A 7 legjobb ingyenes WordPress sablon, téma

Ahhoz, hogy meg tudd határozni, hogy milyen vagy konkrétan melyik sablonra van szükséged, tiszta és világos elképzelésekre van szükséged, ebben a cikkben segítünk átvenni a legfontosabb tudnivalókat a sablonválasztással kapcsolatban, illetve bemutatunk pár népszerű ingyenes WordPress sablont, amelyet bátran ajánlunk mindenkinek.

WordPress alapok kezdőknek, WP ismeretek kurzus borítókép

A 7 legjobb ingyenes WordPress sablon, téma

Ahhoz, hogy meg tudd határozni, hogy milyen vagy konkrétan melyik sablonra van szükséged, tiszta és világos elképzelésekre van szükséged, ebben a cikkben segítünk átvenni a legfontosabb tudnivalókat a sablonválasztással kapcsolatban, illetve bemutatunk pár népszerű ingyenes WordPress sablont, amelyet bátran ajánlunk mindenkinek.

Mit kell tudni sablonválasztás előtt?

Alább összefoglaljuk azokat a szempontokat, illetve tudnivalókat, amelyeket mindenképp tudnod kell egy sablonválasztás előtt.

Weboldal célja

Kiindulásnak mindenképp tisztában kell lenni azzal, hogy mi a weboldal célja, azaz mivel szeretnénk foglalkozni a weboldalon. Az esetek nagy többségében ez általában vagy egy blogoldal, ahova cikkek kerülnek fel, vagy egy bemutató oldal (céges, fotós, videós stb portfólióoldal) vagy egy webáruház.

Mind a három esetben különböző témára van szükségünk, hiszen egy blogoldalon inkább a szövegé a fontosabb szerep, míg egy fotós oldalon inkább a képeké.

Célközönség

Határozzuk meg a célközönséget. Gyerekek, felnőttek, férfiak, nők, családosak, egyedülállók? Nagyon nem mindegy, hiszen minden korosztály más és más weboldalt érez meggyőzőbbnek. Egy kislány nagyobb előszeretettel nézeget egy rózsaszín oldalt, mint egy egyedülálló felnőtt férfi.

A színekkel és a weboldal kialakításával mindig igazodnunk kell a célközönséghez. Próbáljunk meg a célközönség fejével gondolkodni és kitalálni, hogy milyen oldalt néznének szívesen.

Támogatás

Ez a szempont inkább azt segít eldönteni, hogy nekünk elegendő-e egy ingyenes sablon vagy szükségünk van-e komolyabb szintű támogatásra, mert ha igen, akkor érdemesebb a prémium sablonok felé fordulnunk.

Egy ingyenes sablon is biztosít support felületet, de csak a WordPress oldalán, ahol csak korlátozott számban és korlátozott keretek között állnak a felhasználó szolgálatára.

Ezzel szemben egy prémium sablon általában dedikált ügyfélszolgálatot biztosít a vásárlók számára, ahol rendkívül gyorsan és szívélyesen állnak a felhasználók rendelkezésére.

Mindezek mellett egy fizetős sablon jobb dokumentációkat tartalmaz, amely segítségével könnyebb a sablon használatának megtanulása, illetve lehetőségeinek kiaknázása.

Funkciók

Tudnunk kell, hogy milyen funkciókra van szükségünk egy weboldal esetében, és bár lesznek olyanok, amiket nem fog tudni egyetlen egy sablon sem, és bővítmény vagy egyedi fejlesztés után kell néznünk, de akkor is tudnunk kell, hogy milyen funkciókat szeretnénk kisajtolni a weboldalunkból. Törekedjünk arra, hogy ezek közül minél több funkciót megtudjon valósítani a sablon.

Például egy receptes weboldal esetében, jó ha a receptek megjelenítését már a sablon lekezeli, és nem kell külön receptes bővítményt letöltenünk.

Számos sablon kínál olyan lehetőséget, hogy magát a sablont és néhány alapfunkcióját ingyen kínál, de létezik belőle egy prémium, úgynevezett Pro változat is, amely sokkal több funkciót és lehetőséget kínál a pénzünkért cserébe.

Ilyen esetekben kipróbálhatjuk az ingyenes verzióját és ha esetleg úgy gondoljuk, hogy megéri az anyagi befektetést, akkor megvásárolhatjuk a prémium, fizetős változatot is.

Forrás

Mind sablon-, illetve bővítményválasztás esetében nagyon fontos a forrás, azaz, hogy honnan szerezzük be a dolgokat. Ha ingyenes WordPress témát szeretnénk használni, akkor mindig támaszkodjunk a WordPress sablongyűjteményére, mert oda csak is olyan sablonok kerülhetnek ki, amelyek átesnek egy megbízhatósági átvilágításon.

Soha ne töltsünk le a WordPress sablongyűjteményén kívülről ingyenes vagy fizetős sablonokat, amelyek ingyenesnek vannak feltüntetve, mert nagyon nagy a veszélye a vírusnak. Ha egy weboldal vírust kap, akkor nagyon könnyen szétbarmolhatják az egész eddig munkánkat, törölhetik a tartalmakat, ellophatják a felhasználói adatokat és a lista hosszasan folytatható.

Ha egy sablon fizetős, de valahol ingyenesen kínálják, akkor az nagyon nagy valószínűséggel vírusos. Sablonvásárlás esetén próbáljunk biztonságos piacterekre támaszkodni, mint a ThemeForest.

Page Builder, azaz weboldalépítő

Vannak olyan esetek, amikor igazán érdemes megfontolni, hogy nem egy kész sablont használunk, hanem egy Page Buildert, azaz weboldalépítőt. Bár ezekhez is szükség van egy sablonra, de ezen bővítmények esetében a weboldalt olyan szinten darabjaira lehet szedni, hogy senki sem fog ráismerni, hogy milyen sablonból készült.

A weboldalépítők használata egyszerű, de egy kezdő számára nem ajánlott, hiszen nagyon könnyen készíthetünk a segítségével lassú weboldalakat. Tudjuk jól, hogy a lassú oldalakat senki sem szereti, ha egy weboldal túl lassan tölt be, akkor a felhasználó inkább továbbáll, minthogy megvárja, hogy betöltsön.

A legjobb ingyenes WordPress sablonok

Több, mint 5000 ingyenes WordPress sablont találsz a WordPress hivatalos weboldalán, amelynek a linkjét itt találod. Ezen az oldalon ugyanazokat a témákat éred el, mint a weboldalad „Megjelenés-Sablonok” füle alatt. Ha a weboldalról töltesz le sablont, akkor a WordPress „Megjelenés-Sablonok-Új hozzáadása” fülön a „Sablon feltöltése” gombbal tudod feltelepíteni a weboldalról letöltött sablont.

Ezen az oldalon tudod szűrni a sablonokat különböző szempontok alapján, például elrendezés, tulajdonságok és tárgy alapján. A fent meghatározott szempontokat figyelembevéve szűrd a sablonokat és vizsgáld őket, így a végeredmény egy olyan sablon lesz, amely teljesen megfelel az igényeidnek.

Twenty-Twenty-Two

Az újabb Twenty-Twenty sablonok már blokk alapon működnek, így rendkívül egyszerű őket módosítani, így bátran ajánljuk azoknak, akik szeretnének egyedibb dizájnt alkalmazni a weboldaluk esetében, azonban hátránya az, hogy egy kezdő számára könnyen bele lehet bonyolódni a weboldal kinézetének egyedivé szabásában.

A Twenty-Twenty-Two elérhető ezen a linken.

GeneratePress

A GeneratePress egy pehelykönnyű (lightweight) sablon, amely központjában a teljesítmény áll. A sablon kihasználja a blokkszerkesztő előnyeit, illetve ideális választás lehet az oldalépítők mellé, gondolunk itt Elementor, Site Editor és hasonló oldalépítőkre.

Ezen a linken érhetitek el a GeneratePress-t.

Storefront

A Storefront egy olyan sablon, amely leginkább webshopok számára lehet ideális, kiváltképp WooCommerce projektekhez. Utóbbi hatványozottan igaz, hiszen a WooCommerce készítői fejlesztik.

A Storefront itt található.

Neve

A Neve egy rendkívül gyors és könnyen testre szabható sablon, mely ideális lehet blogok számára. A sablon AMP kompatibilis, amely pluszpont sebesség, illetve keresőoptimalizálási szempontokból

A Neve ezen a linken érhető el.

OceanWP

Szintén egy kisméretű, gyors és könnyen bővíthető sablon, mely természetesen reszponzív és SEO-barát. Optimális lehet blogok, illetve webshopok számára is. Használható Elementor-ral, Beaver Builder-rel és további oldalszerkesztőkkel.

További információk és letöltési link itt.

Hello Elementor

Ez a téma azoknak ajánlott, akik a weboldaluk felépítéséhez Elementor page buildert használnak. Ez a sablon rendkívül megkönnyíti az Elementorral való oldalépítést, hiszen ezen bővítményhez lett optimalizálva.

A Hello Elementor az alábbi linken érhető el.

Astra

Gyors, könnyen testre szabható sablon, amely megfelelő blogok, portfóliók, üzleti weboldalak számára. Mérete rendkívül kicsi, integráltam támogatja a Schema.org kódokat, így természetesen SEO-barát is.

Bővebb információk ezen a linken olvashatóak róla.

WordPress sablon telepítése

A WordPress sablonok telepítésével ebben a cikkben foglalkoztunk bővebben.

>> WP sablonok telepítése <<

Ha hasznos volt számodra, akkor kérlek oszd meg másokkal is, hogy ezzel támogass minket!