JavaScript könyvek gyűjteménye – Milyen könyvekből tanuljak JavaScript-et?

Ebben a cikkben felsoroljuk az általunk (és mások által) leginkább elismert JavaScript könyveket, melyekből ti is megtanulhatjátok a JavaScript alapjait, sőt akár még többet is.

JavaScript könyvek gyűjteménye – Milyen könyvekből tanuljak JavaScript-et?

Számos kiváló könyv született a témában, mely tökéletesen alkalmas arra, hogy valaki megtanulja belőle a JavaScript nyelvet. Magyarul is rengeteg kiváló könyv érhető el, de ha valaki beszél angolul, akkor még több kiváló könyvet érhet el.

Alább felsoroljuk az általunk (és mások által) leginkább elismert JavaScript könyveket, melyekből ti is megtanulhatjátok a JS alapjait, sőt akár még többet is.

Michael Moncur: Tanuljuk meg a JavaScript használatát 24 óra alatt

Valószínűleg már mindenki találkozott “Tanuljuk meg a(z) XY használatát 24 óra alatt” könyvekkel, aki foglalkozott vagy próbálkozott foglalkozni a programozással. Ezek a könyvek valóban nagyon jók, hiszen ahogy a címük is állítja az a céljuk, hogy a lehető leghamarabb megtanítsanak minket valamilyen programnyelven. A könyvet, mely összesen 456 oldalas, eredetileg Michael Moncur írta, de megjelent magyar nyelven is.

Sikos László: JavaScript kliens oldalon

A listán szereplő második könyv már egy magyar szerző tollából ered, név szerint Sikos Lászlóéból. A szerző 184 oldalon keresztül elmélkedik a JavaScript-ről, a könyv ismertetőjében úgy fogalmaz, hogy a könyv elsősorban azoknak a webfejlesztőknek készült, akik már rendelkeznek HTML ismerettel, és szeretnék életre kelteni a weboldalukat.

WEBiskola: JavaScript ismeretek kezdőknek

Ez a pont valójában egy kakukktojás, hiszen nem egy klasszikus könyvről van szó, de úgy gondolom, hogy a 21. században már rengeteg lehetőségünk van, amit megragadhatunk, így nyugodt szívvel ajánlom a weboldalunk által készített JavaScript tananyagot, amely elsősorban kezdőknek szól. A weboldalunkon a JavaScript minden egyes fontosabb aspektusát külön cikkekben taglaltuk, majd egy csokorba rendeztük őket, hogy mindenki a saját ütemében tudjon tanulni. Minden egyes JavaScript leckénk teljesen ingyenesen olvasható.

Dan Barrett: JavaScript ​webfejlesztőknek

A könyv leírása szerint a világ egyik vezető webfejlesztőjének a könyvéből a gyakorlatban alkalmazható példákon keresztül sajátíthatod el azokat a technikákat, amelyekre valóban szükséged van. A könyv 338 oldalas.

Macauley, Jobson: JavaScript – Webvilág – JavaScript programozói referencia

Az előző önpromó után térjünk vissza a klasszikus értelemben vett könyvekhez. A Macauley és Jobson által írt könyv szintén megjelent magyar nyelven és nem kevesebb, mint 303 oldalból áll. A könyv népszerűségét jól mutatja, hogy 2003-ban adták ki, de még a mai napig megvásárolható.

Marijn Haverbeke: Eloquent JavaScript: A Modern Introduction to Programming

Az Amazon egyik bestseller könyve a témában, mely óriási népszerűségnek örvend még a szakmai berkeken belül is. A vásárlók 80%-a 5 csillagra értékelte a 472 oldalas könyvet, melynek egyetlen hátránya, hogy csak angol nyelven jelent meg.

Végszó

Ezek lettek volna az általunk legjobban ajánlott könyvek a JavaScript (JS) témában. Végezetül annyit szeretnénk még megemlíteni, hogy manapság már annyi lehetőség van a tanulásra, a fejlődésre, hogy mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Lesznek olyanok, akikhez a könnyedebb internetes útmutatók fognak közelebb állni, s lesznek olyanok, akikhez a könyvek. Érdemes mindenkinek kipróbálnia mind a kettőt és rájönnie, hogy hozzá melyik áll közelebb, eldönteni, hogy melyikből tud ideálisabban tanulni. Sok sikert és jó tanulást kívánunk mindenkinek!

Ha hasznos volt számodra, akkor kérlek oszd meg másokkal is, hogy ezzel támogass minket!