Új WordPress oldal létrehozása: WordPress letöltése, telepítése saját gépre, tárhelyre (cPanel-es és cPanel nélküli telepítés)

Ebben a leckében bemutatjuk a WordPress letöltését, telepítését, mind saját gépre, mind tárhelyre. Utóbbi esetben bemutatjuk, hogy hogyan telepíthetitek a WordPress-et cPanel-es és cPanel nélküli tárhelyre is.

WordPress alapok kezdőknek, WP ismeretek kurzus borítókép

Új WordPress oldal létrehozása: WordPress letöltése, telepítése saját gépre, tárhelyre (cPanel-es és cPanel nélküli telepítés)

Ebben a leckében bemutatjuk, hogy hogyan kell új WordPress oldalt létrehozni, így bemutatjuk a WordPress letöltését, telepítését, mind saját gépre, mind tárhelyre. Utóbbi esetben bemutatjuk, hogy hogyan telepíthetitek a WordPress-et cPanel-es és cPanel nélküli tárhelyre is.

WordPress letöltése

Először is a WordPress fájlok letöltésével kell kezdenünk, ezt megtehetjük a WordPress hivatalos weboldalán, ahol letölthetünk angol, illetve magyar (és más egyéb) nyelvű WordPress fájlokat is. Ha magyar WordPress-re van szükségünk, akkor kattintsunk ide, ez a link a WP (WordPress rövidítése) oldalra navigál minket, tekerjünk az oldal közepére, ahol egy kék gombon megjelenik a „WordPress x.x.x letöltése” szöveg. (Az x.x.x helyén mindig 3 számot láthattok, amely az éppen legújabb verzióra utal.) Bökjetek a letöltés gombra, és várjátok meg, míg teljes egészében letölt, mivel a WordPress telepítő csomagja nem túl nagy méretű, így hamar le fog tölteni.

WordPress telepítése saját gépre

Először kezdjük a WordPress telepítésének bemutatását saját gép esetében. Ebben az esetben nincs szükségünk bérelt tárhelyre, vagy vásárolt szerverre. Saját gépünkön kell egy lokális szervert kialakítanunk, amelyre tökéletes a XAMPP programo.

Mi az a XAMPP?

XAMPP egy platformfüggetlen webszerver-szoftvercsomag, amely a következő eszközöket tartalmazza:

 • Apache webszerver
 • MariaDB adatbáziskezelő
 • PHP értelmező
 • FileZilla FTP-kliens


A XAMPP egy olyan integrált rendszer, amelynek óriási előnye, hogy egyetlen egy csomagban tartalmazza az összes eszközt, amely ahhoz szükséges, hogy weboldalakat (jelen esetben WordPress oldalakat) készítsünk. Így nem kell egyesével letöltenünk és telepítenünk az összes eszközt, hanem szimplán egyetlen egy program keretében telepíthetjük az összeset.

XAMPP letöltése

Először is fel kell keresnünk a hivatalos weboldalt: apachefriends.org

A képernyő közepén láthatunk egy zöld nyilat, amelyen a „Letöltés” szó szerepel, emellett látjuk a három nagy platformra (Windows, Linux, macOS) vonatkozó letöltési lehetőségeket.

Válasszuk ki az általunk preferált és használt operációs rendszert, majd kattintás után egyből el is indul a letöltés, várjuk meg míg a letöltés befejeződik.

XAMPP telepítése

Ha letöltött a telepítő, akkor nincs más dolgunk, mint elindítani azt. Ha kapunk egy hibaüzenetet, amely a vírusírtónkra panaszkodik, akkor ne foglalkozzunk vele, csak nyomjunk a “Yes“-re. Ha a telepítés valamilyen okból kifolyólag meghiúsulna, akkor a telepítés idejére kapcsoljuk ki a vírusírtónkat.

A telepítő legelső ablakában nyomjuk meg “Next” gombot, mert nincs semmi érdekes számunkra. A következő ablakban ez fogad minket:

A XAMPP telepítésének a lépései - 1. lépés
A kép kattintásra nagyobbodik.

Ezen az oldalon tudjuk kiválasztani, hogy pontosan miket telepítsen a program, ha van olyan, amire biztosan nem lesz szükségünk, akkor ki lehet venni előle a pipát. Én általában feltelepítem az összeset, hiszen nem kér túl sok tárhelyt. Ezt követően szintén nyomjunk egy “Next“-et.

A következő fülön kell beállítanunk, hogy hova települjön fel a XAMPP. Adjuk meg, hogy hova szeretnénk telepíteni, majd nyomjunk a “Next“-re.

Ekkor megjelenik a nyelvválasztó fül, mivel jelenleg nincs magyar nyelvű változat, így mindenki válassza ki az általa ismert nyelvet, majd nyomjon újból a “Next” gombra.

A következő ablakon a „Bitnami for XAMPP„-ot szeretnék letöltetni velünk. Erre nekünk most nem lesz szükségünk, így vegyük ki a pipát a “Learn more about Bitnami for XAMPP” szöveg mögül, majd bökjünk a “Next“-re kétszer.

Ezt követően elindul a telepítő, várjuk meg míg ez teljesen befejeződik. Ha kész a telepítés, akkor nyomjunk rá a “Finish” gombra.

XAMPP indítása

Első telepítés után automatikusan elindul a XAMPP, de egy újraindítás vagy gép kikapcsolás után nekünk kell manuálisan elindítanunk.

Ezért arra van szükségünk, hogy előkeressük a “XAMPP Control Panel” névre keresztelt programot. Ezt kétféleképpen tehetjük meg:

 • A Windows keresőjébe beírva, hogy: “XAMPP” vagy “XAMPP Control Panel“. A feldobott találatot nyissuk meg. (Azonban van olyan eset, amikor a Windows nem hajlandó megtalálni, ezért erre az esetre ott a másik megoldás.)
 • Keressük meg azt a mappát ahová feltelepítettük a XAMPP-ot, majd találunk benne egy olyan alkalmazást, melynek a neve: “xampp-control“, duplán kattintva nyissuk meg.

Mind a két módszert használva ugyanaz az alkalmazás fog megnyílni.

A XAMPP használatának a lépései - 1. lépés
A kép kattintásra nagyobbodik.

A WordPress futtatásához mindenképp indítsuk el az Apache és a MySQL szolgáltatást is, kattintsunk mind a két cím mellett lévő „Start” szóra. Ha mind a két szolgáltatás (Apache és MySQL) zöldre vált, akkor sikeresen elindítottuk őket, kezdődhet a WordPress telepítése.

WordPress installálása saját gépre

Először is szükségünk lesz arra a helyre, ahova feltelepítettük a XAMPP-ot, ha ezt nem tudjuk fejből, akkor a XAMPP Control Paneljén kattintsunk a jobb oldali menüben található „Explorer” gombra, ez megnyitja a telepítés helyét. Itt navigáljunk a „htdocs” mappába.

Ebbe a mappába kell bemásolni a kicsomagolt WordPress fájlokat. A WordPress fájlok alapértelmezetten egy „wordpress” mappában vannak, ezt egy az egyben mappával együtt másoljuk be a „htdocs” mappába. A mappát akár át is nevezhetjük, de nyugodtan hagyhatjuk így is. (Átnevezni akkor érdemes, ha már sokadik WordPress oldalunkat készítjük.)

Ezután a webböngészőbe beírva a „localhost/phpmyadmin” címet, a megjelenő felületen létre kell hoznunk egy új adatbázist. Ezt a bal oldalon megjelenő „Új” gombbal tehetjük meg, adjunk az adatbázisnak egy nevet és egy illesztést (ez a használt nyelvnek megfelelő legyen, például: utf8mb4_hungarian_ci vagy utf8mb4_general_ci), majd nyomjunk rá a „Létrehozás” gombra.

WordPress telepítése cPanel segítségével 4. kép
A kép kattintásra nagyobbodik.

Most pedig nyissunk egy böngészőt és írjuk be a felső sávba, hogy „localhost/wordpress„, ha esetleg átneveztük volna a mappát, akkor a „wordpress” helyére természetesen az átnevezett mappa nevét írjuk.

Ilyenkor megjelenik a WordPress telepítője, először nyomjunk rá a „Rajta” gombra, majd ezt követően töltsük ki a megjelenő ablakokban kért adatokat. Többek között meg kell adnunk a korábban létrehozott adatbázis adatait. Illetve az adatbázis kiszolgálóját, ami „localhost” lesz és a MySQL felhasználónevet, ez alapértelmezetten „root„. Ha az adatbázisban nem állítottunk át semmit, akkor a jelszót csak hagyjuk üresen, azonban ha állítottunk be adatbázis jelszót, akkor azt adjuk meg itt. Ha minden megvan, akkor bökjünk rá a „Küldés” gombra.

wordpress telepitese 1
A kép kattintásra nagyobbodik.

Ha mindent helyesen töltöttünk ki, akkor a következő ablak közli, hogy sikerrel jártunk, itt kattintsunk a „Telepítő futtatása” gombra. Ezt követően a WordPress oldalunkhoz kapcsolódó adatokat kell megadnunk, egy felhasználónévre, egy email címre, egy jelszóra és a honlap nevére lesz szükség. Ezek kitöltése teljes mértékben a telepítőn múlik, érdemes minél komplexebb felhasználói név és jelszó megadása, hogy ha később éles szerverre költöztetnénk az oldalt.

wordpress telepitese 2
A kép kattintásra nagyobbodik.

Ezzel a telepítéssel végeztünk is, a rendszer átirányít minket egy oldalra, ahol bejelentkezhetünk a WordPress kezelőfelületére.

WordPress telepítése cPanel-en

Talán az egyik legegyszerűbb telepítési módszer, hiszen itt nem kell (ideális esetben) fájlokat másolgatni, csak kattintgatni. Mindenekelőtt itt is szükségünk lesz egy adatbázisra, amit a MySQL Database Wizard-dal létre is hozhatunk.

wordpress telepites cpanel 1
A kép kattintásra nagyobbodik.

Az első lépésnél adjunk egy adatbázisnevet.

wordpress telepites cpanel 2
A kép kattintásra nagyobbodik.

A második lépésnél adjuk meg az adatbázishoz használni kívánt felhasználónevet és jelszót, majd a harmadik oldalon válasszuk ki a „All privileges” gombot. Ezzel létre is hoztunk egy adatbázist és hozzátartozó felhasználót.

Ezt követően válasszuk ki a cPanel felületén az alábbiak közül valamelyiket:

 • Installatron Applications Installer
 • Softaculous
 • WordPress
 • WordPress Installer


Ha egyik sem lenne ezek közül, akkor ugorjunk eggyel lejjebb, ott bemutatjuk, hogy mi a teendő ebben az esetben, vagy válasszuk a sima tárhelyre való telepítés módszerét. Bármelyiket választjuk egy olyan felületre kerülünk, amelyben pár információt kell megadnunk az adatbázissal, a honlappal és a WordPress-szel kapcsolatban.

Először is valószínűleg meg kell adnunk a használni kívánt protokollt, ha lehetséges, akkor ez minden esetben a HTTPS legyen, illetve ha több domain címünk is van, akkor itt lehetőségünk van kiválasztani a használni kívántat.

image
A kép kattintásra nagyobbodik.

Ezt követően meg kell (meg lehet) adni az oldal nevét („Site Name„), leírását („Site Description„). Ezek közül mindkettő szabadon beállítható, azt írunk be amit szeretnénk. Az „Enable Multisite” funkcióra valószínűleg nem lesz szükségünk első oldal esetében, így azt hagyjuk pipa nélkül.

Az „Admin Account” fül alatt adjuk meg az adminisztrátor jogokkal rendelkező fiók felhasználónevét („Admin Username„), jelszavát („Admin Password„) és email címét („Admin Email„). Ezekkel az adatokkal tudunk majd bejelentkezni a WordPress oldalunk admin paneljére.

wordpress telepites cpanel 3
A kép kattintásra nagyobbodik.

A többi beállítást megtekinthetjük, de már nincs létszükségletű közöttük, így ha mindennel megvagyunk, akkor nyomjunk rá az „Install” gombra. Várjuk meg míg feltelepül a WordPress, majd a domain címünk után biggyesztve a „/wp-login.php” utótagot be is jelentkezhetünk.

WordPress telepítése cPanel-re File Manager segítségével

Ebben az esetben a cPanel felületén nyisd meg a „File Manager” eszközt, navigáljunk a „public_html” mappába, majd az „Upload” gomb segítségével töltsük fel a WordPress telepítő zip fájlját. Ha a feltöltés befejeződött, akkor a File Manager-ben bökjünk rá a „Reload” gombra. Ha megjelent a WordPress telepítő, akkor jobb klikk rá, majd csomagoljuk ki az „Extract” lehetőséggel, ezt erősítsük meg az „Extract file(s)” gomb megnyomásával.

Ha kész a kicsomagolás, akkor nyomjunk rá a „Close” gombra. Ezt követően törölhetjük az előbb feltöltött zip fájlt. Belépve a kicsomagolt mappába, felül nyomjunk rá a „Select All” gombra, majd a „Move„-ra és helyezzük át a fájlokat egy mappával kintebb, azaz töröljük az elérési útvonalból a „/wordpress” részt, ezt követően nyomjunk rá a „Move file(s)„-ra.

Egy mappával feljebb léphetünk és törölhetjük a „wordpress” mappát. Ezt követően a webböngészőnk címsorába weboldalunk domainjét beírva már el is indul a WordPress telepítő.

Itt megjelenik a WordPress telepítője, először nyomjunk rá a „Rajta” gombra, majd ezt követően töltsük ki a megjelenő ablakokban kért adatokat. Többek között meg kell adnunk a korábban létrehozott adatbázis adatait. A „Tábla előtag„-hoz nem szükséges hozzányúlnunk.

wordpress telepitese 1
A kép kattintásra nagyobbodik.

Ha mindent helyesen töltöttünk ki, akkor a következő ablak közli, hogy sikerrel jártunk, itt kattintsunk a „Telepítő futtatása” gombra. Ezt követően a WordPress oldalunkhoz kapcsolódó adatokat kell megadnunk, egy felhasználónévre, egy email címre, egy jelszóra és a honlap nevére lesz szükség. Ezek kitöltése teljes mértékben a telepítőn múlik, érdemes minél komplexebb felhasználói név és jelszó megadása.

wordpress telepitese 2
A kép kattintásra nagyobbodik.

Ezzel a telepítéssel végeztünk is, a rendszer átirányít minket egy oldalra, ahol bejelentkezhetünk a WordPress kezelőfelületére.

WordPress telepítése tárhelyre

Ha egy olyan tárhelyre szeretnénk WordPress-t telepíteni, amelyiken nincs cPanel, vagy nincs olyan egyedi rendszer, amely lehetővé teszi a WordPress gyors, pár kattintásos egyszerű telepítését, akkor a lent látható telepítési útmutató kell követnünk.

Először is szükségünk lesz egy szoftverre, amely lehetővé teszi az FTP-szerverhez való kapcsolódást, ilyen program lehet a FileZilla vagy a Total Commander. Én az utóbbit preferálom, így a bemutatás azon fog zajlani.

Total Commander letöltése

Töltsük le a hivatalos weboldalról a nekünk megfelelő verziót, a rendszerünktől függően kattintsunk a „32-bit version only” vagy a „64-bit version only” linkre. Várjuk meg míg a szoftver letölt, majd ugorjunk a következő lépésre.

Total Commander telepítése

Indítsuk el a letöltött telepítőfájlt, majd válasszunk nyelvet, itt szerencsére már van magyar is, így nyugodtan választhatjuk azt is. Nyelvválasztást követően kattintsunk a „Következő >>” gombra. A következő ablakban, amely megkérdezi, hogy szeretnénk-e minden nyelvi fájl telepíteni, nyugodtan nyomjunk a „Nem„-re, majd a „Következő >>” gombra. Ezután válasszunk telepítési mappát, majd jöhet megint a „Következő >>” gomb. Ezt követően megint „Következő >>” gomb, majd ismét. Aztán jön a kérdés, hogy szeretnénk-e megvédeni a Total Commander mappát más felhasználóktól vagy sem. Ha a számítógépen csak egy felhasználó van, akkor nyomjunk a „Nem„-re, ellenkező esetben inkább az „Igen„-re. A telepítés villámgyorsan lefut, majd mehet az „OK” gomb.

WordPress telepítése tárhelyre

Most, hogy fel van telepítve a Total Commander, indítsuk el a programot.

Jobb oldalt keressük ki a letöltött WordPress telepítési fájlokat, majd kattintsunk át a bal oldalra, ez fontos, hogy átkattintsunk, mert ellenkező esetben rossz oldalt fog megnyílni a FTP-szerver.

Ezt követően kattintsunk a képen látható „FTP kapcsolat” gombra.

ftp csatlakozas wordpress telepites 1
A kép kattintásra nagyobbodik.

Kattintás után nyomjunk rá az „Új kapcsolat” gombra, majd töltsük ki a megjelenő adatokat az alábbiak szerint.

 • Kapcsolat neve: bármi lehet, ez csak egy hivatkozási pont, hogy tudjuk melyik FTP kapcsolatról van szó, érdemes a weboldal nevét ideírni
 • Kiszolgáló neve: ide jön a tárhelyszolgáltatótól kapott cím
 • Felhasználói név: ezt vagy a tárhelyszolgáltató adja, vagy mi határozzuk meg a tárhelyszolgáltató rendszerében
 • Jelszó: csakúgy, mint a felhasználói név esetében, ezt is a tárhelyszolgáltató vagy mi határozzuk meg


Ha ezeket kitöltöttük nyomjuk meg az „OK” gombot, majd kapcsolódjunk az FTP-szerverhez a „Kapcsolódás” gombbal.

ftp csatlakozas wordpress telepites 2
A kép kattintásra nagyobbodik.

Ezt követően az egyik oldalt (a leírás szerint bal) a tárhelyünk tartalma lesz látható, míg a másik oldalt (jobb) a WordPress telepítési fájljai. A tárhely általában alapértelmezetten üres, vagy maximum egy-két HTML fájlt tartalmaz. Ezeket nyugodtan törölhetjük. A jobb oldali fájlokat (azaz a „wordpress” mappa tartalmát, nem magát a mappát) másoljuk át a bal oldalra.

Ha ez megtörtént, akkor innentől kezdve ugyanúgy kell telepítenünk a WordPress-t, mint az előbbi lépések során. A biztonság kedvéért azért bemásoljuk ide is, hogy ne kelljen görgetni felfele.

WordPress telepítése tárhelyre

Most pedig nyissunk egy böngészőt és írjuk be a felső sávba a weboldalunk nevét, domain címét.

Ilyenkor megjelenik a WordPress telepítője, először nyomjunk rá a „Rajta” gombra, majd ezt követően töltsük ki a megjelenő ablakokban kért adatokat.

Az itt látható adatokat az alapján töltsük ki, amit a tárhelyszolgáltató felületén látunk. A legtöbb esetben a tárhelyszolgáltató felületén vagy már alapból létre van hozva egy adatbázis számunkra, amelyet használhatunk, vagy nekünk kell megtennünk. (A kép csak illusztráció, ilyenkor már nem „root” és „localhost” adatokkal kell dolgoznunk.) A „Tábla előtag„-hoz nem szükséges hozzányúlnunk.

wordpress telepitese 1
A kép kattintásra nagyobbodik.

Ha mindent helyesen töltöttünk ki, akkor a következő ablak közli, hogy sikerrel jártunk, itt kattintsunk a „Telepítő futtatása” gombra. Ezt követően a WordPress oldalunkhoz kapcsolódó adatokat kell megadnunk, egy felhasználónévre, egy email címre, egy jelszóra és a honlap nevére lesz szükség. Ezek kitöltése teljes mértékben a telepítőn múlik, érdemes minél komplexebb felhasználói név és jelszó megadása.

wordpress telepitese 2
A kép kattintásra nagyobbodik.

Ezzel a telepítéssel végeztünk is, a rendszer átirányít minket egy oldalra, ahol bejelentkezhetünk a WordPress kezelőfelületére.

Ha hasznos volt számodra, akkor kérlek oszd meg másokkal is, hogy ezzel támogass minket!