PHP könyvek gyűjteménye – Milyen könyvekből tanuljak PHP-t?

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk pár PHP könyvet, melyek hasznosak lehetnek a PHP nyelv tanulása során.

PHP könyvek gyűjteménye – Milyen könyvekből tanuljak PHP-t?

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk pár PHP könyvet, melyek hasznosak lehetnek a PHP nyelv tanulása során.

Mielőtt elkezdenénk felsorolni a klasszikus könyveket, hadd tegyünk meg egy önpromót. Ezen a weboldalon mi is foglalkozunk PHP oktatással, melynek keretében teljesen ingyen tanulhattok PHP programozást a weboldalunkon rendezett tananyagból. A tanulás elkezdéséhez még csak regisztrálnotok sem szükséges. Kattintsatok ide vagy az alábbi gombra, ha szeretnétek teljesen ingyen elkezdeni még ma a PHP tanulást.

PHP és MySQL az alapoktól

Most pedig ennyi önpromóció után térjünk is vissza a cikk eredeti témájához. Első ajánlásra szánt könyvünk a „PHP és MySQL az alapoktól”. Ha valakit elijesztene a könyvtől a MySQL, akkor azt kell mondanunk, hogy sajnos a PHP és a MySQL szinte kéz a kézben jár, nagyon nehéz olyan könyvet találni, ami csak a PHP-ról szól, hiszen, ha valaki a PHP-val foglalkozik, akkor előbb utóbb úgyis képbe kerülnek az adatbázisok, és így a MySQL is.

A könyv ismertetője szerint azoknak ajánlott megvásárolnia ezt a könyvet, akik ismerik már minimálisan a HTML-t és szeretnének továbblépni a dinamikus weboldalak készítésének irányába.

A könyv ára meglepően olcsó, de ez abból is következik, hogy nem egy vaskos könyvről van szó, hiszen 171 oldalas összesen.

PHP, MySQL & JavaScript 7 könyv 1-ben

A következő könyvünk is egy magyar nyelvű könyv, mely nem csak a PHP-t tanítja meg olvasói számára, hanem a MySQL-t és a JavaScript-et is. Egyetlen egy könyv, mely hét darab könyvet tartalmaz. Ezek pedig:

  • Ismerkedjünk meg a webprogramozással
  • HTML és a CSS3
  • JavaScript
  • PHP
  • MySQL
  • Készítsünk objektumorientált programokat
  • Használjunk PHP-keretrendszereket


Mivel tulajdonképpen ez több könyv egybe csomagolva, így az ára és az oldalszáma is igen masszív, pontosan 790, mármint az utóbbi, azaz az oldalszám.

Szabó Bálint: Webprogramozás I.

A következő könyv egy olyan online is elérhető könyv, amely rendkívül komplexen foglalkozik a webprogramozással. Azaz ebből a könyvből nem csak a PHP-val ismerkedhettek meg, hanem a HTML nyelvvel, a HTTP protokollal, a kliensoldali programozással, a szerveroldali programozással, a JavaScript-tel, illetve még a MySQL-adatbázisok kezelésével is PHP alatt. Természetesen mindezek mellett óriási hangsúlyt fektet a könyv a PHP ismeretek elsajátítására.

Az egész könyv 239 oldal, és a PHP-val foglalkozó rész is meghaladja a 100 oldalt. A könyvhöz vizsgafeladatok is tartoznak, amely segítségével tesztelhetitek tudásotokat.

A feladatok és a tankönyv ingyenesen elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtárban, ezen a linken a keresztül.

PHP és MySQL webfejlesztőknek – Hogyan építsünk webáruházat?

A következő könyv is a MySQL-ről szól a PHP mellett, mely konkrétan a webáruházak készítésére van kihegyezve. A gyakorlati megközelítést preferáló könyv számos példával szemlélteti a gyakran ismétlődő feladatokat, mint például a felhasználók hitelesítését és az online bevásárlókosár fejlesztését. A könyv 2010-ben jelent meg és 658 oldalas, melynek köszönhetően az ára is egy drágább kategóriába sorolható.

Biztonságos webalkalmazások PHP nyelven

A következő könyvünk is 2010-ből származik, melynek főtémája a PHP-ban készült weboldalak biztonságossá tétele. A PHP nyelven készült weboldalak a hackerek egyik legfőbb célpontjai, hiszen a weboldalak nagyon nagy része PHP-ban készült. Ebből a könyvből megtanulhatjátok, hogy hogyan készítsetek PHP-ban olyan weboldalt, amely biztonsági szempontból nem hagy kívánnivalót maga után.

Göncziné Kapros Katalin – Csanádi Péter: Webprogramozás II.

Ez a tankönyv az elektronikus kereskedelemre helyezi a hangsúlyt, azon belül is a felület kialakítására, az adatbázis megtervezésére, a felhasználói adatok védelmére, a termékek tárolására, illetve a fizetési rendszer kialakítására. Mindezek gyakorlati megvalósítását PHP nyelven követhetjük végig.

Ez a könyv is tartalmaz próbafeladatokat, amelyekkel képesek vagyunk tudásunk ellenőrzésére.

A feladatok és a tankönyv ingyenesen elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtárban, ezen a linken a keresztül.

PHP and MySQL Web Development (Developer’s Library)

A következő könyvet hívhatnánk kivételnek is a listán, de nem fogjuk, hiszen lentebb több ilyen is (angol nyelvű) helyet fog kapni. A következő könyv, ahogy említettük: angol nyelvű, így csak azoknak ajánlott, akik eléggé magabiztosan mozognak az angol nyelvterületen, hiszen a szakmai informatikai szöveget néhol nehéz megérteni.

Ez a könyv egy útmutató az adatbázis-alapú webes alkalmazások PHP és MySQL használatával történő létrehozásához. A könyv több valós projektet is hoz, amely során bemutatja a felhasználói azonosítás, a személyre szabás, a webalapú emailek, a közösségi oldal integráció és kosár funkciók megvalósítását.

Pro PHP MVC

A következő angol nyelvű könyv az MVC-kre helyezi a hangsúlyt, melynek során az olvasó megismerkedik és megtanulja használni a Zend Framework-öt (amely már a Laminas Project része), illetve a CakePHP-t. Árt tekintve drágának mondható.

Modern PHP: New Features and Good Practices

A következő könyv 4,4 csillagos értékelésre áll az Amazon weboldalán. A könyv állítása szerint az olvasó megismeri a modern PHP funkciókat, komponenseket, megtanulja követni a legújabb, legjobb praktikákat az alkalmazás biztonságossá tételére. Árkategóriáját tekintve egy átlagos könyv árát kérik el érte.

Essential PHP Security

A következő könyvnek már a címe is igen beszédes, hiszen állítása szerint a főhangsúly az alapvető PHP biztonsági funkciókon van. A könyv lefedi az alábbi témákat:

  • cross-site szkript (XSS) elleni védelem
  • SQL injekció elleni védelem
  • munkamenet-eltérítési kísérletek megelőzése


Ez a könyv sem tekinthető drágának társai mellett.

PHP kézikönyv

A következő könyv valójában nem is egy könyv, hanem a PHP „használati utasítása”, azaz kézikönyve. Eredetileg angol nyelven jelent meg, de szerencsére lefordították több idegen nyelvre is, köztük magyarra. Bár célja nem kifejezetten az oktatás, hanem a PHP-ban fellelhető utasítások és funkciók részletes leírása, de úgy gondolom, hogy kiegészítőkönyvként vagy programozás során egy utasítás használatának leellenőrzéséhez kiváló lehet. A könyv igen masszív 1187 oldalból áll.

Ha hasznos volt számodra, akkor kérlek oszd meg másokkal is, hogy ezzel támogass minket!