WordPress kategóriák és címkék

Ebben a leckében bemutatjuk a WordPress kategóriák és címkék közötti különbségeket, és azt, hogy hogyan hozhatunk létre kategóriákat, címkéket, illetve azt, hogy egy bejegyzést hogyan sorolhatunk kategóriákba, és hogy hogyan rendelhetünk címkéket a bejegyzéshez.

WordPress alapok kezdőknek, WP ismeretek kurzus borítókép

WordPress kategóriák és címkék

A WordPress bejegyzésekhez kategóriákat és címkéket lehet hozzárendelni, de vajon mi a különbség a kettő között? Hiszen elsőre látszólag mind a kettő ugyanazt a feladatot látja el, valami alapján csoportosítjuk a tartalmainkat.

Ebben a leckében bemutatjuk a WordPress kategóriák és címkék közötti különbségeket, és azt, hogy hogyan hozhatunk létre kategóriákat, címkéket, illetve azt, hogy egy bejegyzést hogyan sorolhatunk kategóriákba, és hogy hogyan rendelhetünk címkéket a bejegyzéshez.

Mik azok a kategóriák?

A magyar nyelvben is használjuk azt a szót, hogy kategorizálás, WordPress (illetve általánosságban más) weboldalak esetében is hasonlóra kell gondolni. A kategóriák abban segítenek a weboldaltulajdonosok számára, hogy rendszerezni tudják tartalmaikat, bejegyzéseiket.

Ezek olyan főbb címek, amelyeknek témáiban többször is írunk, azaz a kategória leginkább a témát határozza meg. Egy híroldal esetében ezért általában szokott lenni „Politika”, „Belföld”, „Külföld” és „Gazdaság” kategória. Hiszen ezek azok a témák, amelyekben ők különböző cikkeket írnak.

A kategóriák számát tekintve azt ajánljuk, hogy egy bejegyzés ne legyen túl sok kategóriába sorolva, próbáljuk meg őket alacsonyan tartani, maximum 3-5 körül. Azt mondhatjuk, hogy egy bejegyzés általában kevesebb kategóriába tartozik, mint ahány címkét rendelünk a bejegyzéshez.

Mik azok a címkék?

Elsőre valóban úgy tűnhet, mintha a címkék is ugyanezt a feladatot látnák el. Ez azért lehet, hiszen a címkéket is általában azért használjuk, hogy a tartalmainkat feltudjuk címkézni, csakúgy, mint a kategóriák esetében.

Azonban a címkék sokkal kisebb méretű témákat ölelnek fel, ezek leginkább arra vannak, hogy kiemeljük a bejegyzés kulcsszavait, fontosabb részegységeit. Azaz, ha egy cikket „Politika” kategóriába sorolunk, akkor kulcsszavak lehetnek azok, akikről vagy amikről az adott cikk szól. Például, hogy melyik országról, mely politikusokról van szó, illetve, hogy milyen témával kapcsolatban, például: adóügyek, törvényjavaslat, szankciók stb.

A címkék számának tekintetében azt mondhatjuk el, hogy próbáljunk meg minden fontosabb kulcsszót felvinni címkeként, de túl általános, túl tág témakört leíró kulcsszavakat kerüljük el, fókuszáljunk azokra, amelyekről maga a bejegyzés leginkább szól.

Kategóriák fül a WordPress-ben

A „Kategóriák” fül az admin felületen található a „Bejegyzések” fül alatt. Itt láthatjuk, hogy milyen kategóriáink vannak már, illetve azt is, hogy az egyes kategóriákba hány bejegyzés lett besorolva. Illetve létrehozhatunk új kategóriákat is, amelyekhez egy névre, keresőbarát névre, egy esetleges szülő kategóriára és leírásra van szükség.

A név értelemszerűen maga a téma, míg a keresőbarát név az URL-ben fog megjelenni. A szülő kategória akár ki is hagyható, de ha szeretnénk a kategóriák között hierarchiát meghatározni, akkor nyugodtan használhatjuk. Például a „WordPress” kategória szülő kategóriája lehet a „Webfejlesztés” kategória. A leírás pedig arra szolgál, hogy elmagyarázzuk, hogy milyen bejegyzések találhatóak a kategóriában. Ez a leírás megjelenhet a weboldalon is, de leginkább a keresőben fog feltűnni a kategóriánk címe alatt keresési találatként.

image 13
A kép kattintásra nagyobbodik.

Címkék fül a WordPress-ben

A „Címkék” fül az admin felületen található a „Bejegyzések” fül alatt. Ebben az esetben is láthatjuk, hogy milyen címkéink vannak már létrehozva, illetve azt, hogy melyik címkéhez hány bejegyzés van hozzárendelve. Csakúgy, mint a kategóriáknál, itt is megvan a lehetőségünk új címke létrehozására. Ennek csak a nevét, keresőbarát nevét, és leírását kell megadnunk.

image 14
A kép kattintásra nagyobbodik.

Kategória és címke hozzárendelése bejegyzéshez

Ha egy bejegyzéshez kategóriákat vagy címkéket szeretnénk hozzárendelni, akkor a „Bejegyzések” fül alatt ki kell választanunk azt a bejegyzést, amelyhez hozzá szeretnénk rendelni a kategóriákat és/vagy címkéket.

Majd a jobb oldali menüben a „Bejegyzés” pontot válasszuk a „Blokk” helyett, és keressük ki a „Kategóriák” vagy „Címkék” pontot, attól függően, hogy melyiket szeretnénk hozzáadni a bejegyzéshez.

image 15
A kép kattintásra nagyobbodik.

A „Kategóriák” fül alatt pipáljuk be azokat a kategórianeveket, amelyekbe be szeretnénk sorolni a bejegyzést, illetve itt is létrehozhatunk új kategóriákat, amelyekhez egyből hozzáadhatjuk a bejegyzésünket.

A „Címkék” alatt az „Új címke hozzáadása” fül alatt kezdjük el begépelni azokat a címkéket, amelyeket szeretnénk hozzáadni a bejegyzéshez. Ha olyan címkét adunk meg, amelyik még nem létezik, akkor a rendszer létrehozza azt.

Ha hasznos volt számodra, akkor kérlek oszd meg másokkal is, hogy ezzel támogass minket!