Biztonsági mentés készítése WordPress-ben + 5 bővítmény

Ebben a cikkben a biztonsági mentés témáját járjuk körbe a WordPress tartalomkezelőre kihegyezve. Elmondjuk, hogy mi az a biztonsági mentés, hogy mit kell tartalmaznia, milyen gyakran kell biztonsági mentést készítenünk, hova kell őket elmentenünk, meddig kell őket megtartanunk, illetve azt is, hogy hogyan készíthettek biztonsági mentéseket a WordPress oldalatokról, és annak tartalmáról.

WordPress alapok kezdőknek, WP ismeretek kurzus borítókép

Biztonsági mentés készítése WordPress-ben + 5 bővítmény

Ebben a cikkben a biztonsági mentés témáját járjuk körbe a WordPress tartalomkezelőre kihegyezve. Elmondjuk, hogy mi az a biztonsági mentés, hogy mit kell tartalmaznia, milyen gyakran kell biztonsági mentést készítenünk, hova kell őket elmentenünk, meddig kell őket megtartanunk, illetve azt is, hogy hogyan készíthettek biztonsági mentéseket a WordPress oldalatokról, és annak tartalmáról.

Mi az a biztonsági mentés?

A biztonsági mentés (angolul backup) olyan másolatot jelent a weboldalunk tartalmáról, amelyet váratlan hibák, vagy más okok miatt elveszíthető adatok megőrzése érdekében készítünk. A biztonsági mentés általában az összes fontos adatot tartalmazza, beleértve a WordPress fájljait, az adatbázis tartalmát és a médiaelemeket.

Egy biztonságos, stabil weboldal alapja a gyakori és rendszeres biztonsági mentés készítése, ez a kiindulópontja a karbantartásoknak is. Ez azért kell, hogy ha bármi hiba történne az oldalunkon, akkor legyen miből helyreállítani az oldalt. Már pedig hibák biztosan lesznek, főleg akkor, ha kísérletezgetünk, új dolgokat próbálunk létrehozni (fejlesztéssel, bővítményekkel), vagy csak szimplán megpróbálunk átállítani valamit. A hibák a legváratlanabb pillanatokban jönnek, van, amikor orvosolható a probléma biztonsági mentés nélkül is, de a legtöbb esetben aranyat tud érni egy nem túl régi mentés az oldalunkról.

Mit tartalmaz egy biztonsági mentés?

Ez beállításfüggő, de érdemes minél szélesebb körű mentést csinálnunk, azaz legyen mentésünk minden fájlról (beleértve a képeket, médiafájlokat), az adatbázisról, a bővítményekről, a sablonokról, a WordPress fájljairól, egyszóval mindenről. Így minden eshetőségre fel tudunk készülni.

Milyen gyakran készítsünk biztonsági mentéseket?

A lehető leggyakrabban, nincs rá aranyszabály, de érdemes a weboldal frissüléséhez kötni. Például egy olyan weboldalhoz, amelyhez ritkán nyúlunk, alig kerülnek ki új cikkek, nem nagyon frissítjük, oda elég lesz heti 1 automatikus mentés, de ha egy olyan oldalunk van, amelyre naponta több tucat cikk kerül ki, gyakran frissítjük, vagy webshopunk van, ahol sok a vásárló, akkor érdemes napi vagy még ennél is gyakoribb biztonsági mentésekben gondolkodni.

Ezenfelül természetesen még akkor is biztonsági mentést kell készítenünk, amikor valami komolyabb módosításra vagy bővítmény, sablon frissítésre készülünk. A legtöbb esetben ilyenkor szokott beütni a krach, így készüljünk fel rá, előzzük meg a problémát.

Hova kerüljenek a biztonsági mentések?

Erre azt tudjuk mondani, hogy minél több helyre kerül, annál jobb. A lehető legrosszabb ötlet az, ha csak a weboldal tárhelyére kerülnek a biztonsági mentések, mert ilyen esetekben egy nem várt esemény (például tűzeset a szerverszobában) nem csak a weboldalt teszi tönkre, hanem a biztonsági mentéseinket.

Így érdemes a biztonsági mentéseket a weboldal szerverétől, tárhelyétől eltérő helyen tárolni. Például ideális választás lehet egy fizikailag máshol található HDD vagy egy felhő tárhely. A legfontosabb az, hogy mindig a weboldal tárhelyétől különálló helyeken tároljuk. Illetve ajánlott több különböző helyen is tárolni a biztonsági mentéseket, mert ilyenkor felkészülhetünk a lehető legrosszabb helyzetekre is.

Meddig tartsuk meg a mentéseket?

Ez szintén a weboldal aktivitásától függ, de az biztos, hogy minimum annyi ideig tároljuk a biztonsági mentést, amíg nem készítünk egy újat, de inkább ajánlott még ennél is tovább tárolni. Egy kevésbé aktív, ritkábban mentést készítő weboldal esetében is ajánlott minimum 3-4 különböző időpontban elkészült biztonsági mentést megtartani, de egy sokkal aktívabb weboldal esetében ennél még több is készülhet, sőt kell is készülnie.

A legtöbb automatikus biztonsági mentést készítő rendszernél be lehet állítani, hogy a rendszer megtartson minimum X darab mentést, azaz ilyenkor nem fognak törlődni a régebbi mentések addig, amíg el nem értük a kívánt számot. Egyes esetekben azt is beállíthatjuk, hogy az elmúlt X nap/hónap biztonsági mentései maradjanak megőrizve.

Ez azért jó, mert, ha túl későn fedezzük fel a hibát, akkor megtörténhet, hogy a hiba már egy korábbi mentésben is fennáll, azonban ha nekünk több korábbi mentésünk van, akkor nagyobb az esély, hogy találunk egy olyat, ahol a hiba még nem létezett, így ezt vissza tudjuk állítani.

Hogy csináljuk biztonsági mentést?

A mentések készítését végezhetjük manuálisan is, ilyenkor nekünk kell minden fájlt lemásolnunk, az adatbázis adatait exportálnunk stb. Ezért érdemesebb valamilyen rendszerre támaszkodnunk. Ha bérelt tárhelyünk van, akkor megeshet, hogy a tárhelyszolgáltató is készít számunkra automatikus mentéseket, illetve, hogy van a tárhely felületén olyan lehetőség, ahol mi állíthatjuk be ezt.

De ha esetleg erre nem lenne mód, akkor is támaszkodhatunk egy jó kis bővítményre, amely elvégez helyettünk minden feladatot, és elmenti a WP fájljait, a bővítményeket, sablonokat, médiafájlokat. Alább bemutatunk több általunk is elismert biztonsági mentés készítésére alkalmas bővítményt.

UpdraftPlus WordPress Backup Plugin

Bevalljuk őszintén, hogy ez a személyes kedvencünk, több weboldalon is ezt használjuk. Az UpdraftPlus leegyszerűsíti a biztonsági mentések készítését és helyreállítását. Az automatikus mentések idejét ütemezhetjük is, beállíthatjuk, hogy mely platformokra történjen a mentés (rengeteg felhő tárhelyet támogat), így nekünk nem kell a mentéssel foglalkoznunk,

Az ingyenes verzió támogatja a biztonsági mentések készítését a saját tárhelyre, Dropbox-ra, Google Drive-ra, Amazon S3-ra, FTP-re, e-mail-re és még sok más helyre. A fizetős verzió még ennél is többet kínál.

Bővebb információk itt.

Jetpack – WP Security, Backup, Speed, & Growth vagy Jetpack VaultPress Backup

A Jetpack bővítménnyel már több cikkünkben is foglalkoztunk, ebben az esetben is azt tudjuk elmondani, amit korábban is: mivel ez a bővítmény több területet fed le, így csak akkor érdemes használni, ha teljesmértékben kihasználjuk. Ha csak a backup funkcióját akarjuk használni, akkor a többi funkció kihasználatlanul marad, azonban a szervert ugyanúgy terhelni fogja.

Ez a bővítmény automatikusan valós időben (real time) készít biztonsági mentéseket, amelyeket könnyedén vissza is állíthatunk. A bővítménynek van ingyenes és fizetős változata is.

Itt olvashatsz róla részletesebben.

Ha esetleg nincs szükséged az egész bővítményre, csak a backup részére, akkor érdemes a Jetpack VaultPress Backup bővítményre is vetned egy pillantást, ebből kigyomláltak mindent, amely benne van alapból a Jetpack-ben, de nincs köze a biztonsági mentések készítéséhez.

Erről itt olvashatsz bővebben.

Duplicator – WordPress Migration Plugin

A Duplicator elsősorban egy migrációs bővítmény, amellyel weboldalakat költöztethetünk az egyik helyről egy másikra, azonban kiválóan használható szimpla biztonsági mentések készítésére is.

Segítségével manuálisan indíthatjuk el a biztonsági mentéseket, azonban nem kell bajlódnunk az egyes elemek összeollózgatásával, hiszen a bővítményben pontosan kijelölhetjük, hogy miről szeretnénk biztonsági mentést készíteni és miről nem. A fizetős verzió lehetővé teszi az időzített backupok készítését is.

A bővítményről itt olvashatsz bővebben.

Migration, Backup, Staging – WPvivid

A WPvivid Backup bővítmény biztonsági mentést, költöztetést és staging funkciókat kínál. A plugin alapvetően ingyenes, de létezik fizetős verziója is, amely számos plusz funkciót kínál, például:

  • magasmértékű személyre szabhatóság
  • inkrementális biztonsági mentések
  • adatbázis biztonsági mentés titkosítása
  • automatikus backup a WordPress rendszeréről, sablonjairól és bővítményeiről
  • multisite backup
  • távoli tárolás
  • időzítés
  • white label


A bővítményről itt olvashattok bővebben.

BackWPup – WordPress Backup Plugin

Utolsóként említett bővítményünk a BackWPup képes a teljes telepítést (beleértve a wp-content mappát is) egy külső tárhelyszolgáltatóra másolni, a következőkre például: Dropbox, S3, FTP és még sok más. Egy egyszerű .ip fájl segítségével könnyen helyre is állíthatjuk az oldalunkat a biztonsági mentésből. Természetesen ebből is létezik ingyenes és prémium verzió is.

A bővítményről bővebb információkat itt találsz.

Ha hasznos volt számodra, akkor kérlek oszd meg másokkal is, hogy ezzel támogass minket!