WordPress sablon testreszabása, szerkesztése (Testreszabás fül bemutatása)

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy hogyan lehetséges egy WordPress sablon testreszabása a WordPress és a sablon adta lehetőségeket használva.

WordPress alapok kezdőknek, WP ismeretek kurzus borítókép

WordPress sablon testreszabása, szerkesztése (Testreszabás fül bemutatása)

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy hogyan lehetséges egy WordPress sablon testreszabása a WordPress és a sablon adta lehetőségeket használva.

WordPress Testreszabás

A weboldalt megnyitva felül megjelenik egy „Testreszabás” fül, amelyre kattintva testre szabhatjuk a WordPress sablonunkat. Fontos, hogy vannak olyan sablonok (blokkalapú témák), amelyek esetében ez nem jelenik meg.

wordpress sablon testreszabasa 1
A kép kattintásra nagyobbodik.

Viszont azokban az esetekben is, ha megjelenik, sablononként eltérő, hogy mit fogunk rákattintva látni. Vannak olyan témák, amelyekben kevesebb, és vannak olyanok, amelyekben több beállítást láthatunk.

image 2
A kép kattintásra nagyobbodik.

Jelenleg a weboldalunkon (ahogy felül is látjuk), a „Twenty Twenty” sablon van bekapcsolva. Ehhez a sablonhoz a képen látható menüpontok tartoznak. Ezek közül néhány (például: Honlap azonosítás, Menük, Widgetek, Kezdőoldal beállítások, További CSS) mindegyik sablonban megtalálható, míg némelyik nem.

Alább megnézzük a főbb menüpontokat, és átvesszük, hogy melyikben milyen változtatásokat érhetünk el.

Honlap azonosítás

A menüponton belüli beállítások egyes sablonok esetében akár el is térhetnek, de a képen látható funkciók általában a legtöbb témában elérhetőek. A legfelső „Logó” részhez egy képet tölthetünk fel, amely kiváltja a weboldal címét, ha megadjuk. A „Honlap neve” rész megjelenik a weboldal tetején: „WEBiskola WordPress”. A „Honlap egysoros leírása” ennél a sablonnál a weboldal címe mellett jelenik meg. Ez sablononként eltérhet, van amelyikben máshol, például a cím alatt jelenik meg. Ezeket az adatokat módosíthatjuk is. A legalul lévő „Honlap ikon” az az a kép, amely a weboldal/akutális oldal címe előtt jelenik meg. (A képen legfelül a megnyitott ablakok között.)

image 4
A kép kattintásra nagyobbodik.

Színek

A „Színek” fül alatt a weboldal egyes színeit tudjuk variálni, ezen sablon esetében ez két színt jelent, de vannak olyanok, ahol a szövegek, hivatkozások, menük stb színét is lehet módosítani.

Ha a felső képet összevetjük a lentivel, akkor láthatjuk, hogy hogyan módosult a weboldal két szín megadásával. Korábbi cikkekben erre utaltunk, hogy hiába használja több weboldal ugyanazokat a sablonokat, attól még az beállítások, módosítások kihasználásával kreálható egyedi.

image 3
A kép kattintásra nagyobbodik.

Sablon beállítások

A „Sablon beállítások” fül alatt a sablon egyes beállításait láthatjuk vegyesen, ám ez sok sablonnál nincs vagy nem így van megjelenítve.

Jelen esetben a keresőt tüntethetjük a felső sávból, a szerző bemutatkozásának megjelenítését kapcsolhatjuk be vagy ki, illetve megadhatjuk, hogy archív (például címke vagy kategória) oldalakon a kilistázott bejegyzések (cikkek, posztok) hogyan legyenek megjelenítve: teljes szöveg, vagy csak egy rövid kivonat belőle (összegzés).

image 5
A kép kattintásra nagyobbodik.

Borító sablonminta és Háttérkép

A következő két menüpont ezen sablon sajátossága, így a bemutatásból kimarad, de a címükből láthatjuk, hogy előbbi a borítót, míg utóbbi a weboldal háttérképét szabja személyre.

A „Menük” alatt kiválaszthatjuk a weboldalon található egyes menüsávokat, és azokat szabhatjuk személyre. A lenti képen az látszik, hogy kiválasztottuk az „Elsődleges” menüpontot, majd itt megadhatjuk, hogy milyen elemek tűnjenek fel ebben a menüsávban. Jelenleg a felső menüben megjelenő elemek: Kezdőlap, Rólunk, Blog, Elérhetőség. Természetesen ezekből törölhetünk, illetve hozzá is adhatunk.

Ezen felül átnevezhetjük a menü nevét, hogy könnyebben azonosítani tudjuk, hogy melyikről van szó, illetve bejelölhetjük, hogy hol jelenjen meg az adott menü.

wordpress sablon testreszabasa 2
A kép kattintásra nagyobbodik.

Widgetek

A widget kifejezésről valószínűleg már mindenki hallott, akinek van okostelefonja, itt is hasonlóképpen kell őket elképzelni. A widgetek kis kártyák, amelyek tartalmat jelenítenek meg.

Nézzük az első ábrát, ez a sablon két widget területet határoz meg, az egyik az „1. lábrész”, a másik pedig a „2. lábrész”, az előbbi a lábléc bal oldalát, míg az utóbbi a lábléc jobb oldalát határozza meg.

image 6
A kép kattintásra nagyobbodik.

Rákattintottunk az első lábrészre, így láthatjuk, hogy alapból csak a „Bemutatkozás” rész volt benne. A plusz jel segítségével hozzáadtunk egy képet, így a láblécünkben azonnal meg is jelent.

image 7
A kép kattintásra nagyobbodik.

Kezdőoldal beállítások

A „Kezdőoldal beállítások” fülön a weboldal nyitóoldalát szabhatjuk személyre. Beállíthatjuk, hogy a kezdőoldal a legújabb bejegyzésekből álljon-e vagy pedig egy statikus oldalból.

image 8
A kép kattintásra nagyobbodik.

További CSS

Ezen a fülön a CSS ismereteinket használhatjuk fel. Ha valamit nem tudunk beállítani grafikusan, akkor itt megadhatunk olyan CSS beállításokat, amelyek érvényesek lesznek a weboldalunkra.

image 9
A kép kattintásra nagyobbodik.

Asztali, telefon- és tabletnézet

A fenti képeken látható megjelenés az asztali nézet volt, de lehetőségünk van arra is, hogy megnézzük, hogy a weboldalunk hogyan néz ki telefonon vagy tableten.

wordpress sablon testreszabasa 3
A kép kattintásra nagyobbodik.

A képen látható három ikonnal váltogathatjuk a nézeteket. Az ikonok sorrendje: asztali, telefon- és mobilnézet.

Megjegyzés: Szintén alul látható „Vezérlők elrejtése” gomb segítségével elrejthetjük a bal oldalt látható oldalsávot, hogy teljes egészében lássuk a weboldalunkat.

Közzététel

Ha végeztünk a módosításokkal, akkor ezek elmentéséhez meg kell nyomnunk a „Közzététel” gombot.

wordpress sablon testreszabasa 4
A kép kattintásra nagyobbodik.

Ha hasznos volt számodra, akkor kérlek oszd meg másokkal is, hogy ezzel támogass minket!