WordPress keresőoptimalizálás: SEO útmutató és 4 bővítmény bemutatása

A WordPress keresőoptimalizálás nem egyszerű, de számos bővítmény igyekszik megkönnyíteni a dolgunk.

WordPress keresőoptimalizálás: SEO útmutató és bővítmények bemutatása

WordPress keresőoptimalizálás: SEO útmutató és 4 bővítmény bemutatása

A WordPress oldalak keresőoptimalizálása (SEO) kritikus fontosságú a hosszú távú online sikerhez. Ebben az útmutatóban végigvezetünk a WordPress SEO alapjain, a megfelelő bővítmények kiválasztásán és beállításán, valamint megosztjuk azokat a praktikákat, amelyekkel oldalad láthatóságát jelentősen javíthatod a keresőkben. Célunk, hogy a végére tisztában legyél azzal, hogyan teheted keresőbarátabbá WordPress oldaladat, és hogyan használhatod hatékonyan a rendelkezésre álló SEO eszközöket.

Lehet-e WP bővítménnyel keresőoptimalizálni?

A WordPress SEO bővítmények rendkívül hatékony eszközök, de fontos tisztában lenni a lehetőségeikkel és korlátaikkal. Olyan ez, mint amikor egy profi séfnek jó minőségű eszközöket adunk: az eszközök önmagukban nem készítik el az ételt, de jelentősen megkönnyítik a séf munkáját és segítenek a tökéletes végeredmény elérésében.

A keresőoptimalizáló bővítmények legnagyobb erőssége, hogy strukturált iránymutatást adnak a tartalmak optimalizálásához. Jelzik például, ha túl rövid a meta leírásod, ha a kulcsszó hiányzik a címből, vagy ha a szöveg olvashatósága fejlesztésre szorul. Emellett automatizálják a technikai SEO számos aspektusát: generálják a webhelytérképet vagy segítenek a strukturált adatok kezelésében.

Azonban fontos megérteni, hogy a bővítmények nem végzik el helyetted a teljes munkát. Nem tudják:

  • Megírni helyetted a minőségi, értékes tartalmakat.
  • Automatikusan minőségi backlinkeket szerezni.
  • Garantálni az első helyezést a Google találati listáján.

A sikeres keresőoptimalizáláshoz továbbra is szükség van:

  • Alapos kulcsszókutatásra
  • Értékes, egyedi tartalmak létrehozására
  • Következetes tartalomstratégiára
  • Természetes linképítésre
  • Felhasználói élmény folyamatos fejlesztésére

Alapvető beállítások a WordPress-ben

Mielőtt belevágnánk a speciális SEO eszközök használatába, elengedhetetlen, hogy megfelelő technikai alapokat biztosítsunk weboldalunknak. Ez olyan, mint amikor házat építünk – hiába lesz gyönyörű a külső, ha az alapok gyengék.

Sebességoptimalizáció

A weboldal betöltési sebessége közvetlen rangsorolási tényező a Google-nél. Egy lassú oldal nem csak a látogatókat riasztja el, de a keresőrobotok munkáját is megnehezíti. Így keresőoptimalizálási szempontból is érdemes figyelni:

  • A képek optimalizálására
  • Gyorsítótárazás beállítására
  • Minőségi tárhelyszolgáltató választására
  • Felesleges bővítmények eltávolítására

A sebességoptimalizálásról egyébként itt olvashattok bővebben.

Keresőmotor láthatóság beállítása

A WordPress alapértelmezetten lehetővé teszi az oldalad indexelését, de ezt érdemes ellenőrizni, hiszen egy óvatlan kattintással ezt könnyen deaktiválhatjuk.

Navigálj a Beállítások > Olvasás menüpontra, és győződj meg róla, hogy a „Keresőmotorok indexelésének a letiltása (noindex)” opció nincs bejelölve. Ez a beállítás fordítva működik – ha be van jelölve, akkor épp hogy letiltja az indexelést!

image

Közvetlen hivatkozások (permalinkek)

A közvetlen hivatkozások struktúrája kritikus fontosságú a keresőoptimalizálás szempontjából. A WordPress-ben navigálj a Beállítások > Közvetlen hivatkozások menüpontra, és válaszd a „Bejegyzés név” opciót. (Más opció is okés lehet, de célszerű itt is arra törekedni, hogy leíró legyen az URL.) Ez olyan URL-eket fog generálni, amelyek:

  • Tartalmazzák a poszt címét
  • Könnyen olvashatók emberek számára
  • Relevánsak a keresőmotorok számára
image 1

SEO bővítmények bemutatása

A WordPress számos kiváló SEO/keresőoptimalizálás bővítményt kínál, amelyek segíthetnek weboldaladnak a keresőmotorokban feljebb kerülni. Íme néhány a leggyakrabban használt és leghatékonyabb megoldások.

image 2

Rank Math SEO bővítmény

A RankMath egy rendkívül népszerű és nagyon sokat nyújtó keresőoptimalizálást segítő bővítmény, amely számos fejlett funkciót kínál.

  • Részletes elemzés: Mélyreható elemzést nyújt a weboldaladról és az egyes oldalairól.
  • Lokális SEO: Ha helyi vállalkozásod van, a RankMath segít a helyi keresésekben való megjelenésben.
  • 404-es hibák figyelése: Automatikusan felismeri és jelzi a törölt oldalakra mutató hivatkozásokat.
  • Átirányítások: Ha megváltozott egy URL, könnyedén létrehozhatsz egy átirányítást.

Nem fogok köntörfalazni, ez a kedvenc SEO bővítményem, így a cikkben ezt részletesebben ismertetem. (Bónusz: a bővítménynek magyar fejlesztője is van, aki egy szuper közösséget is menedzsel egy Facebook csoport formájában.)

image 2 1

Yoast SEO

A Yoast SEO talán a legismertebb keresőoptimalizálást segítő bővítmény a WordPress világában, hiszen hamarabb érkezett a piacra, mint a Rank Math. Segít optimalizálni minden egyes bejegyzésed és oldalad a keresőmotorok számára. Főbb funkciók:

  • Címsor és meta leírás optimalizálás: Javaslatokat ad a címsorok és meta leírások javítására.
  • Olvashatósági elemzés: Értékeli a szöveg szerkezetét és javaslatokat tesz a javításra.
  • XML sitemap generálás: Segít a keresőmotoroknak könnyebben indexelni a weboldalad.

2024 végén a Yoast SEO Premium megtalálható a HelloPack csomagban, ahol egy alacsony havi díjért több tucat prémium WP bővítményhez férsz hozzá.

image 2

All in One SEO Pack

Az All in One SEO Pack egy könnyen használható bővítmény, amely a kezdők számára is ideális lehet.

  • Egyszerű beállítás: A beállítási folyamat lépésről lépésre vezet végig.
  • Alapos keresőoptimalizálás: Segít optimalizálni a címsorokat, meta leírásokat és a tartalmat.
  • XML sitemap generálás: Automatikusan létrehoz egy XML sitemapt, hogy a keresőmotorok könnyebben indexelhessék a weboldalad.
image 3

SEOPress

A SEOPress egy másik kiváló választás, amely számos hasznos funkciót kínál. A SEOPress szintén megtalálható a HelloPack csomagban, ahol egy alacsony havi díjért több tucat prémium WP bővítményhez férsz hozzá.

  • Rugalmas beállítások: A bővítmény számos beállítási lehetőséget kínál a tapasztalt felhasználók számára.
  • Integráció más bővítményekkel: Könnyen integrálható más népszerű WordPress bővítményekkel.
  • Többnyelvű keresőoptimalizálás: Ha többnyelvű weboldalad van, a SEOPress segít az egyes nyelvek SEO-jának optimalizálásában.

SEO bővítmény beállítása: Rank Math

Most pedig térjünk át a konkrét Rank Math SEO beállításokra. Szerencsére nincs nehéz dolgunk, hiszen a bővítménynek egy szuper egyszerű és könnyen átlátható/beállítható varázslója van.

Aktiválás után az alábbi képernyő fogad minket, itt a nagy kék gombbal csatlakoztathatunk egy fiókot, ezt teljesen ingyen megtehetjük, de akár ki is hagyhatjuk, ha szeretnénk. Az ingyenes fiók számos plusz lehetőséget biztosít számunkra.

image 3

A „Connect Your Account” gomb megnyomása után be kell jelentkeznünk egy fiókkal, ami után az „OK, ACTIVATE NOW” gombbal fejezhetjük be a műveletet.

image 4

Ha érzünk magunkban rációt, hogy a későbbiekben mélyebben beleássuk magunkat a beállításokba, akkor válasszuk a „Haladó” beállításokat. Egyéb esetben inkább a „Könnyű” opció lesz megfelelő nekünk.

image 5

Az első oldalon pár alapvető adatot kell megadni az oldallal kapcsolatban. A legelső opciónál válasszuk ki azt, amelyik a leginkább igaz az oldalunkra, általában ez vagy személyes blog vagy webáruház. De természetesen más megoldás is okés lehet. A Website Name-hez kerül az oldal neve, a Website Alternate Name-hez a weboldal egy alternatív nevét írhatjuk be, míg a Person/Organization részhez a weboldal mögött álló személy vagy cég nevét.

Ezt követően még két képet kell feltöltenünk, az egyik egy logó a keresőmotorok számára, a másik pedig egy boritókép a közösségi média platformok számára.

Ha ezek megvannak, akkor „Mentés és folytatás”.

image 6

Ezt követően lehetőségünk van különböző Google szolgáltatásokat csatlakoztatni az oldalunkhoz a Rank Math bővítményen keresztül. Például a Search Console-t és a Google Analytics-et. Aki még nem tette meg más módon, az itt pár kattintással megteheti.

Ha ez is megvan, akkor szintén „Mentés és folytatás”.

image 7

Ha minden megvan, akkor végül már csak a lenti befejező oldalt látjuk. A „Vissza az irányítópulthoz” gombbal befejezhetjük a telepítési varázslót.

image 8

Ezzel pedig teljesen végeztünk a telepítéssel, ha szeretnénk, akkor mélyebben is belenézhetünk a beállításokba, de legyünk nagyon körültekintőek.

Rank Math telepítése videón keresztül

Ha valakinek nem lenne elég a fenti szöveges útmutató, akkor a lenti videóban egyenesen az egyik készítő bemutatóját tekintheti meg magyar nyelven.

Yoast SEO telepítése magyar videón keresztül

Ha pedig mégis a Yoast SEO mellett döntenél, akkor természetesen ehhez is van magyar nyelvű videó.

Ne felejtsd, hogy továbbra is megtalálható a Yoast SEO Premium a HelloPack csomagban, ahol egy alacsony havi (vagy még kedvezményesebb éves) díjért több, mint 100+ prémium WP bővítményhez férhetsz hozzá.

Search Console webhelytérkép beküldése

Bármelyik SEO (keresőoptimalizálási) bővítményt is választottad a webhelytérkép beküldése elengedhetetlen fontosságú a Search Console-ba.

A Rank Math bővítményben a Webhelytérkép beállítások menüponton belül találod az oldaltérkép (sitemap) URL-jét. Ezt kell kimásolnod.

Yoast-ban pedig a Settings/Beállítások fül alatt XML sitemaps/webhelytérképek található az URL. Ezt kell kimásolni.

Ezt követően nincs más dolgod, mint megnyitni a Search Console-t. Természetesen igazolni a tulajdonjogot, ha ezt még nem tetted meg. Valamint a bal oldali menüben a Webhelytérképek fülön belül egy új webhelytérképet hozzáadni. Itt szimplán az előbb kimásolt az URL-t kell beküldeni a Google részére.

image 9

Tartalmak optimalizálása Rank Math SEO segítségével

A tartalomoptimalizálás művészet és tudomány egyszerre. A Rank Math SEO bővítmény – és egyéb keresőoptimalizálási bővítmények is – ebben nyújt felbecsülhetetlen segítséget azzal, hogy valós időben elemzi és pontozza tartalmainkat. Ez a pontozási rendszer nem egyszerűen egy szám – sokkal inkább egy részletes útmutató a tökéletes tartalom létrehozásához.

image 10

A Rank Math 0-tól 100-ig terjedő skálán értékeli a tartalmakat. A 100-as pontszám elérése nem lehetetlen küldetés, de komoly odafigyelést igényel. A bővítmény számos szempontot vizsgál:

  • A kulcsszó megfelelő használatát a címben, meta leírásban és a szövegben
  • A tartalom hosszát és olvashatóságát
  • A belső linkek számát és minőségét
  • A képek optimalizáltságát (alt tagek, méret)
  • A szöveg strukturáltságát (címsorok használata)
image 11

Kattintsunk a fent látható (jelenleg) vörös pontszámra, adjunk meg egy kiemelt kulcsszót. Ez az a kulcsszó lesz, amit a cikk fő témájának választottunk. A Rank Math ehhez a kulcsszóhoz fogja viszonyítani a cikket, ezt fogja keresni a cikk címében és az egész tartalomban. Nagyon fontos, hogy minden cikk egy-egy kulcsszó köré épüljön. A keresőoptimalizálás/SEO alapja, hogy olyan kulcsszavak köré írjunk tartalmakat, amelyekre releváns keresési mennyiség érkezik.

image 12

A Rank Math pontokba szedi, hogy milyen keresőoptimalizálási szempontokat teljesítettünk már és milyeneket nem még. A cél legyen az, hogy minél több feladat váljon zöld pipává.

A Rank Math pontszáma egy iránytű, ami segít a jobb tartalmak létrehozásában, de nem szabad, hogy a pontszám hajszolása a természetes, olvasóbarát megfogalmazás rovására menjen. Mindig tartsuk szem előtt, hogy elsősorban embereknek írunk, nem keresőmotoroknak.

Néhány gyakorlati tipp a tartalomoptimalizáláshoz:

  • A kulcsszavakat természetesen építsük be a szövegbe, ne erőltessük túl a használatukat. A Rank Math jelzi, ha túloptimalizálunk egy szöveget, ami ugyanolyan káros lehet, mint az aluloptimalizálás.
  • Használjuk ki a bővítmény javaslatait a meta címek és leírások megírásánál. Ezek azok a szövegek, amelyek a Google találati listájában jelennek meg, így különösen fontos, hogy figyelemfelkeltőek és informatívak legyenek.

A cikk keresőoptimalizálási eredményei a Rank Math szerint

Érdekességként megmutatjuk, hogy ez a cikk milyen eredményeket ért el a Rank Math szerint, azaz a bővítmény hogyan értékeli a on-page keresőoptimalizálás állapotát ezen cikk esetében.

image 13

88 pont a százból. Elfogadjuk. És mi kellene a 100 pontos keresőoptimalizáltsági állapothoz?

Ez a cikk elég hosszú lett, több, mint 1800 szó, de a Rank Math-nál ez még nem ért teli zöld jelzést, csak sima körvonalas zöldet, így ha kibővítenénk pár fejezettel, akkor valószínűleg tovább nőne ez az érték.

A 0.91-es kulcsszósűrűséget is alacsonynak gondolja. Továbbá hiányolja a Content AI használatát (ez egy Rank Math prémium funkció), valamint a power word szavak használatát a címben.

Természetesen még lehetne ezen javítani, de úgy gondoljuk, hogy nem érdemes. A Rank Math (és az összes további eszköz) nagyon jó kapaszkodót ad abban, hogy ne felejtsünk el alapvető dolgokat, például a kulcsszót elhelyezni a címben, képeket és belső linkeket használni. De nagyon fontos, hogy ne ragaszkodjunk görcsösen a 100 ponthoz, ha a legfontosabb dolgok megvannak és már tényleg csak pár pont hiányzik a maximumhoz, akkor nem érdemes ezt hajkurászni, mert nagyon könnyen túl optimalizálhatjuk a cikkünket, amely a kívánt hatás ellenkezőjét érheti el.

Linképítés

A minőségi visszamutató linkek jelentősége mit sem változott az évek során, függetlenül attól, hogy WordPress vagy más platformot használunk. A linkek olyanok, mint a szavazatok: minden releváns, tekintélyes oldalról érkező link növeli oldalunk hitelességét a keresőmotorok szemében.

A linképítés azonban nem egyszerűen technikai feladat. A fenntartható, hosszú távú sikerhez természetes módon kell megszereznünk a linkeket. Néhány bevált módszer:

  • Tartalommarketing: Készíts olyan értékes, egyedi tartalmakat, amelyekre mások szívesen hivatkoznak. Ez lehet egy részletes útmutató, egy érdekes kutatás vagy egy hasznos infografika.
  • Szakmai kapcsolatépítés: Építs ki kapcsolatokat a szakterületed más képviselőivel. A valódi szakmai együttműködésekből természetes módon születhetnek értékes linkek.
  • Vendégposztok írása: Keress olyan minőségi oldalakat, ahol releváns tartalmakat oszthatsz meg a szakterületedről. A vendégposztok nem csak linkeket hoznak, de új közönséget is elérhetünk általuk.
  • Közösségi jelenlét: Az aktív közösségi média jelenlét közvetetten segítheti a linképítést, hiszen növeli a tartalmaid láthatóságát és megoszthatóságát.
  • Fizetős linképítés: Sajnos a legegyszerűbb dolgunk a fizetős linképítéssel lesz, hiszen ilyenkor minden munka terhét leveszik a vállunkról.

Végső soron a linképítés nem különálló tevékenység, hanem az átfogó marketing- és kommunikációs stratégia szerves része. A legjobb linkek azok, amelyeket természetes módon (vagy természetesnek tűnve), értékteremtés útján szerzünk meg.

A WordPress keresőoptimalizálási bővítmények segíthetnek a belső linkek optimalizálásában és a meglévő linkek elemzésében, de a külső linkek megszerzése továbbra is kemény munkát fog igényelni, hiszen ezt egyetlen egy szoftver sem tudja kiváltani.

Ha hasznos volt számodra, akkor kérlek oszd meg másokkal is, hogy ezzel támogass minket!