A legjobb PHP kódszerkesztő programok, IDE-k listája

Ebben a cikkben összeszedjük a legjobb szerkesztő programokat, szoftvereket, illetve IDE-ket PHP fejlesztéshez. Az egyszerűbb és ingyenes programokat, illetve a komplexebb és fizetős IDE-kat is tartalmazó listából bárki ki tudja választani a hozzá leginkább illő szoftvert.

A legjobb PHP kódszerkesztő programok, IDE-k listája című cikk borítóképe

A legjobb PHP kódszerkesztő programok, IDE-k listája

Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legjobb szerkesztő programokat, szoftvereket, illetve IDE-ket PHP fejlesztéshez. Az egyszerűbb és ingyenes programokat, illetve a komplexebb és fizetős IDE-kat is tartalmazó listából bárki ki tudja választani a hozzá leginkább illő szoftvert.

Mi az az IDE?

Az IDE egy mozaikszó, amely az angol Integrated Development Environment kifejezésből ered, magyarul ezt integrált fejlesztői környezetnek fordíthatjuk.

Az IDE egy olyan program, amely arra hívatott, hogy megkönnyítse a programozók számára a szoftverfejlesztést, hiszen a különböző segédeszközök ugyanabban a környezetben (programban) érhetőek el.


Fontosabb IDE funkciók:

 • szintaxis kiemelése
 • kód kiegészítése
 • verziókövetés
 • hibakeresés
 • tesztelés


Természetesen a sort még hosszasan folytathatnánk, csak megpróbáltunk pár egyszerűbb és népszerűbb IDE funkciót kiemelni, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy mivel nyújt többet egy integrált fejlesztői környezet, mint egy kódszerkesztő program.

Ingyenes PHP IDE-k

Először vegyük szemügyre a legjobb ingyenes PHP IDE-ket.

Visual Studio Code

A Visual Studio Code egy olyan IDE, amelyre bátran mondhatjuk, hogy szinte leuralta a piacot. Bár még nincs az első helyen a legnépszerűbb IDE-k között, de az elmúlt pár évben olyan tempóban növekszik, hogy hamarosan könnyen ott találhatja magát.

A Visual Studio Code Windows-ra, MacOS-re és Linux-ra is elérhető cross-platform megoldás, mely népszerűségét a rengeteg funkciónak köszönheti, amit beleszuszakoltak. Az IntelliSense funkciójának hála nem csak kiemeli a szintaxisokat, hanem automatikusan be is fejezi azokat. Ezen felül debugging funkciót is tartalmaz, amelynek hála könnyedén tudunk hibákat keresni és javítani a programunkban. Beépítetten tartalmaz Git verziókezelést.

A Visual Studio Code nem csak a PHP nyelvet támogatja, hanem az összes webnyelvet, amelyre szükségünk lehet egy weboldal fejlesztése során, így többek között a HTML-t, a CSS-t és a JavaScript-et is.

De ha ez mind nem lenne elég, akkor a letölthető bővítményeivel még inkább személyre szabhatjuk.

Ja és a legfontosabb: ennyi remek funkció és a Visual Studio Code mégis ingyenes.

NetBeans

Talán a listán szereplő következő IDE-nek a neve is sokaknak ismerősen csenghet, akik egy kicsit is járatosak a programozásban, például Java nyelvben.

De nézzük is, hogy mit kínál számunkra a NetBeans:

 • gyors és okos szerkesztés a szintaktikai és szemantikai forráskód kiemelőnek köszönhetően
 • különböző webnyelvek: Java, JavaScript, PHP, HTML5, CSS
 • természetesen ez is elérhető Windows-ra, Linux-ra, Mac OS X-re és BSD-re


A NetBeans is ingyenesen letölthető a hivatalos weboldaláról.

Eclipse PHP Development Tools

Az Eclipse PHP Development Tools, azaz Eclipse PDT egy ingyenes IDE PHP fejlesztők számára. Ez a szoftver egy PHP IDE keretrendszert biztosít az Eclipse számára, amelynek hála ötvözni tudjuk az Eclipse által biztosított nagyszerű funkciókat a PHP adta lehetőségekkel.

A legfőbb funkciók:

 • szintaxis kiemelése, ellenőrzése
 • kódnavigáció
 • PHP debugging
 • refaktorálás
 • kódsablonok
 • távoli projektek


A program OS X-re, Windows-ra és Linux-ra érhető el.

CodeLite

A CodeLite egy nyílt forráskódú, ingyenes, keresztplatform (cross-platform) IDE, amelyet a C, C++, PHP és JavaScript nyelvekre specializáltak. A CodeLite elérhető valamennyi nagyobb operációs rendszerre, többek közt Windows-ra, Ubuntu-ra, Fedora-ra, macOs-ra és FreeBSD-re.

Komodo IDE

A Komode IDE alkalmas az összes mai webnyelv kezelésére, többek között Python és PHP nyelven is programozhatunk benne. Elérhető Windows-ra, Mac-re és Linux-ra is. A program ingyenesen elérhető az ActiveState Platform-on keresztül.

Most pedig térjünk át a funkcióira: természetesen ebben is található szintaxiskiemelő, kódkiegészítő, kódrefaktorálás, vizuális debugger, egységtesztelés, verziókezelés. Továbbá a Komode IDE is tartalmaz valósidejű előnézet funkciót. Csakúgy, mint a Visual Studio Code esetében, ha a meglévő funkciók nem lennének elegendőek számunkra, akkor bővítmények formájában kiegészíthetjük a nekünk szükségesekkel.

phpDesigner

A phpDesigner egy gyors PHP IDE és PHP kódszerkesztő beépített HTML5, CSS3, JavaScript és PHP támogatással.

A phpDesigner nem csak a kód megírásában, szerkesztésében segít, hanem elemzésében, hibakeresésében és publikálásában is.

A legfőbb funkciói:

 • szintaxis kiemelés
 • HTML5 kódkiegészítés
 • PHP hibakeresés
 • PHP keretrendszerek támogatása
 • JavaScript keretrendszerek támogatása
 • cserélhető témák

Ingyenes PHP kódszerkesztők

Most pedig következzenek az ingyenes PHP kódszerkesztők.

Notepad++

A Notepad++ egy ingyenes forráskód szerkesztő, mely nevében arra utal, hogy jelentősen több funkcióval rendelkezik, mint a gyári Windows-os Notepad. Ez a kérkedés tökéletesen meg is állja a helyét hiszen a Notepad++ rengeteg olyan funkcióval rendelkezik, amely megkönnyíti a szövegszerkesztők, illetve programozók munkáját.

A Notepad++ funkciói:

 • automatikus kódkiegészítés
 • szintaxiskiemelés
 • blokk és bekezdés kiemelés
 • reguláris kifejezés használata a „keresés és csere” funkcióhoz

Sublime Text

A Sublime Text egy shareware cross-platform forráskód szerkesztő program, amelynek használata teljesen ingyenes.

Legfőbb funkció között található a kontextust figyelembe vevő kódkiegészítő, azaz a begépelt kódrészletünket a már korábban begépelt soraink alapján próbálja kiegészíteni, mely által nagyobb valószínűséggel ajánlja azt a kiegészítést, amelyikre valóban szükségünk van. A legpopulárisabb újabb programnyelveket is támogatja, például a TypeScript-et, JSX-et vagy TSX-et. És természetesen innen sem hiányozhat a szintaxiskiemelés.

Atom

Az Atom egy rendkívül népszerű Mac-re, Linux-ra és Windows-ra is elérhető ingyenes kódszerkesztő.

A Teletype for Atom funkció lehetővé teszi, hogy akár több ember is egyszerre dolgozhasson egyazon projekten különálló számítógépekről. Ezenfelül tartalmaz GitHub integrációt, beépített csomagkezelőt, okos kódkiegészítőt, fájlböngészőt, illetve „keresés és csere” funkciót is.

Ezen felül a kódszerkesztőnk kezelőfelületét teljesen személyre szabhatjuk az előretelepített témáknak köszönhetően.

phpDesigner

A phpDesigner egy gyors PHP IDE és PHP kódszerkesztő beépített HTML5, CSS3, JavaScript és PHP támogatással.

A phpDesigner nem csak a kód megírásában, szerkesztésében segít, hanem elemzésében, hibakeresésében és publikálásában is.

A legfőbb funkciói:

 • szintaxiskiemelés
 • HTML5 kódkiegészítés
 • PHP hibakeresés
 • PHP keretrendszerek támogatása
 • JavaScript keretrendszerek támogatása
 • cserélhető témák

PSPad

A PSPad nevű szoftver tudásában ugyan nem tekinthető IDE-nek, hiszen nem kínál olyan komplex funkciókat, mint amilyeneket elvárnánk egy IDE-től, de mindezek ellenére kiváló választás lehet olyanok számára, akik még csak most ismerkednek a PHP nyelvvel és nem szeretnének egyből egy bonyolult IDE kezelésének megtanulásával vesződni.

A PSPad egy ingyenesen elérhető rendkívül kisméretű kódszerkesztő, elsősorban programozók számára Windows operációs rendszeren. Tökéletesen alkalmas weboldal szerkesztésére számos egyedi és időtakarékos funkciójának hála. Többtucat fájltípust támogat, szintaxiskiemelést, fájlokon belüli kereső és cserélő funkciót és kódböngészőt tartalmaz.

Fizetős PHP IDE-k

Ha valaki nem érné be az ingyenes szoftverekkel, akkor az alábbi listán a legjobb fizetős IDE-ket böngészheti.

IntelliJ IDEA

Az IntelliJ IDEA nagyobb programozó vállalatok körében előszeretettel használt IDE. Mély intelligenciával rendelkező funkcióinak hála, a felhőben kielemzi a kódunkat és az eddig megírt részletek alapján próbálja kiegészíteni azt.

A program két változatban érhető el: az egyik egy ingyenes Community Edition, amely sajnos pár megkötéssel jár, míg a másik egy sokkal több funkcióval felvértezett Ultimate változat. Mind a két változatban lehetőségünk van Java-ban, Python-ban és HTML-ben programoznunk. Azonban, ha PHP-ban is szeretnénk fejleszteni, akkor muszáj a fizetős változatot választanunk, mert csak az tartalmazza a PHP programnyelvet bővítmény formájában.

Természetesen ezeken felül ebből a programból sem hiányozhat a debugger, a verziókezelés, Docker, közösségi fejlesztés és testre szabható témák.

PhpStorm

A PhpStorm az egyik legkedveltebb cross-platform IDE a PHP programozáshoz cégek körében. Ez egy fizetős IDE, amelyre csak előfizetni tudunk, így az előfizetés lejárta után mindig meg kell hosszabbítanunk az előfizetésünket, hogy használni tudjuk a programot. Emiatt kezdőknek egyáltalán nem ajánlott, de vérprofiknak annál inkább.

Most pedig nézzük mit is tud a PhpStorm, természetesen ő is képes azokra, amik szinte már minden IDE-től elvárható: szintaxiskiemelés, kódkiegészítés, hibakeresés, debugging stb.

Ezeken felül támogatja a legfőbb framework-öket, például a Laravel-t, Drupal-t, WordPress-t, a Magento-t, a Joomla!-t, a CakePHP-t vagy a Yii-t. Különböző front-end technológiákat is tartalmaz, mint például a HTML5, CSS, Sass, Less.

Ami egy kezdő számára is fontos lehet, az pedig a beépített előnézeti funkciója a HTML és PHP fájlokhoz, ezt úgy kell elképzelni, hogy az általad írt programkódnak valós időben jelenik meg a böngészőben is megszokott változata.

Dreamweaver

Ez talán egy ici-picit kakukktojás a listán, hiszen a Dreamweaver nem egy szokványosnak mondható PHP kódszerkesztő program vagy IDE, de úgy gondolom, hogy mindenképp van létjogosultsága a listán szerepelni, hiszen kezdő PHP fejlesztők, akik még csak most ismerkednek a programnyelvvel, azok számára rendkívül hasznos lehet.

A program azért is lehet nagyon hasznos kezdők számára, hiszen rengeteg olyan funkcióval rendelkezik, amelyek a grafikus webfejlesztést támogatják. Hiába teszik lehetővé a grafikus webszerkesztést, lemehetünk kódszintre is, ahol pontosan láthatjuk, hogy az általunk grafikusan létrehozott dolgok hogyan épülnek fel kód alapján.

Természetesen itt is lehetőségünk van csak kód írására, amelynek eredményét meg is tekinthetjük a programban.

A program alapvetően fizetős, de lehetőségünk van ingyenes próbaidőszakot igénybe venni.

Zend Studio PHP IDE

A Zend Studio egy fizetős integrált fejlesztői környezet a PHP 5.5 vagy újabb verzióihoz. Ez a PHP IDE is tartalmaz intelligens kódszerkesztő funkciót, amelynek az intuitív kód asszisztensének hála időt spórolhatsz. Természetesen ebből az IDE-ből sem hiányozhatnak a debugging és verziókezelő funkciók.

Online PHP kódszerkesztők, IDE-k

Alább az online PHP kódszerkesztőket, IDE-ket találhatjátok, amelyek használatához nincs szükség szoftver letöltésére. Csak meg kell nyitni a weboldalt egy böngésző segítségével, és már indulhat is a kódolás.

PHP Sandbox

A PHP Sandbox-ot is mondhatjuk kakukktojásnak, hiszen ez egy online PHP kód fordító weboldal, ahol lehetőségünk van PHP kódot írni, illetve letesztelni azt, hogy az általunk írt kód működik-e vagy sem. Ezenfelül lehetőségünk van kiválasztani, hogy milyen PHP verzión szeretnénk futtatni a kódunkat, illetve akár el is menthetjük és meg is oszthatjuk másokkal az általunk írt kódot.

AWS Cloud9

Az AWS Cloud9 egy Amazon által kínált felhő IDE kódok írására, futtatására és debuggolására.

A Cloud9 előnye, hogy a kódoláshoz elegendő egyetlen egy böngésző, nincs szükség külsős programok letöltésére, hiszen az AWS Cloud9 megadja számodra azt a lehetőséget hogy bárhol és bármikor elérd, illetve szerkeszd az általad írt kódokat. Ezen felül a rendszer támogatja a másokkal való összedolgozást valós időben.

Az Amazon AWS Cloud9 egy fizetős szolgáltatás.

PHP Tryit Editor

A PHP Tryit Editor a világhírű w3schools online felülete, ahol csakúgy lehetőségünk van ingyenesen és regisztráció nélkül futtatni a PHP kódunkat, mint a PHP Sandbox esetében. Itt azonban nincs annyi lehetőségünk, mint a korábban említett oldal esetében, hiszen nem választhatunk PHP verziót, de még csak el sem menthetjük a kódunkat.

A legjobb PHP kódszerkesztők iOS-re

Az alábbi listában a Apple eszközökre (iOS) találhattok PHP kódszerkesztőket.

DraftCode Offline PHP IDE

Végezetül szeretnénk alternatívát kínálni a mobilt vagy tabletet használók számára is, hiszen vannak olyanok, akiknek nincs lehetőségünk más eszközön képezni magukat.

A DraftCode Offline PHP IDE az Apple eszközeire szánt fizetős alkalmazás, amely lehetővé teszi, hogy PHP-t, JavaScript-et, HTML-t vagy CSS-t kódoljunk offline, azaz internetkapcsolat nélkül.

Természetesen ez az alkalmazás kínál szintaxiskiemelést, kód importálást, exportálást, ezenkívül akár külsős MySQL adatbázisokhoz is csatlakozhatunk a program segítségével.

Koder Code Editor

A Koder Code Editor szintén Apple eszközökre szánt PHP-t futtatni képes alkalmazás, azonban ez ingyenes.

Főbb funkciói között megtalálható a szintaktika kiemelése, a kód automatikus kiegészítése, előnézeti funkció kód elemzéssel, illetve a „keresés és csere” funkció is.

A legjobb PHP kódszerkesztők Android-ra

Akinek esetleg Androidos eszköze lenne, annak sem kell aggódnia, hiszen erre a platformra is vannak PHP kódszerkesztő applikációk.

PHP Editor

Az Android-ra szánt PHP Editor nevét nem gondolták túl, így nem kell sokat töprengnünk, hogy megfejtsük jelentését.

Természetesen ez a szoftver is tartalmaz szintaxis színezést, azaz kiemelést, támogatja az automatikus kódkiegészítést, illetve a „keresés és csere” funkciót.

APhpEditor (Android PHP IDE text editor)

APhpEditor egy nagyszerű választás, ha PHP-ban szeretnénk programozni az Androidos telefonunkon vagy tabletünkön.

Legfőbb funkciói:

 • szintaxiskiemelés
 • támogatja a nagyméretű fájlokat
 • PHP interpreter támogatás
 • FTP kliens támogatás
 • PHP konzol
 • kereső funkció

Ha hasznos volt számodra, akkor kérlek oszd meg másokkal is, hogy ezzel támogass minket!