Adatbázis létrehozása SQL-ben: CREATE DATABASE utasítás példákkal

Ebben a leckében az adatbázis létrehozásának menetével fogunk megismerkedni, mely az SQL környezetben a CREATE DATABASE utasítással végezhető el.

SQL alapok kezdőknek, SQL ismeretek kurzus borítókép

Adatbázis létrehozása SQL-ben: CREATE DATABASE utasítás példákkal

Ahhoz, hogy táblákban adatokat tudjunk tárolni, először létre kell hoznunk egy adatbázist. A létrehozott adatbázisban lehetnek tábláink, amelyek rekordokat, adatokat tartalmaznak. Ebben a leckében az adatbázis létrehozásának menetével fogunk megismerkedni, mely az SQL környezetben a CREATE DATABASE utasítással végezhető el.

CREATE DATABASE utasítás

Bár a cím és a bevezető is kifejti, de azért itt is megemlítjük újból, hogy a CREATE DATABASE az az SQL utasítás, amelynek segítségével adatbázisokat tudunk létrehozni SQL környezetben.

SQL CREATE DATABASE szintaxis

CREATE DATABASE adatbázis;
Code language: SQL (Structured Query Language) (sql)

Az adatbázist létrehozó utasítás rendkívül egyszerű, mindösszesen be kell gépelni a CREATE DATABASE utasítást, majd utána meg kell adni az adatbázis nevét.

Fontos, hogy olyan adatbázis nevet adjunk meg, amely még nem foglalt, hiszen ellenkező esetben hibába fogunk ütközni. Ezenfelül az adatbázis létrehozásához megfelelő jogosultságokkal kell rendelkezni, szóval az adatbázis létrehozása akkor is hibába ütközhet, ha egy olyan felhasználóval próbálkozunk, amelynek nincsenek megfelelő jogosultságai.

Segítség: Ha XAMPP-ot használunk, akkor a localhost/phpmyadmin címen a felső menüben található SQL fülön kell megadnunk a fenti kódot, majd megnyomnunk az Indítás gombot.

SQL CREATE DATABASE példa

SQL kód

CREATE DATABASE adatbazis;
Code language: SQL (Structured Query Language) (sql)

A létrehozás sikerességéről az adatbáziskezelő tájékoztat, az eredmény pedig egy a megadott névvel ellátott üres, azaz adatokat, rekordokat nem tartalmazó adatbázis.

Ha hasznos volt számodra, akkor kérlek oszd meg másokkal is, hogy ezzel támogass minket!