Mi az a WordPress? Mit jelent, hogy CMS? (WP, CMS jelentése, fogalma)

Ebben a leckében elmagyarázzuk, hogy mi az a CMS, illetve bemutatjuk a legnépszerűbb tartalomkezelő rendszert, a WordPress-t.

WordPress alapok kezdőknek, WP ismeretek kurzus borítókép

Mi az a WordPress? Mit jelent, hogy CMS? (WP, CMS jelentése, fogalma)

Ebben a leckében elmagyarázzuk, hogy mi az a CMS, illetve bemutatjuk a legnépszerűbb tartalomkezelő rendszert, a WordPress-t.

Mi az a CMS?

A CMS az angol Content Management System szóból ered, mely magyarra fordítva „tartalomkezelő rendszert” jelent. A tartalomkezelő rendszerek lehetővé teszik a weboldalak elkészítését akár webfejlesztői tudás nélkül is.

A tartalomkezelő rendszer kifejezés arra utal, hogy segítségével a weboldalra tartalmakat (többnyire cikkeket, képeket, videókat) tölthetünk fel, ezeket kezelhetjük, módosíthatjuk, rendszerezhetjük.

A CMS-ek legnagyobb előnye, hogy segítségükkel úgy készíthetünk weboldalakat, hogy nem szükséges szakemberhez fordulni. Egy weboldal létrehozása annyiból áll, hogy megadunk pár adatot, kiválasztjuk a használni kívánt témákat, funkciókat és az oldal már él is. Nincs szükség semmilyen webfejlesztői tapasztalatra, nem kell ismernünk webes nyelveket, például HTML-t, CSS-t, JavaScript-et, de még PHP-t és SQL-t sem.

Ezeket a funkciókat biztosítják általában a tartalomkezelők:

 • megjelenés, kinézet egyszerű testreszabása
 • funkciók kiegészítése bővítmények segítségével
 • tartalmak szerkesztése, publikálása, törlése
 • jogosultságkezelés

CMS használati statisztikák

Az alábbi (2022-es) ábrán látható, hogy, míg a CMS-t nem használó weboldalak száma évről évre csökken (kék vonal), addig a CMS-t használó oldalak száma folyamatos növekedésben van. Ezek közül is magasan kiemelkedik a WordPress (vörös vonal), mely segítségével már több, mint a weboldalak 40%-a készül.

A CMS használatával olyan Google optimalizált oldal is szerkeszthető, mint a Budapest Hírek Online. A linkelt cikkben megtekintheti a Google optimalizálás előnyeit.

cms wordpress hasznalati statisztika
A kép kattintásra nagyobbodik.

A következő szintén egy 2022-es statisztika, itt az látszik, hogy a Google keresőben melyik rendszerre keresnek gyakrabban Magyarországon. Ezek szerint a WordPress a legnépszerűbb, ezt követi a Wix, majd a Drupal és a Joomla.

image 9
A kép kattintásra nagyobbodik.

Mi az a WordPress?

A WordPress (röviden WP) fogalmát röviden úgy határozhatjuk meg, hogy a WP egy nyílt forráskódú, PHP-alapú tartalomkezelő-rendszer, azaz CMS, mely adatbáziskezelésre a MySQL-t használja.

Jelen pillanatban (és évek óta) ez a legelterjedtebb és legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer. Nem csak egyszerű blogszerű weboldalak létrehozására használják, hanem webshopok kialakítására is különböző bővítmények (például WooCommerce) segítségével.

A WordPress azért is hódíthatta meg a webes piacot, hiszen a használata teljesen ingyenes, bárki bármikor szabadon letöltheti és telepítheti a saját tárhelyére. Nem csak maga a WordPress ingyenes, de több ezer ingyenes témát, sablont, bővítményt tölthetünk le hozzá, amelyekkel módosíthatjuk a weboldalunk kinézetét, vagy működését.

Ebből kifolyólag hiába készül rengeteg weboldal WordPress-szel mégsem áll fenn annak a veszélye, hogy mindegyik ugyanúgy néz ki, hiszen lehetőségünk van több ezer témából válogatni. De ha ez sem lenne elég nekünk, akkor vásárolhatunk fizetős témákat, vagy akár készíthetünk sajátot is.

A bővítmények területén még szintén ugyanez a helyzet, ha egy funkcióra nem képes a weboldalunk, akkor csak le kell töltenünk egy bővítményt, amely kiegészíti a weboldalunkat az adott funkcióval.

Ezen két lehetőség segítségével weboldalunkat teljesen személyre szabhatjuk.

WordPress funkciók

Alább külön-külön szólunk az egyes WordPress funkciókról egy pár mondat erejéig.

Sablonok, témák

Kezdjük az első és az egyik legfontosabb funkcióval, ami a sablonok, azaz témák választásának lehetősége. Ahogy fentebb is írtuk ezek segítségével személyre szabhatjuk a weboldalunk kinézetét. A legnagyszerűbb benne, hogy rengeteg ingyenes téma van (jelenleg több, mint 5 ezer), de ha valakinek ezek közül egy sem lenne megfelelő, akkor ő még mindig fordulhat a fizetős témák, illetve a saját téma készítése felé. Az utóbbi esetben ezt megteheti grafikus felületen is (például Guntenberg Site Editor) vagy kódolva.

A témák használatában az a legjobb, hogy egyetlen egy kattintással telepíthetjük őket, illetve egy újabbal aktiválhatjuk is őket, így egyből láthatjuk, hogy egy adott témával, sablonnal, hogy néz ki az oldal. Ha pár év után szeretnénk megújítani az oldalunk kinézetét, akkor nem kell mindent a kukába dobni, csak szimplán keresnünk kell egy új sablont, amire lecserélhetjük a jelenlegit. Ezzel a weboldal minden tartalma megmarad, de a kinézete módosul.

Bővítmények

Szintén nagyon fontos funkció: a bővítmények. Ahogy fentebb is írtuk segítségükkel kiegészíthetjük, kibővíthetjük a weboldal tudását, funkcióit. Azaz például a WordPress alapesetben nem képes webshopként működni, de ha letöltünk egy bővítményt, akkor már igen. A neve is erre utal, kibővíti a WordPress alapfunkcióit.

Milyen bővítmények vannak?:

 • spamvédelem
 • biztonságnövelő
 • biztonságimentést készítő
 • widget bővítő
 • sebességnövelő
 • űrlapkészítő
 • SEO javító
 • oldalépítő
 • stb


A bővítmények sora tényleg szinte végtelen.

Bejegyzések, oldalak

A következő funkció magától értetődő, de azért érdemes pár mondatban írni róla. A WordPress lehetővé teszi a bejegyzések (amolyan cikkek, blogbejegyzések) és oldalak létrehozását. Ezeket egy grafikus felületen hozhatjuk létre, szúrhatunk ezekbe képeket, idézeteket, formázhatjuk a szöveget, módosíthatjuk a megjelenési URL-jüket stb.

Kategóriák, címkék

A létrehozott bejegyzéseket kategóriák és címkék alá sorolhatjuk, ezzel fokozhatjuk az oldalon belüli átláthatóságot, hiszen egy csoportba, kategóriába sorolhatjuk az egy témában keletkezett bejegyzéseket, amelyeket aztán a felhasználó böngészhet.

Egyedi CSS

Ez a funkció azok számára lehet igazán hasznos, akik tanultak minimális webfejlesztést, és megismerkedtek a CSS-el, hiszen ennek segítségével módosíthatjuk a weboldal kinézetét anélkül, hogy bele kellene turkálnunk a weboldal fájljai közé.

Felhasználók

A weboldalunk kezeléséhez szükség van felhasználó(k)ra. Különböző jogosultsággal különböző felhasználókat hozhatunk létre. Magunknak megadhatunk minden jogot, azaz mi tölthetünk le témákat, bővítményeket, míg egy szerkesztő ezeket nem teheti meg.

Megjegyzések

A WordPress alapértelmezetten lehetővé teszi, hogy a bejegyzésekhez hozzá lehessen szólni. Ez a funkció akár ki is kapcsolható, illetve teljesen személyre szabható.

Médiafájlok feltöltése

Feltölthetünk különböző médiafájlokat, legyen szó akár képekről, videókról, dokumentumokról, amelyeket később bejegyzésekbe jeleníthetünk meg, illetve tehetünk letölthetővé az olvasók számára.

Nyelvválasztási lehetőség

A weboldalunkat mindenféle nyelven szerkeszthetjük, gondozhatjuk, még akár magyar nyelven is. Így a nyelvi akadályok senkit sem gátolnak a weboldal készítésben.

Admin felület

Az összes eddigi fentebb említett funkciót egy külön, ilyen feladatok ellátására szolgáló admin felületen tehetjük meg. Ez az admin felület elzárt a weboldal látogatói elől, csak bejelentkezéssel tekinthető meg.

Végszó

Ezzel a CMS és WordPress bemutatásának végére értünk, a következő leckében bemutatjuk, hogy honnan tölthetitek le a WordPress-t és azt, hogy hogyan telepíthetitek, majd az ezt követő leckékben bemutatjuk ennek a részletes használatát.

Ha hasznos volt számodra, akkor kérlek oszd meg másokkal is, hogy ezzel támogass minket!