SQL szerver telepítése XAMPP segítségével: MySQL, phpMyAdmin és Apache

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy hogyan kell egy SQL szervert felállítani a XAMPP (MySQL, phpMyAdmin, Apache) segítségével.

SQL alapok kezdőknek, SQL ismeretek kurzus borítókép

SQL szerver telepítése XAMPP segítségével: MySQL, phpMyAdmin és Apache

Az előző leckében már megismerkedtünk az adatbázis, illetve az adatbázis-kezelő fogalmával. Ahhoz, hogy az SQL kódokat futtatni tudjuk, szükség van egy környezet felállítására, ebben a leckében az SQL kódok futtatásához szükséges környezet felállítását, programok letöltését, telepítését mutatjuk be.

Mi az a XAMPP?

A XAMPP egy platformfüggetlen webszerver-szoftvercsomag, amely az alábbi eszközöket tartalmazza:

  • Apache webszerver
  • MariaDB (MySQL) adatbáziskezelő
  • PHP értelmező
  • FileZilla FTP-kliens


A XAMPP egy integrált rendszer, melynek óriási előnye, hogy egyetlen egy csomagban tartalmazza az összes elengedhetetlen eszközt, amely szükséges a webes alkalmazások készítéséhez, így nem kell egyesével letöltenünk őket az internetről, illetve telepítenünk. Ha valaki nem annyira járatos a programok telepítésében, akkor annak érdemes a XAMPP-ot választania, hiszen ennek az az előnye, hogy minden szoftver egyetlen egy telepítőbe van csomagolva, így csak egyetlen egy szoftvert kell letölteni és telepíteni.

XAMPP letöltése

Először itt is keressük fel a hivatalos weboldalt: apachefriends.org (Mindig mindent a hivatalos weboldalról töltsünk le, hiszen csak így tudjuk garantálni, hogy a letöltött állományok vírusmentesek.)

Egyből látunk a weboldalon egy nagy zöld nyilat, melyen a „Letöltés” szó szerepel, mellette láthatjuk a három nagy operációs rendszer felsorolását:

  • Windows
  • Linux
  • macOS (OS X)

Ezekre az operációs rendszerekre érhető el a XAMPP, válasszuk ki az általunk használt operációs rendszert, és kattintsunk rá. Az általam használt operációs rendszer egy Windows, így az ábrákon a Microsoft operációs rendszere fog visszaköszönni. Kattintás után egyből el is indul a letöltés, várjuk meg míg a letöltés befejeződik.

XAMPP telepítése, installálása

Ha letöltött a telepítő, akkor nincs más dolgunk, mint elindítani azt. Ha kapunk egy hibaüzenetet, amely a vírusírtónkra panaszkodik, akkor ne foglalkozzunk vele, csak nyomjunk a „Yes„-re. Ha a telepítés valamilyen okból kifolyólag meghiúsulna, akkor a telepítés idejére kapcsoljuk ki a vírusírtónkat.

A telepítő legelső ablakában nyomjuk meg „Next” gombot, mert nincs semmi érdekes számunkra. A következő ablakban ez fogad minket:

A XAMPP telepítésének a lépései - 1. lépés
A kép kattintásra nagyobbodik!

Ezen az oldalon tudjuk kiválasztani, hogy pontosan miket telepítsen a program, ha van olyan, amire biztosan nem lesz szükségünk, akkor ki lehet venni előle a pipát. Én általában feltelepítem az összeset, hiszen nem kér túl sok tárhelyt. Ezt követően szintén nyomjunk egy „Next„-et.

A következő fülön kell beállítanunk, hogy hova telepítse fel magát a XAMPP. Adjuk meg, hogy hova szeretnénk telepíteni, majd nyomjunk a „Next„-re.

Ekkor megjelenik a nyelvválasztó fül, mivel nincs magyar változat, így mindenki válassza ki az általa ismert nyelvet, majd nyomjon újból a „Next” gombra.

A következő ablakon a Bitnami for XAMPP-ot szeretnék letöltetni velünk. Erre nekünk most nem lesz szükségünk, így vegyük ki a pipát a „Learn more about Bitnami for XAMPP” szöveg mögül, majd bökjünk a „Next„-re kétszer.

Ezt követően elindul a telepítő, várjuk meg míg ez teljesen befejeződik. Ha kész a telepítés, akkor nyomjunk rá a „Finish” gombra.

XAMPP elindítása: Apache és MySQL aktiválása

Első telepítés után automatikusan elindul a XAMPP, de egy újraindítás vagy gép kikapcsolás után nekünk kell manuálisan elindítanunk.

Ezért arra van szükségünk, hogy előkeressük a „XAMPP Control Panel” névre keresztelt programot. Ezt kétféleképpen tehetjük meg:

  • A Windows keresőjébe beírva, hogy: „XAMPP” vagy „XAMPP Control Panel„. A feldobott találatot nyissuk meg. (Azonban van olyan eset, amikor a Windows nem hajlandó megtalálni, ezért erre az esetre ott a másik megoldás.)
  • Keressük meg azt a mappát ahová feltelepítettük a XAMPP-ot, majd találunk benne egy olyan alkalmazást, melynek a neve: „xampp-control„, duplán kattintva nyissuk meg.

Mind a két módszert használva ugyanaz az alkalmazás fog megnyílni.

A XAMPP használatának a lépései - 1. lépés
A kép kattintásra nagyobbodik!

Az SQL utasítások futtatásához szükség van az Apache és a MySQL elindításához is, kattintsunk mind a két cím mellett lévő „Start” szóra. Ha mind a két szó (Apache és MySQL) zöldre vált, akkor sikeresen elindítottuk mindkettőt, megnyithatjuk az adatbázis-kezelőt.

phpMyAdmin megnyitása XAMPP használatakor

Adatbázisok, táblák létrehozásához meg kell nyitnunk a phpMyAdmin-t, ehhez a böngészőnk címsorába szimplán gépeljük be azt, hogy „localhost/phpmyadmin„.

Ha mindent megfelelően csináltunk, akkor a böngészőben megnyílik a phpMyAdmin, ahol bal oldalt láthatjuk a már létező adatbázisokat, míg jobbra az adatbázis-kiszolgáló, a webkiszolgáló és a phpMyAdmin adatait.

SQL szerver telepítése XAMPP segítségével: MySQL, phpMyAdmin és Apache című cikk borítóképe
A kép kattintásra nagyobbodik!

Ha hasznos volt számodra, akkor kérlek oszd meg másokkal is, hogy ezzel támogass minket!