WordPress jelszó megváltoztatása (5 módszer)

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy hogyan változtathatod meg a WordPress fiókod jelszavát, legyen szó akár admin fiókról vagy egy sima, egyszerű felhasználóról.

WordPress alapok kezdőknek, WP ismeretek kurzus borítókép

WordPress jelszó megváltoztatása (5 módszer)

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy hogyan változtathatod meg a WordPress fiókod jelszavát, legyen szó akár admin fiókról vagy egy sima, egyszerű felhasználóról. Egyes módszerek csak akkor működnek, ha be tudsz jelentkezni a fiókodba, míg másokat akkor is alkalmazhatsz, ha elfelejtetted a WordPress fiókodhoz tartozó jelszót.

Elfelejtett jelszó kérése

Kezdjük a leggyakoribb és legegyszerűbb megoldással, ilyenkor nem tudjuk a WordPress fiókunk jelszavát, vagy azért mert elfelejtettük, vagy azért, mert valamilyen oknál fogva megváltozott.

Ilyenkor nincs a legegyszerűbb, ha felkeressük a weboldalunk bejelentkező felületét. Ez általában így néz ki: domain címe + „/wp-login.php„.

WordPress bejelentkezési, belépési felület
Kattints a képre, ha nagyobb méretben szeretnéd látni!

Itt kattintsunk az Elfelejtett jelszó? szövegre. Majd adjuk meg a felhasználónevünket, vagy e-mail címünket.

image 11
Kattints a képre, ha nagyobb méretben szeretnéd látni!

Ezt követően a felhasználói fiókunkhoz társított e-mail címre kapunk egy levelet, amely segítségével beállíthatjuk az új jelszavunkat.

Új jelszó generálása admin fiók segítségével

A következő módszer is rendkívül egyszerű, egyetlen hátránya, hogy csak akkor tudjuk megváltoztatni a jelszavunkat, ha be tudunk lépni a fiókunkba, ebből kifolyólag ezt a módszert nem alkalmazhatjuk, ha elfelejtettük a jelszavunkat.

Ehhez a módszerhez jelentkezzünk be egy admin fiókba és keressük fel a vezérlőpulton a Felhasználók fület, majd itt válasszuk ki azt a felhasználót, amelyiknek a jelszavát szeretnénk megváltoztatni.

Felhasználók fül a WordPress-ben
Kattints a képre, ha nagyobb méretben szeretnéd látni!

A felhasználó adalapjának a legalján találunk egy olyan pontot, hogy Új jelszó, ennek segítségével beállíthatunk egy új jelszót a kiválasztott felhasználónak. Végül pedig nyomjuk meg az Adatlap módosítása gombot.

Felhasználó adatlap a WordPress-ben
Kattints a képre, ha nagyobb méretben szeretnéd látni!

Admin jelszó megváltoztatása cPanel segítségével Softaculouson keresztül

A következő módszer azok számára lehet hasznos, akik cPaneles tárhellyel rendelkeznek.

Ehhez jelentkezzünk be a cPanel-re, majd kattintsunk a Softaculous Apps Installer gombra, majd a felső menüsávban válasszuk ki a WordPress Manager ikont.

wordpress cpanel jelszo modositas
Kattints a képre, ha nagyobb méretben szeretnéd látni!

A következő ablakban láthatjuk a telepítéseinket, válasszuk ki, hogy melyik esetében szeretnénk megváltoztatni a jelszót, majd kattintsunk a Change Password gombra.

wordpress cpanel jelszo valtoztatas
Kattints a képre, ha nagyobb méretben szeretnéd látni!

Itt adjuk meg a felhasználónevet és az új jelszót, amelyet a jövőben használni kívánunk, majd bökjünk rá a Save gombra.

Jelszó módosítása adatbázisban

Ezzel a módszerrel bárki (admin, felhasználó) jelszavát módosíthatjuk, nem kell hozzá rendelkeznünk semmilyen adattal.

Először is lépjünk be az adatbázisunkba, majd keressük ki a wp_users táblát (ha megváltoztattuk a prefixet, akkor ne wp kezdéssel keressük), itt keressük ki azt a felhasználót, akinek a jelszavát szeretnénk lecserélni, majd a megfelelő rekordon nyomjunk a Módosítás/Edit gombra.

image 12
Kattints a képre, ha nagyobb méretben szeretnéd látni!

Az user_pass mezőnél válasszuk ki az MD5 értéket, majd a mellette lévő beviteli mezőbe írjuk be az új jelszavunkat és az oldal alján nyomjunk rá az Indítás gombra.

image 13
Kattints a képre, ha nagyobb méretben szeretnéd látni!

Új jelszó generálása FTP kapcsolaton keresztül

A következő művelethez be kell lépnünk a tárhelyünk fájljai közé, ezt egy FTP kapcsolattal tehetjük meg a legegyszerűbben. (Ha lokális szervert használunk, akkor csak keressük ki azt a helyet, ahová telepítettük a WordPress-t.) Ezenkívül szükségünk lesz még egy azonosítóra, ID-ra. Ha a WordPress oldalukhoz nincs csak egyetlen egy alapértelmezett adminisztrátor rendelve, akkor nem szükséges az ID-t keresnünk, hiszen ilyenkor az ID ilyenkor minden esetben 1.

Ha nem tudjuk az ID-t, akkor több módszerrel is megszerezhetjük, az egyik az előző módszert használja fel. Jelentkezzünk be az adatbázisunkba, keressük ki a wp_users táblát, majd az eredmények között olvassuk ki a felhasználó ID-ját.

image 15
Kattints a képre, ha nagyobb méretben szeretnéd látni!

Másik módszer, hogy ha rákattintunk a felhasználók listájában az egyik profilra és az URL-ből megnézzük az user_id= utáni számot, ez lesz a felhasználó ID-ja.

Ezt követően csatlakozzunk a tárhelyünkre egy FTP kapcsolat segítségével, mi ehhez a Total Commander programot használjuk, de ez a művelet cPanel-es tárhelyek esetében természetesen elvégezhető a cPanel kezelőfelületéről is. A megnyitása után kattintsunk a képen látható FTP kapcsolat gombra.

ftp csatlakozas wordpress telepites 1
A kép kattintásra nagyobbodik.

Kattintás után ha már van elmentve kapcsolatunk, akkor csak csatlakozzunk hozzá, de ha nincs, akkor nyomjunk rá az Új kapcsolat gombra, majd töltsük ki a megjelenő adatokat az alábbiak szerint.

  • Kapcsolat neve: bármi lehet, ez csak egy hivatkozási pont, hogy tudjuk melyik FTP kapcsolatról van szó, érdemes a weboldal nevét ideírni
  • Kiszolgáló neve: ide jön a tárhelyszolgáltatótól kapott cím
  • Felhasználói név: ezt vagy a tárhelyszolgáltató adja, vagy mi határozzuk meg a tárhelyszolgáltató rendszerében
  • Jelszó: csakúgy, mint a felhasználói név esetében, ezt is a tárhelyszolgáltató vagy mi határozzuk meg


Ha ezeket kitöltöttük nyomjuk meg az OK gombot, majd kapcsolódjunk az FTP-szerverhez a Kapcsolódás gombbal.

ftp csatlakozas wordpress telepites 2
A kép kattintásra nagyobbodik.

Ezt követően navigáljunk végig a következő mappákon, fájlokon:

  1. wp-content
  2. themes
  3. aktív sablon neve
  4. functions.php


Legvégül egy functions.php fájlnál kell kilyukadnunk, amelyet nyissunk meg valamilyen szövegszerkesztővel, Total Commander-ben ez nem fog menni, így először másoljuk át a saját gépünkre, majd tekerjünk le a végére. Az utolsó utáni sor után üssünk pár entert, majd illesszük be az alábbi sort:

wp_set_password('JELSZÓ', ID);
Code language: JavaScript (javascript)

A JELSZÓ helyére természetesen az új jelszavunkat adjuk meg két aposztróf (”) között, míg az ID helyére az adott felhasználó ID-ját, amelyiknek a jelszavát szeretnénk megváltoztatni. Ha átmásoltuk a saját gépünkre, akkor ne felejtsük el a fájlt visszamásolni. Ha ez megvan, akkor mentsük el a fájlt, másoljuk vissza a szerverre és keressük fel a weboldalunk bejelentkező felületét.

Itt adjuk meg a felhasználónevünket és az új jelszavunkat, az oldal le fog frissülni, anélkül, hogy beengedett volna. De pánikra semmi ok, ennek így kell történnie. Ilyenkor rohanjunk vissza az előző fájlhoz, töröljük ki az újonnan hozzáadott sort, majd ezt is másoljuk vissza a tárhelyünkre.

Ha ez megvan, akkor jelentkezzünk be újra, az új jelszavunkkal, így már be fog engedni a rendszer.

Ha hasznos volt számodra, akkor kérlek oszd meg másokkal is, hogy ezzel támogass minket!