni a weboldalra, akkor küldenünk kell egy kérést a szerverünk számára, ahol megtörténik a beazonosítás. Ha a beazonosítás sikeres, akkor a felhasználó beléphet a weboldalra.

Illetve olyan esetekben is szoktak még szerveroldali megjelenítést használni, ha a felhasználó számítógépének a teljesítménye nem túl kiemelkedő, így a műveletek elvégzését nem a felhasználógépével végeztetjük el, hanem a mi saját csúcsszuper szerverünkkel.

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a szerveroldali programok nem a felhasználó számítógépén futnak, hanem a weboldal (vagy program) szerverén.

Példák PHP-ban elvégzendő feladatokra

Alább olvashattok pár olyan tipikus feladatot, amelyet nem tudunk (vagy nem érdemes) kliensoldalon elvégezni.

  • felhasználók bejelentkeztetése (a belépési adatok a szerveren lévő adatbázisban vannak tárolva)
  • felhasználó által feltölthető kép vagy videó (a feltöltött tartalmakat el kell juttatnunk a szerverre és ott kell tárolnunk)
  • az online felhasználók megjelenítése (szerveroldalon tároljuk, hogy ki van bejelentkezve)
  • űrlap leadása (ha szeretnénk, hogy a kitöltött űrlap eljusson a célba)

A PHP fájlkiterjesztése

A PHP fájlok fájlkiterjesztése a .php lesz. Ritkább esetekben kaphat még .phar, .phtml, .pht és .phps kiterjesztéseket is.

Ha hasznos volt számodra, akkor kérlek oszd meg másokkal is, hogy ezzel támogass minket!