WordPress láthatóság beállítása oldalak, bejegyzések, keresőmotorok esetén

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy milyen láthatósági beállítások vannak egy WordPress oldal esetében. A láthatóságot beállíthatjuk oldalak (page), bejegyzések (post) és keresőmotor szempontjából.

WordPress alapok kezdőknek, WP ismeretek kurzus borítókép

WordPress láthatóság beállítása oldalak, bejegyzések, keresőmotorok esetén

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy milyen láthatósági beállítások vannak egy WordPress oldal esetében. A láthatóságot beállíthatjuk oldalak (page), bejegyzések (post) és keresőmotor szempontjából.

Mi az a láthatóság?

A láthatóság azt határozza meg, hogy ki és hogyan tekintheti meg az adott tartalmat. Bejegyzések és oldalak esetén beállíthatjuk, hogy mindenki vagy csak az adminisztrátorok és szerkesztők tekinthessék meg azt, de akár jelszóval is védhetjük a tartalmat, így csak az fog hozzáférni, aki rendelkezik a tartalom megnyitásához szükséges jelszóval. Ezt a jelszót tartalmanként állíthatjuk be, azaz minden bejegyzés, oldalhoz más és más jelszót rendelhetünk hozzá, ha szeretnénk.

Ezentúl beállíthatjuk még a láthatóságot a keresőmotorok számára is. Ennél két opció van, vagy megengedjük a keresőmotoroknak, hogy feltérképezzék az oldalt, vagy nem. Előbbi esetben az oldalunk megjelenhet a Google, Bing stb keresőben, míg utóbbi esetben nem.

Láthatóság beállítása WordPress oldal és bejegyzés esetén

A láthatóságot úgy tudjuk bejegyzések és oldalak esetében beállítani, hogy megnyitjuk szerkesztésre azt a bejegyzést vagy oldalt, amelynek a láthatóságát szeretnénk módosítani, majd a jobb oldalt lévő szerkesztő fülön (ha nincs ilyen, akkor kattints a fogaskerék ikonra) a Bejegyzések pont alatt a Láthatóság címszónál kiválasztjuk a nekünk megfelelőt.

WordPress Gutenberg bejegyzésszerkesztő bemutatása című cikk ábrája
Kattints a képre, ha nagyobb méretben szeretnéd látni!

Ahogy a képen is látszik, a választható opciók:

  • Nyilvános: Bárki megtekintheti, nem kell hozzá semmi jogosultság
  • Magán: Nem tekintheti meg senki, csak az akinek van hozzá adminisztrátori vagy szerkesztői jogosultsága
  • Jelszóval védett: Csak jelszóval lehet a tartalmat megtekinteni, itt kell megadni a jelszót is


Ha megvan, hogy melyik láthatósági beállítást szeretnénk használni, akkor nyomjuk meg a fenti Közzététel vagy Frissítés gombot, attól függően, hogy a tartalom már publikált-e vagy sem.

Láthatóság beállítása keresőmotorok esetén

Ahogy fentebb említettük a láthatóság beállítható a keresőmotorok szempontjából, ilyenkor azt határozhatjuk meg, hogy a keresőmotorok (Bing, Google stb) indexelhetik-e a tartalmunkat. Ha indexelhetik, akkor van esélyünk arra, hogy a keresőjükben megjelenjünk találatként, ellenkező esetben, ha nem engedjük meg a keresőmotoroknak a feltérképezést (indexelést), akkor nem fogunk megjelenni a keresőkben.

Ezen láthatóság beállításához az admin oldalra (wp-admin) kell belépnünk, majd a bal oldalsó sávban a Beállítások fül alatt az Olvasási beállítások alpontot választani. Itt a lap alján találjuk a Keresőmotor láthatóságot. Alapértelmezetten engedélyezve van a keresők számára az oldalunk tartalmának indexelése, ha azt akarjuk, hogy ez ne történjen meg, akkor pipáljuk be a jelölőnégyzetet, majd nyomjuk meg a Módosítások mentése gombot.

Olvasási beállítások almenü a WordPress Beállítások fül alatt
Kattints a képre, ha nagyobb méretben szeretnéd látni!

Ha hasznos volt számodra, akkor kérlek oszd meg másokkal is, hogy ezzel támogass minket!