WordPress lomtár használata, működése

Ebben a leckében bemutatjuk a WordPress lomtárát, amely hasonlóképpen működik, mint a számítógépeken használatos lomtárak, kukák.

WordPress alapok kezdőknek, WP ismeretek kurzus borítókép

WordPress lomtár használata, működése

Ebben a leckében bemutatjuk a WordPress lomtárát, amely hasonlóképpen működik, mint a számítógépeken használatos lomtárak, kukák.

Mi az a lomtár és mire való?

Csak úgy, mint egy számítógép és operációs rendszer esetében, itt is arra való, hogy a már feleslegessé vált tartalmakat beledobáljuk, például a már használni nem kívánt bejegyzéseket, oldalakat, megjegyzéseket.

A lomtár átmenetileg eltárolja a törölt dolgokat, de ha 30 napig nem nyúlunk hozzá, azaz nem állítjuk helyre, akkor az véglegesen törlődik. Természetesen lehetőségünk van már a 30 nap letelte előtt is véglegesen törölni a Lomtár tartalmát. Ezt megtehetjük egyesével elemenként, illetve kiüríthetjük az egészet.

A megfelelő jogosultsággal rendelkező személyek (például adminisztrátor) helyre tudja állítani a más által 30 napon belül törölt elemeket is.

Hol található a Lomtár?

Jelenleg a WordPress-ben csak a törölt bejegyzések és oldalak kerülnek a kukába, ebből kifolyólag a Lomtár csak ezen a két fülön jelenik meg. Illetve még a törölt hozzászólások is megmaradnak, azonban ezek nem a Lomtárba, hanem a Szemétbe kerülnek.

A Lomtár megtekintéséhez keressük fel az admin felület bal oldalsó sávjában a Bejegyzés vagy Oldalak fület. Ha az elmúlt 30 napban nem töröltünk semmit, akkor a Lomtár fül nem fog megjelenni.

(A Szemét felkeresése ugyanúgy történik, mint a Lomtáré, csak ehhez a Hozzászólások menüpontra kell kattintanunk.)

Ha beléptünk a Bejegyzés vagy Oldalak fülre, akkor láthatjuk az összes bejegyzésünket és oldalunkat, ha valamelyikre ráhúzzuk az egeret és megnyomjuk a Törlést gombot, akkor azt a Lomtárba helyezzük. Innentől indul a 30 napos visszaszámlálás.

A képen látható, hogy felül többkategóriába vannak sorolva a bejegyzések/oldalak, itt a képen látható három opciónál több változatot is láthatunk, attól függően, hogy milyen típusú tartalmaink vannak. Itt kell rákattintanunk a Lomtárban fülre, hogy megnézhessük a Lomtár tartalmát.

wordpress lomtar
Kattints a képre, ha nagyobb méretben szeretnéd látni!

Helyreállítás/Végleges törlés

Ha a Lomtárban ráhúzzuk az egeret valamelyik elemre, akkor ezt a két opciót láthatjuk náluk:

  • Helyreállítás
  • Végleges törlés
wordpress lomtar
Kattints a képre, ha nagyobb méretben szeretnéd látni!

Az előbbivel a törölt elemet tudjuk visszaállítani, majd ha szeretnénk akkor akár újra is publikálhatjuk, hogy a felhasználók újból megtekinthessék, míg utóbbival értelemszerűen végleg törölhetjük az adott elemet. Ha ezt megnyomjuk akkor természetesen az adott oldal/bejegyzés/hozzászólás már soha többé nem lesz helyreállítható.

Ezeken felül még használhatjuk a Lomtár ürítése gombot is, ha a lomtárban már túl sok törölt elem van és nem szeretnénk mindet egyesével törölni. Azonban ilyenkor nagyon ügyeljünk rá, hogy nehogy maradjon olyan elem a Lomtárban, amelyet nem szeretnénk törölni.

Ha hasznos volt számodra, akkor kérlek oszd meg másokkal is, hogy ezzel támogass minket!